Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 24 /10:57

D.Trumpas: JAV karių kontingentas Lenkijoje bus padidintas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį paskelbė, kad Amerika padidins savo karinį kontingentą Lenkijoje, bet pridūrė, kad šis žingsnis neatspindi padidėjusios Rusijos grėsmės.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas, Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose susitikęs su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, sakė, kad už padidinto kontingento išlaikymą sumokės Varšuva.

JAV lyderis anksčiau yra ne kartą skundęsis, kad NATO sąjungininkės pernelyg kliaujasi Amerikos parama ir neprisiima pakankamos kolektyvinės gynybos naštos.

„Mes ten perkelsime karių“, – nurodė D.Trumpas.

Anot jo, lenkai „pastatys mums kompleksų, kurie, esu tikras, bus labai gražūs. Jiems teks visos išlaidos.“

D.Trumpas pateikė mažai detalių apie planą, kuris yra per šį susitikimą jo ir A.Dudos pasirašytos Bendrosios deklaracijos dėl glaudesnio gynybos bendradarbiavimo dalis.

Sutartyje sakoma, kad dabartinis rotaciniu būdu Lenkijoje dislokuojamų apie 4,5 tūkst. JAV karių kontingentas bus padidintas dar tūkstančiu karių.

D.Trumpas nurodė, kad šie kariai, „labiausiai tikėtina“, bus perkelti iš kitų bazių Europoje.

Žurnalistų paklaustas, ar stiprinamas JAV buvimas Lenkijoje yra nukreiptas Rusijos grėsmei atsverti, D.Trumpas atsakė: „Ne, visiškai taip nemanau.“

Prezidentas sakė pritaręs šiam sumanymui dėl savo glaudžių santykių su A.Duda, „kuris man patinka, kurį gerbiu“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda ir Donaldas Trumpas

Lenkijos prezidentūros tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad abiejų lyderių pasirašytoje deklaracijoje pateikiama detalių apie JAV kontingento didinimą, įskaitant objektų, kur bus dislokuoti amerikiečių kariai, pavadinimus.

Remiantis dokumentu, JAV divizijos štabas bus įsteigtas Lenkijos vakariniame Poznanės mieste, o tokie objektai kaip Kovinio parengimo centras, kurį naudos abiejų šalių pajėgos – šiaurės vakariniame Pamario Dvasko miestelyje.

Tuo metu šalies pietvakarinio Vroclavo miesto apylinkėse esančio Strachovicės kaime bus pastatytas iškrovimui skirtas aerodromas, o centriniame Lasko miestelyje bus dislokuotas JAV oro pajėgų bepiločių orlaivių eskadrilė.

Be to, Lenkijos vakaruose esančiame Povidze, kur bazuosis karinės aviacijos brigada, įsikurs kovinės paramos batalionas ir specialiųjų operacijų pajėgos.

Pietiniame Liublinieco miestelyje veiks specialiųjų operacijų pajėgų kompleksas.

Pranešime sakoma, kad „Lenkija ir Jungtinės Valstijos užmezgė išsamų dialogą dėl tinkamiausio vietos Lenkijoje šarvuotajai kovinei brigadai. Šios diskusijos tebevykdomos ir atspindi Lenkijos bei Jungtinių Valstijų glaudų operatyvinį ir strateginį bendradarbiavimą“.

Varšuva ir Vašingtonas taip pat išreiškė norą pasirašyti sutarčių, leisiančių pagerinti karinę infrastruktūrą ir bendradarbiavimą gynybos srityje, pavyzdžiui, lengvinant amerikiečių karių judėjimą Lenkijoje. Teigiama, kad šie susitarimai dar labiau padidins NATO šalių saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius