Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 19 /17:35

D.Trumpas Jungtinėse Tautose: „Jei JAV kils grėsmė, turėsime visiškai sunaikinti Šiaurės Korėją“

Donaldas Trumpas pirmą kartą prabilo iš tribūnos Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. Debiutinę savo kalbą JAV prezidentas pradėjo girdamas Ameriką ir technologinį proveržį pasaulyje, tiesa, greitai perėjo prie grėsmių ir, žinoma, Šiaurės Korėjos.
D.Trumpas Jungtinėse Tautose
D.Trumpas Jungtinėse Tautose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas pareiškė, kad jam „didelė garbė“ atstovauti Amerikos žmonėms savo gimtajame mieste – Niujorke. Šiame didmiestyje įsikūrusios Jungtinės Tautos.

Jis padėkojo visiems pasaulio lyderiams, kurie pasiūlė JAV pagalbą ir užuojautą po to, kai pro pietines Amerikos valstijas praūžė uraganas Irma. D.Trumpas tuomet pareiškė, kad JAV ir taip gerai sekasi.

„Ekonomika – neregėtose aukštumose. Darbo vietos kuriamos taip, kaip matėme jau labai seniai. Mūsų kariuomenė jau greitai bus stipresnė nei bet kada anksčiau“, – teigė D.Trumpas.

JAV prezidentas greitai perėjo prie grėsmių ir paminėjo „piktadariškus režimus“, kurie remia teroristus ir grasina kitoms šalims. Nors Rusijos D.Trumpas tiesiogiai nepaminėjo, galima numanyti, kad omenyje turimas ir Vladimiro Putino režimas.

„Autoritarinės galios siekia sugriauti sistemas ir aljansus, kurie nuklojo pasauliui kelią taikos link po Antrojo pasaulinio karo. Susitinkame tokiu metu, kai ir kyla dideli pavojai, ir turime didžiulių vilčių.

Tik nuo mūsų priklausys, ar pasaulis pasieks naujas aukštumas, ar nusileis į nepataisomumo slėnį“, – kalbėjo D.Trumpas.

„Niekšiški režimai, kurie yra atstovaujami šioje organizacijoje, ne tik remia terorizmą, bet ir grasina kitoms šalims ir savo gyventojams labiausiai naikinančiais ginklais, kokie tik yra žinomi žmonijai“, – sakė jis.

D.Trumpas: „Kaip Jungtinių Valstijų prezidentas visada sakysiu, kad Amerika – pirmiausia. Kaip ir jūs turėtume sakyti apie savo šalis.“

Jungtines Tautas praeityje ne kartą kritikavęs JAV prezidentas šįkart užsiminė apie „gražią viziją“, kuri sukūrus šią organizaciją leidžia tautoms dirbti kartu.

D.Trumpas atidavė pagarbą savo krikščionims rinkėjams Amerikoje, kai prabilo apie „Dievo duotas teises“ ir po žodžio „Dievo“ padarė reikšmingą pauzę.

„Amerikoje mes neperšame niekam savo pasaulėžiūros, bet norime šviesti kaip pavyzdys. Buvau išrinktas, kad suteikčiau galias žmonėms, kuriems jos ir priklauso.

Kaip Jungtinių Valstijų prezidentas visada sakysiu, kad Amerika – pirmiausia. Kaip ir jūs turėtume sakyti apie savo šalis“, – plojimų sulaukė D.Trumpas.

Praėjus 14 minučių nuo kalbos pradžios D.Trumpas perėjo prie temos, apie kurią, daugelio stebėtojų teigimu, planavo kalbėti daugiausia, – Šiaurės Korėjos.

„Visam pasauliui kelia grėsmę Šiaurės Korėjos branduolinė programa. Jei JAV kils grėsmė, neturėsime kito pasirinkimo kaip tik visiškai sunaikinti Šiaurės Korėją“, – drąsiai rėžė JAV prezidentas.

Jis ir vėl pavadino režimo Pchenjane lyderį Kim Jong Uną „raketininku“, tik jau ne tviteryje, o Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje: „Raketininkas vykdo savižudišką misiją.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas

„Turime dirbti kartu, kad stotume skersai kelio piktadariškiems režimams. Jei gerųjų dauguma nesipriešins nedorėlių mažumai, tuomet blogis triumfuos“, – pridūrė D.Trumpas.

D.Trumpas nemažai dėmesio skyrė tarptautinio terorizmo grėsmei ir pareiškė, jog JAV dirba su sąjungininkais Vidurio Rytuose, kad „sutraiškytų“ teroristus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius