Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 19 /2019 01 20

N.Pelosi nelaukė D.Trumpo „kompromiso“ mainais į vyriausybės uždarymo nutraukimą – iškart jį atmetė

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį išdėstė planus dėl šalies pietinės sienos, siekdamas užbaigti ilgiausią vyriausybės uždarymą. Dar prieš D.Trumpui pasiūlant kompromisą, kad būtų nutrauktas vyriausybės uždarymas, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi jį atmetė, praneša theguardian.com.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia BBC, vyriausybės uždarymas jau skaičiuoja keturias savaites.

D.Trumpas pasiūlė laikinai apsaugoti milijoną imigrantų nuo deportacijos, jeigu Kongresas leis skirti finansavimą, kurio jis reikalauja sienos tarp Jungtinių Valstijų ir Meksikos statybai.

D. Trumpas pamėgino imtis iniciatyvos ir išspręsti ilgiausio šalies istorijoje dalies vyriausybės uždarymo problemą.

Savo kalboje, kuri iš Baltųjų Rūmų buvo transliuota per televiziją, jis dviejų kategorijų imigrantams pasiūlė apsaugą nuo deportacijos.

Jo pasiūlytas „kompromisas“ yra padaryti išimtį taip vadinamiems „svajotojams“ – Jungtinėse Valstijose neteisėtai įsikūrusių žmonių vaikams, taip pat 300 tūkst. kitų imigrantų, kurių apsaugos statusas netrukus baigs galioti.

Pasak prezidento, šios nuolaidos „parodys pasitikėjimą ir gerą valią, kuri yra būtina siekiant pradėti tikrą imigracijos reformą“.

Mainais D.Trumpas pareikalavo 5,7 mlrd. JAV dolerių, kurių, anot jo, reikia sienos pasienyje su Meksika statybai. Demokratai nepritaria tam ir nusileisti neketina.

Dėl to prezidentas nepasirašė teisės aktų, kuriais skiriamas finansavimas įvairioms vyriausybės institucijoms, ir išprovokavo vyriausybės uždarymą.

JAV vadovas taip pat paragino skirti 800 mln. JAV dolerių „skubią humanitarinę pagalbą“ ir 805 mln. JAV dolerių narkotikų paieškos technologijai, kuri būtų įdiegta atvykimo į JAV punktuose.

„Noriu pasiūlyti išeitį iš šios aklavietės ir Kongresui suteikti galimybę išspręsti vyriausybės uždarymo problemą ir krizę prie pietinės sienos“, – pareiškė D.Trumpas.

JAV ir Meksikos sieną, kuri ištisus dešimtmečius traukia migrantus ir prieglobsčio ieškotojus ir kurią kerta narkotikų kontrabandos maršrutas, D.Trumpas vadina grėsme JAV nacionaliniam saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius