Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Trumpas apsilankė uragano Harvey nuniokotame Teksase

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį lankėsi uragano Harvey nuniokotame Teksase, norėdamas pademonstruoti lyderystę šaliai susidūrus su pirma didele stichine nelaime nuo jo kadencijos pradžios.
D. Trumpas apsilankė uragano „Harvey“ nuniokotame Teksase
D. Trumpas apsilankė uragano „Harvey“ nuniokotame Teksase / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus keturioms dienoms po to, kai ketvirtam didžiausiam JAV miestui Hjustonui smogė 4-os kategorijos uraganas, jo gatvės tebėra virtusios upėmis, o gyvenamieji rajonai – ežerais.

Gelbėtojų komandos ištisą parą padeda įstrigusiems gyventojams palikti savo namus.

Visgi visas tas dienas nesiliauja lietus, ir šios stichinės nelaimės pabaigos dar nematyti. Hjustono meras Sylvesteras Turneris naktį paskelbė komendanto valandą, kol miestas atsities po didžiulio potvynio, sukelto Harvey atneštų liūčių.

Baltieji rūmai pranešė, kad D.Trumpas vėl planuoja lankytis Teksase šeštadienį. Šis JAV lyderio sugrįžimas į nelaimės sukrėstą zoną bus neįprastai greitas.

Antradienį į Meksikos įlankos pakrantėje įsikūrusį Korpus Kristi miestą atvykęs prezidentas savo kalboje bandė suvienyti žmones ir gyrė valstijos ir federalinių pareigūnų, kovojančių su nelaime, darbą.

D.Trumpas dėvėjo kepuraitę su užrašu „USA“ (JAV) ir mojavo Teksaso valstijos vėliava.

„Scanpix“/AP nuotr./D. Trumpas apsilankė uragano „Harvey“ nuniokotame Teksase
„Scanpix“/AP nuotr./D. Trumpas apsilankė uragano „Harvey“ nuniokotame Teksase

„Norėsime, kad į tai žiūrėtų ir po penkerių, ir po dešimties metų, nes taip ir reikia daryti“, – sakė jis.

Po susitikimo su pareigūnais ugniagesių poste D.Trumpas kreipėsi į žmonių minią, kurioje buvo tiek jo šalininkų, tiek prieš jį nusiteikusių protestuotojų su plakatais.

D.Trumpas: „Tai yra istorinė, didžiulė nelaimė, bet sakau jums: tai nutiko Teksase, o Teksasas gali susidoroti su bet kuo.“

„Mylime jus, esate ypatingi. Esame čia, kad pasirūpintume jumis, – sakė prezidentas. – Tai yra istorinė, didžiulė nelaimė, bet sakau jums: tai nutiko Teksase, o Teksasas gali susidoroti su bet kuo.“

„Kokia minia, koks aktyvumas“, – pridūrė jis, lyg kalbėtų per politinį mitingą.

JAV lyderis ir pirmoji ponia Melania Trump per savo kelionę aplenkė nuo potvynių kenčiantį Hjustoną, kad netrukdytų gelbėtojų darbui.

Tačiau prezidentas norėjo pasiųsti politinį pareiškimą ir išvengti ankstesnių šalies lyderių klaidų. Buvusio prezidento respublikono George‘o W.Busho reakcija į prieš 12 metų Naujajame Orleane siautusį uraganą Katriną daugelio buvo laikoma nevykusia.

Iki atogrąžų audros susilpnėjęs Harvey privertė daugiau kaip 8 tūkst. teksasiečių palikti savo namus, o dar keli šimtai žmonių tebelaukia pagalbos.

„Esame „trumpiečiai“. Tikiu, kad jis mumis pasirūpins“, – sakė 58 metų slaugytoja Darla Fitzgerald, besiglaudžianti Raudonojo Kryžiaus įkurtoje laikinoje pastogėje Vinio miestelyje, esančiame į rytus nuo Hjustono.

Aukų daugėja

Uragano Harvey aukų padaugėjo iki 18, pareigūnams Hjustono apylinkėse radus dar tris žuvusius žmones.

Viena naujausių audros aukų tapo vienas policijos pareigūnas iš Hjustono. Ankstų sekmadienį dingusio Steve‘o Perezo kūną dviem dienomis vėliau rado narai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teksasui smogusio uragano „Harvey“ padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teksasui smogusio uragano „Harvey“ padariniai

Pareigūnai perspėjo, kad pavojus dar nepraėjo.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders į Vašingtoną grįžtančiame prezidentiniame lėktuve sakė, kad prezidentas į Teksasą sugrįš jau šeštadienį. Jei oro sąlygos bus geros, D.Trumpas galbūt užsuks ir į Luizianą.

„Grįšime į kitą valstijos dalį, kad pamatytume apylinkes, kurių negalėjome apžiūrėti šiandien“, – sakė ji.

Pasak S.H.Sanders, D.Trumpą ir pirmąją šalies ponią labai sukrėtė tai, ką jie pamatė nelaimės zonoje.

Pasak S.H.Sanders, D.Trumpą ir pirmąją šalies ponią labai sukrėtė tai, ką jie pamatė nelaimės zonoje.

„Manau, jis labai aiškiai pasakė, kad prioritetas yra pasirūpinti žmonėmis“, – teigė ji.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) pranešė, kad regione nuo penktadienio iškrito apie 76 cm lietaus.

Saugumo sumetimais buvo evakuoti žmonės, gyvenantys netoli vienos cheminių medžiagų gamyklos, nes būgštaujama, kad gali kilti pavojinga cheminė reakcija ar net sprogimas.

Hjustone įsikūręs JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos NASA skrydžių centras paskelbė, kad dėl audros sustabdė savo veiklą iki pirmadienio.

Audros, trumpam pasitraukusios į Meksikos įlanką, kelyje atsidurs ir gretima Luizianos valstija. Harvey slenka šiaurės rytų kryptimi; manoma, kad regionui ji vėl smogs vėlų antradienį arba ankstų trečiadienį.

Prognozuojama, kad žemumoje įsikūrusiame Naujajame Orleane, smarkiai nukentėjusiame nuo 2005-aisiais siautusio uragano Katrinos, per artimiausias 36 valandas iškris apie 25 cm lietaus, dėl to gali kilti staigių potvynių.

„Dabar tai tikrai nenuspėjama“, – naujienų agentūrai AFP apie prognozę Naujajam Orleanui sakė meteorologas Ericas Holthausas.

Šiame mieste audra jau išlaistė apie 15 cm lietaus.

„Tai dar nesibaigė“

NWS socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad buvo užfiksuotas naujas atogrąžų audros atnešto lietaus rekordas: Sidar Baju mieste Harvey išlaistė apie 132 cm lietaus.

„Viena didžiausių grėsmių tebėra liūtis“, – sakė Majamyje įsikūrusio Nacionalinio uraganų centro atstovas Dennisas Feltgenas.

„Tai dar nesibaigė“, – pareiškė jis.

Penktadienį Teksaso apylinkėms smogus Harvey, staigiai patvino ten esantys užutekiai ir pakrančių prerijos, bet visgi smarkiausiai nukentėjo didesni valstijos miestai, kur drenažo sistemos veikia lėčiau.

Hjustone, turinčiame apie 2,3 mln. gyventojų, tebėra patvinę greitkeliai, buvo užlietos užtvankos, nutraukti elektros laidai, o daugybė žmonių buvo priversti palikti savo namus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teksasui smogusio uragano „Harvey“ padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teksasui smogusio uragano „Harvey“ padariniai

Nacionalinis uraganų centras informavo, kad nuo rytų Teksaso iki pietvakarių Luizianos Harvey dar gali išlaistyti 15–30 cm lietaus.

Federalinių pareigūnų teigimu, iki pusės milijono Teksaso žmonių kreipsis į valdžią dėl pagalbos, tačiau dabar gelbėtojai siekia išspręsti skubiausias problemas, nes daugybei gyvybių tebegresia pavojus.

„Atsitiesimas yra lėtas procesas“, – sakė Federalinės nelaimių valdymo agentūros vadovas Brockas Longas, susitikęs Korpus Kristi mieste su D.Trumpu ir Teksaso gubernatoriumi Gregu Abbottu.

„Turėsime nueiti ilgą kelią“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius