Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

D.Trumpas: Indijos ir Pakistano priešprieša – „labai pavojinga“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl „labai pavojingos padėties“ Indijos ir Pakistane, susiklosčiusios po pražūtingos atakos prieš Indijos pajėgas Kašmyre.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Abi šalys atsidūrė labai pavojingoje sudėtyje“, – Ovaliajame kabinete žurnalistams sakė D.Trumpas.

„Šiuo metu Indijos ir Pakistano santykiai yra sudėtingi dėl to, kas atsitiko“, – pridūrė jis.

Įtampa tarp abiejų branduolinių ginklų turinčių varžovių paaštrėjo po praėjusią savaitę surengto išpuolio, pareikalavusio Indijai priklausančioje padalyto Kašmyro dalyje 41 kario gyvybės. Ši ataka buvo pražūtingiausias tokio pobūdžio išpuolis per daugelį metų.

Delis reikalauja, kad Pakistanas imtųsi veiksmų prieš kovotojus, o indų nacionalistai spaudžia ministrą pirmininką Narendrą Modi laikytis griežtos poziciją likus kelioms savaitėms iki rinkimų paskelbimo.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė Pakistane veikianti ekstremistų grupuotė „Jaish-e-Mohammed“, nors mirtininkas sprogdintojas buvo kilęs iš Indijos administruojamos Kašmyro dalies.

Pakistano kariuomenė penktadienį paragino Indiją nesiekti jokių „nemalonumų“ ir perspėjo, kad Islamabadas gali suduoti atsakomąjį smūgį.

Neramus Kašmyras yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dėl šios teritorijos dukart kariavo.

Vašingtonas neseniai sudarė aljansą su demokratiška Indija, su kurią turi bendrų interesų, pavyzdžiui kovojant prieš islamistų ekstremizmu.

D.Trumpo administracija pernai įšaldė 300 mln. JAV dolerių (265 mln. eurų) vertės karinę paramą Islamabadui, nes Pakistanas esą nepakankamai kovoja su ekstremistais savo teritorijoje bei kaimyniniame Afganistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius