Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

D.Trumpas: NFL protestus išprovokavusių komentarų esmė – patriotizmas, o ne rasė

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį neigė kurstantis rasinę įtampą ir tvirtino, kad jo komentarų, išprovokavusių Nacionalinės amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) žaidėjų simbolinių protestų bangą, esmė buvo patriotizmas, o ne odos spalva.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Po jo žodinių atakų juodaodžių sportininkų adresu daug žaidėjų praėjusį savaitgalį visoje šalyje prieš rungtynes skambant JAV himnui buvo priklaupę ant vieno kelio.

D.Trumpas visą šitą triukšmą sukėlė, kai užsipuolė tokius žaidėjus, kaip Colinas Kaepernickas, 2016-aisiais pirmasis priklaupęs skambant „The Star-Spangled Banner“. Prezidentas taip protestuojančius žaidėjus pavadino „kalės vaikais“, kuriuos reikėtų atleisti.

Atskirai D.Trumpas atšaukė kvietimą į Baltųjų rūmų renginį krepšinio superžvaigždei Stephenui Curry.

Daugiau kaip 150 amerikietiškojo futbolo – populiariausios JAV sporto šakos – žaidėjų aiškiai parodė savo poziciją ir prieš 14 rungtynių skambant himnui priklaupė, susikibo rankomis arba iškėlė sugniaužtus kumščius .

Į šiuo veiksmus JAV lyderis atsakė raginimu gerbėjams boikotuoti NFL, kol liausis protestai.

Pirmadienį, jau ketvirtą dieną tęsdamas šią temą, D.Trumpas tviteryje gynėsi: „Priklaupimo klausimas neturi nieko bendra su rase. Tai susiję su pagarba mūsų šaliai, vėliavai ir himnui. NFL privalo tai gerbti!“

D.Trumpas, kurio populiarumas yra smukęs ir kuriam sunku vykdyti savo darbotvarkę, bandė išskirti protestavusius NFL žaidėjus.

„Daug žmonių nušvilpė žaidėjus, kurie vakar priklaupė (kurių buvo mažas procentas). Tai gerbėjai, kurie reikalauja pagarbos mūsų vėliavai!“ – tviteryje rašė prezidentas.

Jis taip pat sakė, kad ledo ritulio komanda „Pittsburgh Penguins“ priėmė Baltųjų rūmų kvietimą, ir paminėjo automobilių lenktynių gerbėjų paramą.

„Taip didžiuojuosi NASCAR ir jos rėmėjais bei gerbėjais. Jie nepakęs nepagarbos mūsų šaliai ar mūsų vėliavai – jie tai pasakė garsiai ir aiškiai!“ – rašė D.Trumpas.

Tačiau NASCAR žvaigždė Dale'as Earnhardtas taip pat pasisakė tviteryje ir netiesiogiai papriekaištavo D.Trumpui buvusio prezidento Johno F.Kennedy žodžiais: „Visiems amerikiečiams suteikiama teisė taikiai protestuoti Tie, kas daro taikią revoliuciją neįmanomą, padarys smurtinę revoliuciją neišvengiamą.“

D.Trumpas taip pat sulaukė piktos NBA žvaigždžių reakcijos, įskaitant LeBrono Jameso komentarą, kad prezidentas yra „nenaudėlis“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

„Jis nesupranta, kiek vaikų, nepriklausomai nuo rasės, žvelgia į Jungtinių Valstijų prezidentą (tikėdamiesi) pamokymo, vadovavimo, padrąsinimo žodžių, – sakė L.Jamesas. – Žmonės vadovauja šiai šaliai. Ne vienas individas. Ir tikrai ne jis.“

Baltieji rūmai neigė, kad D.Trumpo komentaras apie „kalės vaikus“ nedera valstybės vadovui.

„Galvoju, kad Jungtinių Valstijų prezidentui visuomet tinka ginti mūsų vėliavą, ginti himną, ginti vyrus ir moteris, kurie kovojo ir žuvo juos gindami“, – sakė atstovė Sarah Huckabee Sanders.

S.H.Sanders: „Galvoju, kad Jungtinių Valstijų prezidentui visuomet tinka ginti mūsų vėliavą, ginti himną, ginti vyrus ir moteris, kurie kovojo ir žuvo juos gindami.“

„Prezidentas kalba ne apie rasę“, – tvirtino ji.

D.Trumpas noriai įsitraukė į kontroversiją, o jo patarėjai mano, kad ji yra tinkama prezidento rinkėjams, kurių daugumą sudaro baltieji.

D.Trumpas taip pat pakeitė savo „Twitter“ paskyros nuotrauką Amerikos vėliava ir pareiškė, kad „Baltieji rūmai niekada neatrodė gražesni nei grįžtant praėjusį vakarą“.

Dėl to kritikai apkaltino D.Trumpą bandymu nukreipti dėmesį.

Jo pastangos atšaukti ankstesnio prezidento Baracko Obamos sveikatos apsaugos sistemos reformas įstrigo, o svarbi mokesčių reforma užleidžia vietą toli gražu ne tokiems ambicingiems mokesčių apkarpymams.

Tuo pačiu metu D.Trumpas susiduria su virtine užsienio politikos iššūkių, tarp kurių yra žodžių karas su Šiaurės Korėja, jau galintis virsti ir tikru karu.

D.Trumpas taip pat buvo kritikuojamas dėl nekrentančio į akis Baltųjų rūmų atsako į uraganą „Maria“, nusiaubusį JAV teritoriją Puerto Riką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius