-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas ir respublikonai paskelbė FTB tyrimą dėl Rusijos kompromituojantį memorandumą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo sąjungininkai respublikonai penktadienį paskelbė prieštaringai vertinamą dokumentą, kuriuo Federalinis tyrimų biuras (FTB) kaltinamas šališkumu ir piktnaudžiavimu įgaliojimais.
JAV prezidento Donaldo Trumpo  pirmasis metinis pranešimas
JAV prezidentas Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis žingsnis didina įtampą priešpriešoje tarp Baltųjų rūmų ir prokurorų, tiriančių D. Trumpo rinkimų kampanijos galimai neleistinus ryšius.

D. Trumpas metė iššūkį savo paties paskirtam FTB direktoriui ir Teisingumo departamentui, nusprendęs išslaptinti respublikonų parengtą keturių puslapių apimties dokumentą apie numanomą JAV teisėsaugos elito piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir atstovavimą tik vienos partijos interesams.

„Manau, tai gėdinga. Manau, kad tai, kas vyksta mūsų šalyje, yra gėdinga“, – pastebimai suirzęs D. Trumpas sakė žurnalistams Baltuosiuose rūmuose, skelbdamas apie savo sprendimą paviešinti minėtą dokumentą.

„Daug žmonių turėtų gėdytis savęs – ir dar blogiau“, – pridūrė jis.

Keturių puslapių memorandumą parengė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Devinas Nunesas, siekęs pavaizduoti Teisingumo departamentą ir FTB kaip itin politizuotas, prieš D. Trumpą nusistačiusias agentūras.

Demokratai, kai kurie respublikonai ir kritikai žvalgybos bendruomenėje sako, kad šis paskelbimas yra triukas siekiant priversti suabejoti Teisingumo departamento ir FTB nepriklausomybe, naudojant labai selektyvią informaciją, kurios negalima viešai atremti neatskleidžiant daugiau paslapčių apie vyriausybės kontržvalgybos operacijas.

Federalinis tyrimų biuras pareiškė turįs „didžiulių nuogąstavimų“ dėl memorandumo tikslumo.

D. Nuneso memorandume, grindžiamame griežtai įslaptintais dokumentais, susijusiais su Rusijos šnipų veikla, apžvelgiamos priežastys, dėl kurių 2016 metais FTB paprašė Užsienio žvalgybos stebėjimo teismo (FISA) išduoti vadinamąjį nacionalinio saugumo orderį, leidusį sekti D. Trumpo rinkimų kampanijos patarėją Carterį Page'ą (Karterį Peidžą), palaikiusį glaudžius ryšius su Rusija.

Jau metus trunkantį D. Trumpo prezidentavimą nuolat temdo pareiškimai, kad daugelis jo padėjėjų, tarp jų Donaldas jaunesnysis ir žentas Jaredas Kushneris, galbūt tarėsi su Kremliumi, kaip būtų galima įveikti demokratų kandidatę Hillary Clinton.

Dokumente teigiama, kad šnipinėti C. Page'ą FTB ėmėsi dėl demokratų finansuoto tyrimo.

Vėliau paskelbtame pareiškime Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders nurodė, kad paviešintas memorandumas „kelia didelį susirūpinimą dėl sprendimų, priimtų Teisingumo departamento ir FTB aukščiausiuose lygmenyse, sąžiningumo“.

D. Trumpo sūnus Donaldas jaunesnysis savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad memorandumo paskelbimas turėtų žymėti „žaidimo pabaigą“ tyrime dėl Rusijos kišimosi.

Jau metus trunkantį D. Trumpo prezidentavimą nuolat temdo pareiškimai, kad daugelis jo padėjėjų, tarp jų Donaldas jaunesnysis ir žentas Jaredas Kushneris, galbūt tarėsi su Kremliumi, kaip būtų galima įveikti demokratų kandidatę Hillary Clinton.

„Scanpix“ nuotr./Knygos apie Hillary Clinton „Kas nutiko?“ (angl. „What happened?“) pristatymas
„Scanpix“ nuotr./Knygos apie Hillary Clinton „Kas nutiko?“ (angl. „What happened?“) pristatymas

Specialusis prokuroras Robertas Muelleris jau yra pateikęs kaltinimus dviem buvusiems kampanijos pareigūnams, įskaitant jos buvusį pirmininką Paulą Manafortą. Dar du kampanijos pareigūnai, tarp jų buvęs D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas, prisipažino melavę tyrėjams.

71 metų prezidentas tuos kaltinimus smerkė kaip „melagingas naujienas“ ir demokratų sąmokslą. Manoma, kad R. Muelleris artimiausiu laiku pakvies D. Trumpą liudyti su priesaika, kas jam yra žinoma apie šiuos reikalus.

„Žodžiai – pigūs“

Sprendimas paviešinti memorandumą sukėlė sąmyšį Vašingtone ir iškėlė klausimų dėl paties D. Trumpo pasirinkto FTB direktoriaus Christopherio Wray ateities.

Tačiau šis nesureikšmino puolimo prieš FTB nepriklausomybę ir pažadėjo ginti savo agentus, sakoma penktadienį agentūros darbuotojams išsiuntinėtame laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Kalbos – pigios, o jūsų atliekamas darbas – išliks, – rašė Ch. Wray. – Noriu aiškiai pasakyti: esu visiškai įsipareigojęs mūsų misijai... Aš palaikau jus.“

FTB anksčiau buvo paskelbusi neįprastą viešą perspėjimą neviešinti minėto memorandumo ir pabrėžė, kad neparankių faktų nutylėjimas gali „fundamentaliai paveikti memorandumo tikslumą“.

Tačiau bene didžiausias klausimas kyla dėl generalinio prokuroro pavaduotojo Rodo Rosensteino.

R. Rosensteinas prižiūri tyrimą dėl Rusijos vaidmens ir turi įgaliojimus atleisti R. Muellerį, nes jo viršininkas – generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas – nusišalino nuo sprendimų šiuose reikaluose.

Jis yra vienintelis D. Nuneso dokumente minimas teisėsaugos pareigūnas, dar neatleistas D. Trumpo ir neperkeltas į kitas pareigas.

Kai D. Trumpas buvo paklaustas, ar pasitiki R. Rosensteinu, jis žurnalistams Ovaliajame kabinete pasakė: „Patys suprantat.“

Tačiau prezidentas susidūrė su griežtu Kongreso demokratų atsaku: jie perspėjo, kad bet koks mėginimas atleisti R. Rosensteiną arba R. Muellerį bus laikomas trukdymu vykdyti teisingumą.

odo Rosensteino, DoJ (Teisingumo departamento) vadovybės arba Bobo Muellerio atleidimas galėtų sukelti konstitucinę krizę, neregėtą nuo „Šeštadienio vakaro skerdynių“

„Rašome, kad informuotume jus, jog laikome tokius nepagrįstus veiksmus mėginimu trukdyti vykdyti teisingumą atliekant tyrimą dėl Rusijos“, – sakoma pareiškime, pasirašytame Senato mažumos lyderio Chucko Schumero, Atstovų Rūmų mažumos lyderės Nancy Pelosi ir aštuonių kitų aukšto rango demokratų.

„Rodo Rosensteino, DoJ (Teisingumo departamento) vadovybės arba Bobo Muellerio atleidimas galėtų sukelti konstitucinę krizę, neregėtą nuo „Šeštadienio vakaro skerdynių“, – pridūrė jie.

„Šeštadienio vakaro žudynėmis“ dar vadinami buvusio prezidento Richardo Nixono veiksmai per Votergeito („Watergate“) skandalą, kai jis atleido specialųjį Votergeito prokurorą, ir tai paskatino atsistatydinti jo generalinį prokurorą bei generalinio prokuroro pavaduotoją. Visi šie įvykiai atvedė ir prie paties R. Nixono atsistatydinimo.

Keli aukšto rango respublikonai senatoriai irgi pareiškė esantys nepatenkinti.

„Mūsų šalies išrinktieji pareigūnai, tarp jų prezidentas, privalo liautis žvelgę į šį tyrimą per iškreiptą politikos lęšį ir dirbtinai kurti partinius antraeilius šou“, – sakė senatorius Johnas McCainas.

„Ir viskas?“

Ruošdamasis išslaptinti minėtą memorandumą, D. Trumpas pažėrė aštrios kritikos FTB ir Teisingumo departamentui.

Aukščiausi FTB vadovai ir tyrėjai bei Teisingumo departamentas politizavo šventą tyrimų procedūrą demokratų naudai ir (nukreipė ją) prieš respublikonus, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“

„Aukščiausi FTB vadovai ir tyrėjai bei Teisingumo departamentas politizavo šventą tyrimų procedūrą demokratų naudai ir (nukreipė ją) prieš respublikonus“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Prezidentas tvirtino, kad šio dokumento esą atskleidžiamas šališkumas yra „dalykas, kurio dar visai neseniai nebūtų įmanoma įsivaizduoti“.

Vis dėlto D. Trumpas pridūrė, kad teisėtvarkos institucijų „eiliniai darbuotojai yra nuostabūs žmonės!“

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas pritarė sprendimui paviešinti memorandumą ir sakė, kad toks žingsnis užtikrina skaidrumą.

Tuo metu buvęs FTB direktorius Jamesas Comey, praeitais metais atleistas D. Trumpo, kai atsisakė įsipareigoti būti lojalus prezidentui, po dokumento paviešinimo tviteryje parašė: „Ir viskas?“

„Nesąžiningas ir klaidinantis memorandumas sužlugdė Atstovų Rūmų žvalgybos komitetą, sugriovė pasitikėjimą žvalgybos bendruomene, pakenkė ryšiams su FISA teismu ir nepateisinamai išviešino įslaptintą tyrimą dėl Amerikos piliečio“, – rašė jis.

„Ir dėl ko? DoJ ir FTB privalo toliau dirbti savo darbą“, – pridūrė J. Comey.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius