Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 24 /19:07

D.Trumpas JT Generalinėje Asamblėjoje ragina sąjungininkes didinti išlaidas gynybai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį sakydamas kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje paragino sąjungininkes didinti išlaidas gynybai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes suintensyvinsime darbą mūsų aljansuose, leisdami aiškiai suprasti, jog laukiame, kad visi mūsų partneriai sąžiningai mokėtų už išlaidas gynybai“, – sakė D.Trumpas.

„JAV šiuo metu yra pati galingiausia pasaulio valstybė. Tikiuosi, kad JAV niekada neteks panaudoti šios jėgos“, – pridūrė prezidentas.

D.Trumpas anksčiau ne kartą reiškė nepasitenkinimą, kad NATO narės nevykdo savo įsipareigojimų didinti išlaidas gynybai.

Šiaurės Korėjos potencialas

D.Trumpas taip pat pareiškė, kad Šiaurės Korėja turės „milžinišką“ vystymosi potencialą, jei atsisakys branduolinės programos.

„Vykdome drąsią diplomatiją Korėjos pusiasalyje. [Šiaurės Korėjos lyderiui] Kim Jong Unui sakiau, kad tvirtai tikiu, jog jo šalis, kaip ir Iranas, turi milžinišką neišnaudotą potencialą“, – pareiškė jis.

D.Trumpas pridūrė, kad norint „realizuoti šį potencialą, turi įvykti Korėjos pusiasalio denuklearizacija“.

Įspėjo Venesuelą

JAV prezidentas perspėjo, kad jo šalis „labai atidžiai“ stebi padėtį Venesueloje, Vašingtonui paskelbus naujų sankcijų, nukreiptų į Karakaso ryšius su Kuba.

Kalbėdamas per kasmetinę Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją D.Trumpas Venesuelos prezidentą socialistą Nicolas Maduro pavadino „Kubos marionete, saugoma kubiečių sargybinių“.

„Jungtinės Valstijos turi daug humanitarinės pagalbos, kurią gali pristatyti“, – kalbėjo JAV vadovas ir pridūrė, kad Vašingtonas „labai atidžiai stebi situaciją Venesueloje“.

„Laukiame dienos, kai bus atkurta demokratija, kai Venesuela bus laisva, ir laisvė įsigalės visame pusrutulyje“, – pareiškė D.Trumpas.

JAV prezidentui kalbant, vienas Venesuelos delegacijos narys apsimetė skaitąs knygą apie Pietų Amerikos nepriklausomybės herojų Simoną Bolivarą.

N.Maduro Niujorke nebuvo; jis išvyko į Maskvą, kur trečiadienį susitiks su savo sąjungininkės Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Apie naujas JAV sankcijas Venesuelai paskelbta anksčiau antradienį. Jomis nusitaikyta į Karakaso ryšius su N. Maduro remiančia Kuba.

Tai yra naujausias JAV sankcijų paketas, kuriuo siekiama sumenkinti paramą N.Maduro, vadovaujančiam politinės ir ekonominės krizės apimtai Venesuelai. Pasak JT, dėl šios krizės ketvirtadaliui iš 30 mln. Venesuelos gyventojų reikia humanitarinės pagalbos.

Naujosios sankcijos smogs keturioms bendrovėms, kurios gabena naftą iš Venesuelos į Kubą, be to, įvardijami keturi konkretūs naftos tanklaiviai. Trys iš tų kompanijų registruotos Panamoje, dar viena – Kipre. Bus įšaldytas visas Jungtinėse Valstijose esantis jų turtas, joms bus uždrausta naudotis JAV finansine sistema ir vykdyti verslą šioje šalyje, tad jos bus atkirstos nuo didelės dalies pasaulio finansų sistemos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius