Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas pranešė sudaręs prieštaringai vertinamą susitarimą su Gvatemala dėl prieglobsčio

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pranešė sudaręs „itin svarbų“ susitarimą su Gvatemala dėl prieglobsčio suteikimo tvarkos, Jungtinėms Valstijoms stiprinant spaudimą pietinėms kaimynėms stabdyti migrantų srautus, judančius link sienos su JAV.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Sputnik“ nuotr.

Baltieji rūmai pareiškė, kad Gvatemala nuo šiol bus laikoma „saugia trečiąja šalimi“ – tai reiškia, kad Jungtines Valstijas mėginantys pasiekti migrantai, atvykę į Gvatemalą, privalės kreiptis dėl prieglobsčio šioje šalyje.

Visgi Jungtinių Valstijų krašto saugumo departamentas pažymėjo, jog minėtas terminas nenaudojamas penktadienio susitarimo tekste, apie kurį iš pradžių buvo pranešta labai nedaug.

D.Trumpas pažymėjo, kad šis susitarimas „užtikrins saugumą teisėtiems prieglobsčio prašytojams ir sustabdys sukčiavimą prieglobsčio srityje“ regione.

„Šis svarbus susitarimas užkirs kelią vedlių ir kontrabandininkų verslui“, – pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas, turėdamas omenyje „blogus žmones“, kurie per Meksiką gabena tūkstančius migrantų link pietinės JAV sienos.

Susitarimas pasiektas vos kelios dienos po to, kai D.Trumpas pagrasino griežtomis atsakomosiomis priemonėmis mažai Centrinės Amerikos šaliai, jei ši nepasirašys sutarties dėl prieglobsčio, įskaitant draudimą kelionėms, muitus, didelius perlaidų mokesčius ar „viską iš karto“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gvatemaloje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gvatemaloje

Penktadienio susitarimas, kurį Ovaliajame kabinete pasirašė Gvatemalos vidaus reikalų ministras Enrique Degenhartas ir laikinasis JAV vidaus saugumo sekretorius Kevinas McAleenanas, veikiausiai bus taikomas migrantams iš Salvadoro ar Hondūro, kurie per Gvatemalą mėgina pasiekti Jungtines Valstijas.

Prašymai dėl prieglobsčio ir sprendimai „turėtų būti pateikti ir priimti kuo anksčiau“, – žurnalistams pareiškė K.McAleenanas.

Jei migrantai iš Centrinės Amerikos „įveiks visą kelią iki JAV sienos“, jie bus pargabenti atgal į Gvatemalą, jei norės kreiptis prieglobsčio “, – pridūrė jis.

Tikimasi, kad susitarimas įsigalios ir bus pradėtas vykdyti nuo rugpjūčio, pridūrė K.McAleenanas.

JAV institucijos pastaraisiais metais registravo smarkiai išaugusius migrantų srautus. Dauguma šių žmonių bėga nuo neįveikiamo skurdo ir gaujų smurto Centrinėje Amerikoje.

„Nesaugus susitarimas“

Visgi susitarimas kelia rimtų klausimų.

Nėra aišku, kaip penktadienį pasirašytas dokumentas derės su neseniai priimta Gvatemalos konstitucinio teismo nuostata, užkertančia kelią galimybei sudaryti susitarimus, pagal kuriuos Gvatemala taptų „saugia trečiąja šalimi“ besikreipiantiems dėl prieglobsčio.

K.McAleenanas pripažino, kad šis terminas „šnekamasis“ ir nevartojamas pačiame susitarimo tekste.

Demokratams atstovaujantis Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Eliotas Engelis šį sandorį pavadino „žiauriu ir amoraliu“ bei neteisėtu, teigdamas, kad Gvatemaloje nėra pakankamai prieglobsčio ir apsaugos procesų.

„Paprasčiau tariant, Gvatemala nėra saugi šalis pabėgėliams ir prieglobsčio prašytojams, kaip to reikalauja įstatymai“, – pareiškė E. Engelis ir pridūrė, jog tikisi, jog „neperspektyvus“ susitarimas bus užginčytas teismuose.

Nevyriausybinė organizacija „Refugees International“ susitarimą pavadino „itin nerimą keliančiu“ ir pareiškė, kad jis „kels rimtą pavojų kai kuriems pažeidžiamiausiems Centrinės Amerikos gyventojams, nes Gvatemala nėra saugi pabėgėliams ir prieglobsčio prašytojams“, – pareiškė organizacijos prezidentas Ericas Schwartzas.

K.McAleenanas tvirtino, kad Gvatemala „daro pažangą“ prieglobsčio teikimo srityje.

„Gvatemaloje per pastaruosius penkerius metus labai sumažėjo nužudymų ir smurtinių nusikaltimų procentas, – pridūrė jis. – Tikimės, kad ši tendencija tęsis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius