-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas: palestiniečiai turi grįžti prie derybų stalo, kad gautų finansinę pagalbą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pagrasino neskirti palestiniečiams numatytos finansinės pagalbos, kol šie neatnaujins derybų su Izraeliu.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas: palestiniečiai turi grįžti prie derybų stalo, kad gautų finansinę pagalbą / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Tai D.Trumpas pareiškė susitikime su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, surengtame Davose vykstančio Pasaulio ekonomikos forumo kuluaruose.

Pernai gruodį D.Trumpo paskelbtas sprendimas oficialiai pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostine sukėlė pasipiktinimo bangą arabų pasaulyje.

Reaguodama į šį sprendimą palestiniečių vadovybė atsisakė susitikti su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u, kai jis šią savaitę lankėsi Artimuosiuose Rytuose.

Palestiniečiai taip pat paskelbė, kad naujos JAV taikos iniciatyvos žlugo, o Vašingtonas nebegali būti laikomas patikimu taikos tarpininku.

D.Trumpas sakė, kad toks sprendimas turi pasekmių.

Jungtinės Valstijos „skiria šimtų milijonų dolerių pagalbą“ palestiniečiams; „tie pinigai yra ant stalo, tačiau jie jų negaus, jei nesisės prie derybų stalo tartis dėl taikos“, sakė prezidentas.

Palestiniečių pasiuntinys Vašingtone Husamas Zomlotas apkaltino JAV prezidentą išdavyste. Kalbėdamas Vašingtone įsikūrusiame Artimųjų Rytų institute H.Zomlotas sakė, kad D.Trumpas pamiršo savo pažadą neužbėgti įvykiams už akių dėl konflikto sprendinių. Jis taip pat pliekė prezidentą už tai, kad šis Davose demonstruoja triumfą, lyg būtų pasiekęs svarbią pergalę.

H.Zomlotas: „Nesuprantame – triumfas, pergalė, kas tai? Dėl to, kad užkirto kelią vieninteliam galimam sprendiniui? Už tai, kad stumia mus į Armagedoną?“

„Nesuprantame – triumfas, pergalė, kas tai? Dėl to, kad užkirto kelią vieninteliam galimam sprendiniui? Už tai, kad stumia mus į Armagedoną?“ – kalbėjo palestiniečių pasiuntinys.

D.Trumpas įspėjimą palestiniečiams paskelbė vos atvykęs į Davosą, kur tradiciškai į kasmet rengiamą ekonomikos forumą susirinko pasaulio politikos ir verslo elitas.

Prezidentas atvyko į Davosą vildamasis pritraukti užsienio investuotojų ir norėdamas geriau pristatyti savo programos „Pirmiausiai – Amerika“ ekonominę darbotvarkę, nors ji akivaizdžiai kertasi su šio forumo svarbiausiais tikslais – skatinti tarptautinį bendradarbiavimą ir laisvąją prekybą.

Vašingtonas nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio vidurio palestiniečiams skyrė daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių ekonominei pagalbai ir saugumui.

Nuo 2008-ųjų ekonominei pagalbai kasmet skiriama vidutiniškai apie 400 mln. JAV dolerių, didžioji dalis šių lėšų tenka vystymo projektams.

Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert sakė, kad palestiniečiai gali prarasti visą dvišalę paramą, įskaitant ekonominę pagalbą, jei nesugrįš prie derybų stalo.

„Scanpix“/AP nuotr./Heather Nauert
„Scanpix“/AP nuotr./Heather Nauert

Praėjusią savaitę D.Trumpo administracija nusprendė neskirti dalies numatytos finansinės pagalbos, kurią turi pervesti Jungtinių Tautų agentūrai, padedančiai palestiniečių pabėgėliams.

Administracija nurodė, kad perves JT pagalbos ir darbų agentūrai Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose (UNRWA) 60 mln. dolerių, o likusius 65 mln. dolerių ji gaus, kai atliks „nuodugnią peržiūrą“.

Izraelis tryško džiaugsmu dėl D.Trumpo sprendimo pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostinę. Premjeras B.Netanyahu ketvirtadienį sakė, jog tai „istorinis sprendimas, amžiams liksiantis mūsų žmonių širdyse“.

Praėjusią savaitę per vizitą Izraelyje JAV viceprezidentas M. Pence'as šios šalies įstatymų leidėjams sakė, kad šiuo metu Tel Avive veikianti JAV ambasada iki 2019 metų pabaigos bus perkelta į Jeruzalę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

D.Trumpas anksčiau yra sakęs, jog kažkuriuo metu ateinančiais metais ten galėtų būti atidaryta ambasados „mažesnė versija“.

Savo kalboje D.Trumpas užsiminė apie M.Pence'o kelionę į Artimuosius Rytus, per kurią jis nesusitiko su palestiniečių vadovybe.

„Prieš savaitę jie mums parodė nepagarbą, nesusitikę su mūsų viceprezidentu“, – sakė D.Trumpas ir pridūrė: „Jungtinėms Valstijoms turi būti rodoma pagarba, nes priešingu atveju nieko nebus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius