-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas išpliurpė branduolinių povandeninių laivų paslaptis

Manoma, kad buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas atskleidė itin slaptą informaciją apie amerikiečių branduolinius povandeninius laivus turtingam australui, skelbia JAV transliuotojas „ABC News“.
JAV povandeninis laivas
JAV povandeninis laivas / „Reuters“/„Scanpix“

Pranešama, kad D.Trumpas itin slaptą informaciją atskleidė savo socialinio klubo „Mar-a-Lago“ nariui milijardieriui. Šiame klube buvęs prezidentas kaupė šimtus slaptų dokumentų, net kai baigėsi jo kaip prezidento kadencija ir leidimas turėti tokius dokumentus.

ABC, remdamasi su šiuo klausimu susipažinusiais šaltiniais, pranešė, kad minėtasis australų aukštuomenės veikėjas esą pasidalijo informacija apie JAV branduolinius povandeninius laivus su „dešimtimis“ kitų žmonių, kuriems nebuvo leista ja disponuoti, įskaitant „daugiau nei tuziną užsienio pareigūnų“ ir žurnalistų.

Kaip skelbia dienraštis „The Independent“, Teisingumo departamento tyrėjai, dirbantys prižiūrint specialiajam patarėjui Jackui Smithui, apie galimą pažeidimą sužinojo, kai tyrė įtariamą neteisėtą D.Trumpo nacionalinės gynybos informacijos saugojimą.

Pranešama, kad ir prokurorai, ir Federalinio tyrimų biuro specialieji agentai šiais metais mažiausiai du kartus kalbėjosi su „Mar-a-Lago“ nariu, pakuočių magnatu Anthony Prattu.

Pranešama, kad A.Prattas tyrėjams sakė, jog buvęs prezidentas jam pasakė dvi žinias apie povandeninius laivus: kiek branduolinių kovinių galvučių turi amerikiečių Ohajo klasės balistinių raketų povandeniniai laivai ir kaip arti tokių laivų turi priartėti Rusijos povandeninis laivas, kad juos aptiktų.

Abu šie skaičiai yra viena iš griežčiausiai saugomų JAV karinio jūrų laivyno paslapčių.

D.Trumpas toliau stebina: pasisiūlė laikinai eiti Atstovų Rūmų pirmininko pareigas

„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį parėmė griežtų dešiniųjų pažiūrų respublikono Jimo Jordano kandidatūrą į JAV Atstovų Rūmų pirmininko postą.

Savo socialinės žiniasklaidos platformoje „Truth Social“ D. Trumpas parašė, kad J. Jordanas „bus PUIKUS Rūmų pirmininkas“ ir turi visišką jo paramą.

Keliomis valandomis anksčiau eksprezidentas pasisiūlė laikinai eiti Atstovų Rūmų pirmininko pareigas.

Respublikonas Kevinas McCarthy šią savaitę buvo išverstas iš pirmininko pareigų per istorinį balsavimą, kuriame jo paties respublikonai iš griežtosios dešinės stovyklos kaltino jį dėl virtinės sulaužytų pažadų ir buvo įsiutę dėl jo bendradarbiavimo su demokratais.

59 metų J. Jordanas, kuris skeptiškai vertina JAV pagalbą Ukrainai, yra vienas iš pretendentų pakeisti K. McCarthy.

J. Jordanas taip pat stūmė apkaltos tyrimą prezidento Joe Bideno atžvilgiu, suerzinusį pagrindinės srovės kolegas.

Ketvirtadienį JAV žiniasklaidai D. Trumpas sakė esąs pasirengęs laikinai užimti Atstovų Rūmų pirmininko kėdę.

„Buvau paprašytas kalbėti kaip vienytojas, nes Kongrese turiu daug draugų, – „Fox News“ tvirtino D. Trumpas. – Jei jie negaus balsų, jie manęs klausė, ar nesvarsčiau galimybės užimti pirmininko postą, kol jie suras ką nors ilgesniam laikui, nes aš kandidatuoju į prezidentus.“

Negali pretenduoti į postą, nes yra kaltinamas baudžiamaisiais nusikaltimais

Tačiau buvusi respublikonų kongresmenė Barbara Comstock CNN sakė, kad D. Trumpas negalėtų pretenduoti į šį postą, nes yra kaltinamas baudžiamaisiais nusikaltimais.

„Deja, jis nežino Atstovų Rūmų taisyklių, kuriose sakoma, kad jei esi apkaltintas, negali būti Atstovų Rūmų vadovu“, – sakė B. Comstock.

D. Trumpas, kuris yra favoritas tapti respublikonų kandidatu į prezidentus 2024 metų rinkimuose, kitų metų kovą Vašingtone turėtų stoti prieš teismą dėl įtariamo sąmokslo siekiant pakenkti 2020-ųjų lapkritį vykusio balsavimo, kurį laimėjo demokratas J. Bidenas, rezultatams.

Kitos baudžiamosios bylos prieš D. Trumpą apima kaltinimus reketu Džordžijos valstijoje dėl įtariamo sąmokslo siekiant pakenkti rinkimų rezultatams pietinėje valstijoje ir 2024 metų gegužę Floridoje vyksiantį teismo procesą dėl kaltinimų netinkamai tvarkant visiškai slaptus vyriausybės dokumentus.

Šiuo metu D. Trumpui ir jo dviem vyriausiems sūnums Niujorke taip pat iškelta civilinė byla dėl sukčiavimo, nes jie išpūtė savo nekilnojamojo turto vertę, kad gautų palankesnes banko paskolas ir draudimo sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius