Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas JAV prekybos atstovu nori skirti protekcionizmo šalininką ir Kinijos kritiką

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas JAV prekybos atstovu siūlo skirti Robertą Lighthizerį – didesnio protekcionizmo šalininką ir Kinijos kritiką.
Robertas Lighthizeris
Robertas Lighthizeris / „Twitter“ nuotr.

Šis D.Trumpo pasirinkimas rodo, kad jis, kaip ir žadėjo per savo rinkimų kampaniją, planuoja įgyvendinti griežtą prekybos politiką.

D.Trumpas nepritaria 12 valstybių Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) sutarčiai, kurią suderėjo prezidentas Barackas Obama.

Nepritaria jis ir Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada ir Meksika, dėl kurios, jo teigimu, JAV praranda darbo vietų. Jis taip pat yra kritikavęs Kinijos prekybos praktiką, kurią vadina nesąžininga.

9-ąjį dešimtmetį R.Lighthizeris Ronaldo Reagano administracijoje ėjo JAV prekybos atstovo pavaduotojo pareigas.

R.Lighthizeris garsėja kaip griežtas Kinijos kritikas, dėl to Vašingtono ir Pekino santykiai gali pablogėti, mano ekspertai. Kaip ir D.Trumpas, R.Lighthizeris pasisako už didelių muitų importuojamoms prekėms taikymą ir prekybos su Kinija ir Meksika ribojimą.

„Jis yra sukaupęs didžiulę patirtį, kaip sudaryti susitarimus, kuriais saugomi kai kurie iš svarbiausių mūsų ekonomikos sektorių, ir jis nuolat kovojo privačiajame sektoriuje, siekdamas užtikrinti, kad blogi sandoriai nepakenktų amerikiečiams“, – rašoma D.Trumpo pranešime, kuriame buvo paskelbta apie R.Lighthizerio kandidatūros iškėlimą.

JAV prekybos atstovas laikomas prezidento administracijos nariu ir jo kandidatūrą turi tvirtinti Senatas.

JAV prekybos atstovo biuras įsteigtas 1962 metais. Jam pavesta derėtis svarbiausiais užsienio prekybos klausimais, įskaitant tarptautinius prekybos susitarimus, taip pat reikšti ieškinius kitoms šalims Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO).

Šiuo metu biure dirba daugiau kaip 200 ekspertų. Jo būstinė įsikūrusi Vašingtone. Biuras taip pat turi skyrius Ženevoje ir Briuselyje.

JAV prekybos atstovas laikomas prezidento administracijos nariu ir jo kandidatūrą turi tvirtinti Senatas.

Tačiau, kaip praneša žiniasklaida, D.Trumpui artimi šaltiniai pažymi, kad jo administracijoje prekybos atstovas turės kur kas mažiau įgaliojimų negu ankstesnėje administracijoje.

Formuojant užsienio prekybos politiką ir ją įgyvendinant kur kas svarbesnį vaidmenį atliks prekybos sekretorius, kuriuo gali būti paskirtas milijardierius investuotojas Wilburas Rossas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius