-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 05 /11:28

D.Trumpas – ne visagalis: JAV Apeliacinis teismas atmetė skundą dėl migracinių suvaržymų įsako sustabdymo

JAV Teisingumo departamentas šeštadienį apskundė nutartį, laikinai blokuojančią Donaldo Trumpo draudimą įsileisti į šalį septynių musulmoniškų valstybių piliečius, o ankstų sekmadienio rytą Apeliacinis teismas skundą atmetė. D.Trumpo įsakas bent laikinai lieka negaliojantis.
Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šie įvykiai yra naujausi ištisoje virtinėje dramatiškų posūkių nuo to laiko, kai respublikonas milijardierius prieš savaitę priėmė imigracijos draudimą.

Penktadienį vienas federalinis teisėjas Vašingtono valstijoje laikinai sustabdė prezidento priimtas priemones, motyvuodamas tuo, kad jas reikia atidžiau teisiškai išnagrinėti. Todėl vyriausybės agentūros bei pasaulinių avialinijų kompanijos gali nebesilaikyti šio draudimo.

Tūkstančiai žmonių nuo Londono ir Paryžiaus iki Niujorko ir Vašingtono surengė protestus prieš D.Trumpą, kuris prie valstybės vairo stojo vos prieš dvi savaites – sausio 20-ąją.

Prezidentu tapęs Manhatano nekilnojamojo turto magnatas, savaitgalį leidęs savo valdoje „Mar-a-Lago“ Floridos pietuose, visą dieną rašė piktas žinutes socialiniame tinkle „Twitter“.

Ypač smarkiai jis piktinosi JAV federaliniu teisėju Jamesu Robartu, kurį į šias pareigas paskyrė dar respublikonas prezidentas George'as W.Bushas, nors kritikos iš esamo prezidento federaliniai teisėjai sulaukia itin retai.

„Šio vadinamojo teisėjo nuomonė, kuri iš esmės atima teisėsaugą iš mūsų šalies, yra absurdiška ir bus panaikinta!“ – parašė D.Trumpas tviteryje anksčiau tądien.

Vakare jis parašė: „Teisėjas atveria mūsų šalį potencialiems teroristams ir kitiems, kurie širdyje nejaučia mūsų geriausių interesų. Blogi žmonės yra labai laimingi!“

Vėlų šeštadienį Teisingumo departamentas apskundė teisėjo sprendimą, nors teisinis skundo pagrindimas dar nebuvo pateiktas.

„Laimėsime. Savo šalies saugumo labui, laimėsime“, – žurnalistams sakė D.Trumpas.

Ši byla buvo perduota į federalinį apeliacinį teismą.

Tačiau net nelaukdamos Apeliacinio teismo sprendimo, vyriausybės institucijos jau šeštadienį pradėjo vykdyti žemesnės instancijos teismo nutartį, kuria leista atverti šalies sienas turintiesiems galiojančias vizas.

Valstybės departamentas nurodė, kad vizas turintiems Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams ir vėl leidžiama keliauti į JAV, jei jų kelionės dokumentai nebuvo „fiziškai atšaukti“.

Valstybės departamentas anksčiau pranešė, kad dėl prezidento įsako vizos buvo panaikintos apie 60 tūkst. žmonių, minėtų septynių šalių piliečių. Tuo tarpu vienas Teisingumo departamento advokatas sakė, kad buvo atšaukta apie 100 tūkst. vizų.

Krašto saugumo departamentas, vadovaujantis pasienio agentūroms, taip pat sakė nustosiantis vykdyti prezidento įsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius