Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas įsitikino: sunaikinti B.Obamos palikimą ne taip paprasta

Prieš Donaldą Trumpą Amerikoje turbūt dar nebuvo prezidento, kuris į Baltuosius rūmus įsikraustė žadėdamas ne ką nors nauja, o sunaikinti savo pirmtako – šiuo atveju Baracko Obamos – pasiekimus. Tačiau vienas svarbiausių pažadų, regis, jau išsikvėpė – gal net negrįžtamai. Sugriauti B.Obamos palikimą – ne taip lengva, rašo „The New York Times“.
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama
Donaldas Trumpas ir Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas šią savaitę per dvi valandas, nors ir nenoriai, sutiko nesuplėšyti B.Obamos inicijuoto susitarimo su Iranu dėl šios šalies branduolinės programos ir kartu su visais respublikonais visiškai susimauti stengiantis anuliuoti B.Obamos administracijos patvirtintą JAV sveikatos apsaugos reformą.

Respublikonai, valdant B.Obamai, vis svaidėsi žaibais ir žadėjo vos ne karą su Iranu bei tučtuojau panaikinti „Obamacare“.

D.Trumpas per rinkimų kampaniją pernai irgi daug kalbėjo apie netikusį susitarimą su Iranu ir keikė B.Obamos administracijos reformas sveikatos apsaugos srityje.

Šis nekilnojamojo turto vystytojas kėlė sau pagrindinį tikslą – sulyginti su žeme, jo teigimu, prastai suręstus ir paveldėtus pastatus.

Pagrindiniai B.Obamos pasiekimai vidaus ir užsienio politikoje išlieka nepajudinami.

Tačiau dabar jis susiduria su realybe – kad pagrindiniai B.Obamos pasiekimai vidaus ir užsienio politikoje išlieka nepajudinami.

Aišku, D.Trumpas nepasiduoda. Jis yra įsakęs savo nacionalinio saugumo komandai peržiūrėti poziciją Irano atžvilgiu ir tikriausiai vis dar tikisi, kad branduolinis susitarimas bus išmestas į šiukšliadėžę.

O kalbant apie sveikatos apsaugą, tai JAV prezidentas ir toliau siekia anuliuoti programą „Obamacare“, kurią nuo pat jos patvirtinimo 2010 metais taip aršiai keikė respublikonai.

„Scanpix“/AP nuotr./Akcija už „Obamacare“
„Scanpix“/AP nuotr./Akcija už „Obamacare“

Ir vis dėlto JAV tarptautiniai partneriai, regis, visai nenusiteikę grįžti prie susitarimo su Iranu, o Amerikos senatoriai nenori nutraukti egzistuojančios ir, beje, populiarios, nors ir netobulos, sveikatos apsaugos sistemos neturint paruošus jos pakaitalo.

Ant Kapitolijaus kalvos planas anuliuoti „Obamacare“, o naują sistemą rasti per dvejus metus žlugo beveik iš karto, kai jam pasipriešinimą išreiškė mažiausiai trys respublikonų senatoriai. Tad D.Trumpui teliko tiesiog iškelti rankas.

„Tegu Obamos programa pati sugriūva. Aš neprisiimsiu už tai atsakomybės, neprisiims ir respublikonai. Leisime „Obamacare“ sugriūti, o tada demokratai atbėgs pas mus“, – teigė D.Trumpas.

Padėjo prezidentiniai įsakai

Dažniausiai inauguruojamas JAV prezidentas žada naują kryptį. Ypač – tas, kuris keičia kitos partijos atstovą. Tačiau D.Trumpas pirmuosius savo darbo mėnesius ne skleidė savo paties proaktyvias idėjas, o kalbėjo, kaip išardys B.Obamos pasiekimus.

Jam pavyko tose srityse, kurioje galėjo nuspręsti pats – pasinaudodamas prezidentiniais įsakais.

D.Trumpas palaimino „Keystone XL“ naftotiekį, kuriam prieštaravo B.Obama, jis išvedė JAV iš Ramiojo vandenyno prekybos sutarties, Paryžiaus klimato susitarimo, jis ėmė naikinti aplinkosaugos ir verslo reguliavimo taisykles.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš naftotiekio „Keystone XL“ tiesimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš naftotiekio „Keystone XL“ tiesimą

Bet štai iniciatyvos, kurioms reikia ir Kongreso palaiminimo, į priekį nejuda.

Pavyzdžiui, pietuose nekyla tvora ties siena su Meksika, nepertvarkoma mokesčių sistema, neatstatomi JAV keliai ir tiltai, Kongresas nėra atšaukęs Doddo-Franko įstatymo, sudrausminusio Volstritą po 2008 metų krizės smūgio. Galiausiai sankcijos Rusijai buvo ne atšauktos, o sugriežtintos.

D.Trumpas nuolat giriasi savo derybiniais sugebėjimais, bet pastarieji kol kas neveikia nei kitų pasaulio lyderių, nei net kolegų respublikonų.

Kaip ir susitarimo dėl Irano branduolinės programos bei sveikatos apsaugos atvejais, šių pažadų įvykdymui reikalinga parama tiek namuose, tiek užsienyje. O ieškoti paramos D.Trumpui dar reikia priprasti.

Per gyvenimą nekilnojamojo turto ir pramogų versle milijardierius įprato dalyti nurodymus ir kartoti „Tu atleistas!“

D.Trumpas nuolat giriasi savo derybiniais sugebėjimais, bet pastarieji kol kas neveikia nei kitų pasaulio lyderių, nei net kolegų respublikonų.

„Be to, kad už kiekvieno įstatymo projekto slepiasi kieno nors interesai. Vašingtono problema yra tai, kad tie projektai specialiai surašomi itin sudėtingai. O tai, kas sudėtinga, išnarplioti sunku“, – pripažino Michaelas Dubke, kurį laiką vadovavęs D.Trumpo Baltųjų rūmų komunikacijos komandai.

Vienoms JAV spausti Iraną būtų sunkiau

D.Trumpas, žinoma, gali tiesiog pasitraukti iš susitarimo su Iranu taip, kaip jau pasielgė su susitarimais dėl prekybos ir klimato.

Bet nors Baltiesiems rūmams toks poelgis galbūt būtų malonus, patarėjai D.Trumpui yra paaiškinę, kad Vašingtonui spausti teokratus Teherane vienam, be sąjungininkų, būtų kur kas sunkiau. Tad toks vienašališkas žingsnis nebuvo žengtas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Po derybų dėl Irano branduolinės programos 2015 metais
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Po derybų dėl Irano branduolinės programos 2015 metais

Johnas Boltonas, buvęs JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose, kuris kritikuoja susitarimą su Iranu, nepatenkintas. Jis mano, kad D.Trumpui reikia rasti būdą įtikinti sąjungininkus apsigalvoti.

„Mums reikia tai paaiškinti europiečiams. Jiems gali būti sunku priimti mūsų argumentus, bet atviras kalbėjimas vis dar yra amerikietiška vertybė, net diplomatijoje“, – tvirtino J.Boltonas.

M.Pence'as: „Nieko nedaryti negalima. Kongresui reikia pasitempti. Kongresas turi dirbti savo darbą, ir dirbti dabar.“

D.Trumpas taip pat nuolat kaltina demokratus trukdant judėti į priekį dėl sveikatos apsaugos, bet per kelis mėnesius Baltieji rūmai rimtai nė sykio nebandė ištiesti rankos opozicijai ir surasti bendrą sprendimą.

Negana to, juk demokratai daugumos neturi nei Senate, nei Atstovų rūmuose, o tai reiškia, kad ir įtikinti respublikonus paremti pastangas patvirtinti kitą sveikatos apsaugos sistemos variantą stengtasi nepakankamai.

JAV viceprezidento Mike'o Pence'o komentaruose antradienį buvo galima išgirsti ir desperacijos gaidelę: „Nieko nedaryti negalima. Kongresui reikia pasitempti. Kongresas turi dirbti savo darbą, ir dirbti dabar.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpo prezidentavimą ir taip dengia tyrimų dėl galimų jo kampanijos narių ryšių su Kremliumi šešėlis. Per 70 metų dar nebuvo JAV prezidento, kurio populiarumas po pusmečio darbo tesiektų 36 proc.

Neįtikino dėl naujos tvarkos pranašumo

Tiesa, D.Trumpas gali rodyti į rekordus mušančias finansų rinkas, nuosekliai Amerikoje kuriamas darbo vietas, pažangą kovoje su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir Irake. Be to, jo šalininkams svarbiau ne sveikatos apsauga, o mokesčiai.

Prezidento gerbėjams, kurių, beje, nemažėja, patinka jo, kaip kovotojo už paprastus žmones, įvaizdis. Jie linkę kaltinti „Vašingtono pelkę“, kurios ir taip nekenčia.

„Scanpix“/AP nuotr./Huckabee Sanders
„Scanpix“/AP nuotr./Huckabee Sanders

Turbūt ne veltui D.Trumpo atstovė spaudai Huckabee Sanders irgi suskubo apkaltinti demokratus: „Tai jie atsakingi už „Obamacare“. Jie sukūrė šitą košę, kurią srebiame. Jie atsakingi už tai, kad nenori dirbti su respublikonais ir padėti pataisyti visiškai iškreiptą sistemą. Manau, kad tai akivaizdu.“

Tačiau demokratai teisūs, jei juokiasi – juk Kongresą kontroliuoja respublikonai. O B.Obama 2009 metais iš tiesų bandė išgirsti dešiniuosius planuodamas sveikatos apsaugos sistemos reformą, nors respublikonai jo ir pasirinko neišgirsti.

B.Obamai prastumti iniciatyvą dėl sveikatos apsaugos 2010 metais padėjęs buvęs jo patarėjas Philas Schiliro mano, jog respublikonai nesugebėjo perlaužti nusistovėjusio ir, beje, pagrįsto įsitikinimo, kad jų reforma atimtų teisę į gydymą iš milijonų žmonių.

Dešinieji taip pat iki šiol sklandžiai nepaaiškino, kodėl ir kuo naujoji tvarka būtų geresnė.

Dešinieji taip pat iki šiol sklandžiai nepaaiškino, kodėl ir kuo naujoji tvarka būtų geresnė.

„O įstatymų priėmimo pasekmės labai realios. Tai nėra abstraktu. Yra neįgalių vaikų, kurie netektų teisės į slaugą, yra milijonai žmonių, kurie prarastų draudimą. Sunku tai „parduoti“ žmonėms“, – teigė Ph.Schiliro.

Antradienį Kongreso respublikonai jau buvo nusiteikę atidėti sveikatos apsaugą į šalį ir imtis kitų darbų – pavyzdžiui, mokesčių mažinimo. Gal pavyks šį kartą?

„O prezidentas Trumpas turi svarstyti apie kitą savo ėjimą. Jis gali bandyti surasti kitą būdą užkurti buldozerį. Arba jis gali nukreipti žvilgsnį į kitą pastatą“, – rašo „The New York Times“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius