-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 15 /10:54

D.Trumpas kritikuojamas dėl „rasistinės“ žodinės atakos prieš JAV Kongreso nares

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo sekmadienį išsakytais komentarais, nukreiptais prieš progresyvių pažiūrų Kongreso nares, paragino jas „grįžti ten“, iš kur jos atvyko, išprovokavo naują protesto dėl jo požiūrių į rasę ir imigraciją laviną.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Dėl vėliausių pasisakymų D.Trumpas aukšto rango demokratų buvo pavadintas „rasistu“ ir „ksenofobu“.

Be to, praeitais metais, kaip pranešė amerikiečių žiniasklaida, prezidentas kai kurias Afrikos valstybes yra apibūdinęs kaip „sušiktas šalis“ (shitholes). Prezidentas taip pat dažnai kalba apie nelegalių imigrantų „invaziją“.

Tviteryje D.Trumpas kreipėsi į „progresyvias demokratų kongresmenes“ ir tikriausiai turėjo omenyje pirmą kartą į Atstovų Rūmus išrinktų jaunų nebaltaodžių moterų grupę.

Tarp jų yra Niujorko atstovė Alexandria Ocasio-Cortez, iš Somalio į Ameriką vaikystėje atvykusi Minesotos atstovė Ilhan Omar ir palestinietiškų šaknų turinti Mičigano atstovė Rashida Tlaib.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Alexandria Ocasio-Cortez
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Alexandria Ocasio-Cortez

D.Trumpas tikslių pavardžių nepasakė, bet tvirtino, kad jos „atvyko iš šalių, kurių vyriausybės yra visiška katastrofa“.

Jis teigė, kad šios moterys „piktai aiškina Jungtinių Valstijų žmonėms, galingiausiai ir didingiausiai tautai pasaulyje, kaip turi veikti mūsų vyriausybė“.

„Kodėl jos negrįžta ir nepadeda sutvarkyti visiškai žlugusių ir nusikalstamumo apimtų vietų, iš kurių ir atvyko?“ – parašė D.Trumpas.

„Taip atrodo rasizmas“

Keturios kongresmenės davė atkirtį D.Trumpui per socialinius tinklus.

„Kovoju su korupcija MŪSŲ šalyje. Darau tai kasdien, versdama jūsų administraciją elgtis atsakingai kaip JAV kongresmenė“, – tviteryje parašė R.Tlaib.

„Būtent TAIP atrodo rasizmas. MES esame tai, kaip atrodo demokratija“, – parašė juodaodė Kongreso narė Ayanna Pressley, prie savo žinutės prisegusi nuotraukų su D.Trumpo komentarais.

Tuo metu A.Ocasio-Cortez tviteryje pareiškė, kad prezidentas „pyksta, nes negali įsivaizduoti Amerikos, kurioje mums būtų vietos“.

„Kurstote baltųjų nacionalizmą, nes pykstate, kad tokie žmonės kaip mes dirba Kongrese ir kovoja prieš jūsų neapykantos kupiną darbotvarkę“, – tviteryje parašė I.Omar ir pridūrė, kad „būdamos Kongreso narės duodame priesaką tik Jungtinėms Valstijoms“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhan Omar
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhan Omar

Palaikymą keturioms politikėms išreiškė įtakingi Atstovų Rūmų demokratai.

„Tai rasistinė tviterio žinutė“, – laidai „Fox News Sunday“ sakė Atstovų Rūmų pirmininkės pavaduotojas Benas Ray Lujanas, aukščiausio rango lotynų kilmės Kongreso narys.

„Jos yra Amerikos pilietės, kurias išrinko Jungtinių Valstijų rinkėjai“, – pridūrė demokratas.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi neseniai perspėjo savo partiją apie A.Ocasio-Cortez ir kitų progresyviųjų stumiamos liberalios politikos „pavojų“, esą galintį sutrukdyti demokratams per 2020 vyksiančius prezidento rinkimus įveikti D.Trumpą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

Vis tik sekmadienį ji sukritikavo D. Trumpo „ataką“.

„Atmetu (D.Trumpo) ksenofobinius komentarus, skirtus skaldyti mūsų šaliai“, – tviteryje parašė N.Pelosi.

Jos teigimu, valstybės vadovo išsakyti komentarai liudija, kad „jo planas „vėl padaryti Ameriką didžią“ iš tikrųjų visuomet reiškė vėl padaryti Ameriką baltą“.

Amerikos ir islamo santykių taryba (CAIR) – Vašingtone įsikūrusi musulmonų pilietinių teisių organizacija – taip pat pasmerkė D.Trumpo pasakymus.

„Liūdna stebėti, kaip Ovaliojo kabineto šeimininkas, iš pradžių palaikęs ir skatinęs rasistines replikas, dabar pats pradėjo jas vartoti“, – pareiškė grupės nacionalinis vykdomasis direktorius Nihadas Awadas.

„Jei D.Trumpas tą patį šauktų kokiai nors hidžabą dėvinčiai moteriai parduotuvėje „Walmart“, jis galėtų būti suimtas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius