Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31 /09:32

D.Trumpas atleido generalinę prokurorę, kuri prieštaravo jo „musulmonų draudimui“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienio vakare atleido generalinę prokurorę (atornėją) Sally Yates po to, kai ji įsakė Teisingumo departamento prokurorams neginti D.Trumpo paskelbto imigracijos draudimo. JAV vadovas penktadienį nurodė laikinai į JAV neįleisti pabėgėlių ir septynių musulmoniškų šalių piliečių.
Sally Yates
Sally Yates / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime spaudai Baltieji rūmai teigė, kad S.Yates „išdavė Teisingumo departamentą atsisakydama vykdyti teisinį įsakymą, skirtą JAV piliečių apsaugojimui“.

Anksčiau pirmadienio dieną S.Yates nurodė Teisingumo departamentui neginti D.Trumpo paskelbto draudimo, teigdama, kad nėra tikra, jog įsakas yra teisėtas.

S.Yeates teigė, kad, kaip Teisingumo departamento vadovė, ji turi užtikrinti, jog departamento pozicija yra teisiškai apginama ir „suderinama su institucijos įsipareigojimu visuomet siekti teisingumo ir ginti tai, kas teisinga“.

S.Yeates pažadėjo, kad kol ji eis savo pareigas, tol Teisingumo departamentas nepateiks argumentų prezidentinio įsako apgynimui. Tai bus padaryta tik tada, kai ji įsitikins, kad tai yra tinkama padaryti.

S.Yates, teisininkė, vyriausybės tarnautoja, kurią paaukštino B.Obama, laiške Teisingumo departamento darbuotojams išreiškė abejonių dėl D.Trumpo dekreto teisėtumo ir moralumo. Maža to, prezidento įsakas išprovokavo gausybę masinių protestų ir kai kurių valstijų generalinių prokurorų atsisakymą jį vykdyti.

„Mano atsakomybė yra užtikrinti, kad Teisingumo departamento pozicija būtų ne tik teisiškai apginama, bet ir pagrįsta mūsų geriausia samprata, kas yra teisė“, – rašė S.Yates.

„Nesu įsitikinusi, kad to įsako gynimas atitinka šiuos įsipareigojimus ir kad tas įsakas yra teisėtas“, – pridūrė ji.

„Kol eisiu generalinio prokuroro pareigas, Teisingumo departamentas nepateiks argumentų to įsako naudai, nebent įsitikinsiu, kad yra tinkama tai daryti“, – pareiškė ji.

Nesu įsitikinusi, kad to įsako gynimas atitinka šiuos įsipareigojimus ir kad tas įsakas yra teisėtas, – pridūrė ji.

S.Yates direktyva reiškia, kad JAV vyriausybė, bent kol kas, neturi įgaliotų atstovų bylose, iškeltose dėl minėto įsako.

Laikinoji generalinė prokurorė pademonstravo neįtikėtiną pasipriešinimą griežtos retorikos nevengiančiam prezidentui, nelinkusiam taikstytis su pavaldinių nepaklusnumu.

Ją generalinio prokuroro poste laikinai pakeis Dana Boente'as iš Virdžinijos. Jis prisiekė ginti prieštaringai vertinamą prezidento D.Trumpo draudimą atvykti kai kurių musulmoniškų šalių piliečiams.

„Remdamasis Teisinių konsultacijų biuro analize, kuri nustatė, kad tas įsakas yra teisėtas ir tinkamai sudarytas, panaikinu buvusios laikinosios generalinės prokurorės Sally Q.Yates 2017 metų sausio 30 dienos potvarkį ir nurodau Teisingumo departamento darbuotojams vykdyti pareigas bei ginti teisėtus prezidento įsakymus“, – sakoma D.Boente'o pranešime.

Be to, D.Trumpas pirmadienį paskyrė naują laikinąjį Imigracijos ir muitinės tarnybos vadovą. Danielis Ragsdale'as buvo atleistas, o jį pakeitė Thomas Homanas.

D.Trumpas penktadienį nurodė, kad į JAV 90 dienų negalės įvažiuoti Irako, Sirijos, Irano, Sudano, Libijos, Somalio ir Jemeno piliečiai (net ir turintys galiojančias vizas). Taip pat 120-iai dienų stabdomas pabėgėlių priėmimas.

Toks draudimas savaitgalį sukėlė chaosą ne tik JAV oro uostuose, bet ir kituose pasaulio miestuose, kur į lėktuvus, skrendančius į JAV, buvo nebeįleidžiami į sąrašą patenkantys asmenys.

D.Trumpo įsakas, kuris vadinamas „musulmonų draudimu“, susilaukė pasmerkimo ir aukščiausiu lygiu, o dauguma Vakarų valstybių vadovų irgi išreiškė jam nepritarimą.

Šeštadienį JAV oro uostuose prasidėjo tūkstantiniai protestai, daugybė JAV diplomatinio korpuso darbuotojų taip pat pasirašo vidinį dokumentą, kuriame pasisako prieš prezidentinį įsaką.

Kongresas dar nepatvirtino Jeffo Sessionso kandidatūros į generalinius prokurorus. Antradienį Senato Teismų komitete vyks balsavimas dėl jo kandidatūros, o vėliau ją turi patvirtinti Senatas.

Jei taps generaliniu prokuroru, J.Sessionsas greičiausiai pakeis savo pirmtakės vykdytą politikos kursą.

Tačiau demokratų įstatymų leidėjai triukšmingai priešinasi D.Trumpo įsakui, o respublikonai tarpusavyje dalijasi abejonėmis dėl to, kokį problemos sprendimo būdą pasiūlė jo komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius