Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas per septynis mėnesius melavo jau daugiau nei tūkstantį kartų

JAV dienraščio „The Washington Post“ faktų tikrintojų komanda suskaičiavo, kad šalies prezidentas Donaldas Trumpas, pareigas einantis nuo sausio pabaigos, per 7 mėnesius visuomenę klaidino daugiau nei tūkstančiu melagingų teiginių.
Donaldo Trumpo kalba Arizonoje
Donaldas Trumpas itin dažnai meluoja / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Leidinio komanda D.Trumpo pasisakymus, kurių, žinoma, netrūksta, sekė ir fiksavo nuo pat jo inauguracijos šių metų sausio 20 dieną. Maždaug rugpjūčio 4–5 dieną prezidentas peržengė 1 tūkst. melų ribą – tokių pasisakymų skaičius trečiadienį siekė 1057.

Rodiklis toks įspūdingas, kad „The Washington Post“ žurnalistams paminėti tokio riboženklio perlipimą leido tik D.Trumpo atostogos – ypač daug melų prezidentas pažėrė antroje liepos pusėje.

Klaidina dėl „Obamacare“

Skaičiuojama, kad atsižvelgiant į dabartinį tempą D.Trumpas per dieną vidutiniškai pasako beveik penkis melus. Tiesa, nemažai teiginių jis kartoja, nors žurnalistai jų klaidingumą jau anksčiau buvo išaiškinę.

Daugiau nei 30 D.Trumpo melagingų teiginių buvo pakartoti tris ar daugiau kartų.

Net 50 sykių JAV prezidentas skelbė, kad vadinamasis „Obamacare“, buvusio prezidento Baracko Obamos valdymo metu patvirtintas JAV sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymas, „miršta“ ar „yra iš esmės miręs“.

Nepolitinis Kongreso biudžeto biuras yra skelbęs, kad sveikatos draudimo sutartys pagal „Obamacare“, nors ir turinčios problemų, laikosi stabiliai, o ateityje niekas neturėtų keistis.

D.Trumpas mėgsta prisiimti nuopelnus JAV ekonomikos augimo srityje, nors apie daugumą pasiekimų buvo pranešta dar prieš jam užimant pareigas.

Be to, Kongresas iki šiol nesugebėjo anuliuoti „Obamacare“ – tam per balsavimą Senate pasipriešino respublikonas Johnas McCainas.

Be to, D.Trumpas mėgsta prisiimti nuopelnus JAV ekonomikos augimo srityje, nors apie daugumą pasiekimų buvo pranešta dar prieš jam užimant pareigas.

Jis 42 kartus gyrėsi pritraukęs investicijų į Amerikos kompanijas ir sukūręs darbo vietų. Vis dėlto paprasta paieška „Google“ sistemoje rodo, kad apie visus D.Trumpo minimus atvejus skelbta dar 2016 metais.

JAV prezidentas taip pat 19 kartų pūtėsi esą pasiekęs, kad kompanijai „Lockheed Martin“ pagaminti naujos kartos naikintuvus „F-35 Joint Strike“ kainuotų mažiau. Tačiau derybos dėl mažesnės orlaivių kainos buvo baigtos dar prieš D.Trumpo inauguraciją.

Tęsia kampaniją prieš H.Clinton

Ne visi D.Trumpo melai susiję su politiniais tikslais ar pažadais – pavyzdžiui, jis ir toliau kartoja kampanijos metu išsakytus melus, esą Hillary Clinton atidavė Rusijai 20 proc. JAV turimų urano atsargų Rusijai.

Jis taip pat toli gražu neišsižadėjo savo teiginio, esą Federalinio tyrimų biuro direktoriaus pavaduotojui Andrew McCabe'ui H.Clinton perleido 700 tūkst. dolerių. Abu šie su H.Clinton susiję teiginiai yra visiškai klaidingi, bet per 7 mėnesius D.Trumpas juos pakartojo 11 kartų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Kai kurie JAV prezidento pareiškimai tiesiog keisti. Jis 11 sykių pareiškė, kad Amerika jau išleido 6 trilijonus dolerių „Vidurio Rytų karams“.

D.Trumpas dažnai teigia, kad tokie skaičiavimai nauji, bet iš tiesų tokia suma gaunama sudėjus karų Irake ir Afganistane kainą, nors Afganistanas šiaip jau priskiriamas Pietų Azijos regionui.

Be to, pridedami būsimi įsipareigojimai karo veteranams – iki pat 2053 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius