Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas per susitikimą su Irako premjeru: JAV kariai „kažkuriuo metu išeis“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pirmą kartą Vašingtone susitikęs su irakiečių premjeru Mustafa al Kadhemi sakė, kad amerikiečių kariai išvyks iš Irako, bet jų išvedimo termino nenurodė.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidento ir Irako premjero susitikimas surengtas padaugėjus proiranietiškų kovotojų rengiamų atakų prieš amerikiečių taikinius ir – Teheranui bei Vašingtonui varžantis dėl įtakos Irake – augant prarajai tarp šios šalies proiranietiškų grupių bei proamerikietiško M.al Kadhemi, kurio vyriausybė raginama išprašyti maždaug 5 tūkst. JAV karių, dislokuotų šalyje kovojant su džihadistais.

„Taigi, kažkuriuo metu turbūt išeisime“, – per susitikimą Baltuosiuose rūmuose sakė D.Trumpas ir pridūrė: „Gana sparčiai išvedame savo karius iš Irako ir laukiame dienos, kai mums nebereikės ten būti. Ir, tikiuosi, Irakas galės gyventi savo gyvenimą ir apsiginti.“

Pasak D.Trumpo, kariniai sumetimai buvo įtraukti į jo ir nuo gegužės dirbančio M. al Kadhemi susitikimo darbotvarkę.

M.al Kadhemi Baltuosiuose rūmuose išreiškė dėkingumą už JAV paramą kare su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais, kuri „kuria mūsų partnerystę šalies labui“.

Amerikos kariškiai 2011 metų pabaigoje pasitraukė iš Irako, palikdami ten mažą misiją, susietą su JAV ambasada.

Tačiau po kelerių metų Irake buvo dislokuotos papildomos amerikiečių pajėgos, kurios padeda Irako pajėgoms kariauti su IS, 2014-ųjų vasarą vykdžiusia niokojamą puolimą.

JAV karių buvimui Irake nepritaria daugelis proiranietiškų politikų ir jų šalininkų, ypač po Vašingtono drono atakos Bagdade sausio mėnesį, per kurią žuvo oficialiai į Irako valstybę integruoto šiitų sukarintų grupių tinklo „Hashed al Shaabi“ vado pavaduotojas Abu Mahdi al Muhandisas ir, taip pat, įtakingas Irano generolas Qasemas Soleimani.

M.al Kadhemi Vašingtone žurnalistams sakė, kad nors karas su IS baigėsi, grėsmę vis dar kelia „miegančios“ kuopelės.

JAV karių klausimu M. al Kadhemi sakė: „Mums tikrai Irake nereikia kovos veiksmuose dalyvaujančių karių, bet mums reikia instruktavimo, pajėgumų didinimo ir bendradarbiavimo saugumo srityje.“

JAV administracijos aukšto rango pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės, trečiadienį sakė, kad šiuo metu dar nelabai kas aišku dėl amerikiečių kontingento Irake mažinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius