Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas paskelbė savo užsienio politikos šūkį – „Pirmiausia Amerika“

JAV respublikonų prezidento rinkimų kampanijos favoritas Donaldas Trumpas trečiadienį pažadėjo iš esmės pertvarkyti šalies užsienio politiką, kuri būtų grindžiama principu „pirmiausia Amerika“, o sąjungininkai būtų spaudžiami sąžininga galimi prisidėti prie bendrų pastangų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savo svarbioje kalboje užsienio politikos tema, kurioje stigo konkrečių detalių ir kuri privertė kasytis pakaušius sutrikusius Vašingtono ekspertus, D.Trumpas perspėjo, kad Europos ir Azijos šalims gali tekti pačioms rūpintis savo gynyba.

Jis žadėjo panaikinti prekybos sutartis, naujai pertvarkyti NATO kaip priemonę migracijai ir „radikaliajam islamui“ riboti, taip pat kelti JAV nacionalinius interesus aukščiau visų kitų motyvų.

„Radikalaus islamo plitimo sustabdymas privalo būti pagrindinis Jungtinių Valstijų ir iš tiesų viso pasaulio užsienio politikos tikslas“, – sakė milijardierius verslininkas Vašingtone savo kalboje, skirtoje užsienio politikai.

„Pirmiausia Amerika“ bus svarbi ir pati viršiausia mano administracijos tema“, – D.Trumpas sakė savo šalininkams, pasiskolinęs šį šūkį iš Amerikos prieškario izoliacionistų.

Prognozuota, kad ši kalba taps galimybe D.Trumpui, įgijusiam aiškų pranašumą respublikonų kovoje dėl teisės tapti partijos kandidatu į prezidento postą, palenkti į savo pusę skeptiškai jį vertinančius JAV užsienio politikos lyderius.

„Mūsų užsienio politika – visiška nelaimė“, – tvirtino milijardierius verslininkas, atmesdamas pastangas šioje srityje, kurias nuo Šaltojo karo dėjo visi JAV prezidentai, tiek respublikonai, tiek demokratai.

„Mes atkūrinėjame kitas šalis, silpnindami savąją“, – pridūrė jis, smerkdamas pagalbos misijas Artimuosiuose Rytuose ir JAV prekybos su Kinija deficitą.

„Mūsų sąjungininkai nemoka savo sąžiningos dalies“, – perspėjo D.Trumpas, aiškiai besdamas pirštu į NATO ir artimas JAV sąjungininkes Azijoje, tokias kaip Japonija ir Pietų Korėja.

„Šalys, kurias mes giname, turi apmokėti tokios gynybos išlaidas. Na, o jeigu to nebus, JAV privalo būti pasiruošusios leisti toms šalims gintis pačioms“, – pažymėjo respublikonų favoritas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius