Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas ragina paviešinti R.Muellerio tyrimo ataskaitą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimo dėl galimo jo kampanijos susimokymo su Rusija per 2016 metų rinkimus galutinė ataskaita turėtų būti paviešinta. Tačiau prezidentas ir vėl išreiškė abejonių dėl beveik dvejus metus vykdomo tyrimo, kuriuo specialusis prokuroras taip pat aiškinasi, ar D.Trumpas netrukdė vykdyti teisingumo, pagrįstumo.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Manoma, kad R.Muelleris savo tyrimą baigs per artimiausias savaites. Tyrime jau pareikšti kaltinimai šešiems D. Trumpo patarėjams ir beveik 30 Rusijos piliečių. D.Trumpas pareiškė, kad slapta ataskaita, kuri turi būti pateikta generaliniam prokurorui Billui Barrui, galiausiai turi būti paviešinta.

„Jei norite leisti jiems tai pamatyti, leiskite“, – žurnalistams sakė prezidentas.

D.Trumpas klausė, kaip R.Muelleris, vyras, „už kurį niekas nebalsavo“, gali tirti 2016-ųjų rinkimuose pergalę iškovojusį asmenį.

„Sakau sau: palauk, juk ką tik laimėjau vienus didžiausių rinkimų per visą šios šalies istoriją,.. o apie mane kai kas, už kurį niekas nebalsavo, rašo ataskaitą, vadinamą Muellerio ataskaita“, – pareiškė JAV vadovas.

„Paaiškinkit tai, – pridūrė jis. – Nes mano rinkėjai to nesupranta. Aš irgi nesuprantu. Taip pat, paviešinkit ją (ataskaitą). Tegu žmonės pamato.“

„Konfidenciali ataskaita“

Vis dėlto įgyvendinti šį prezidento raginimą gali būti sudėtinga. Kaip numatyta 2017-ųjų gegužę paskelbtose R.Muellerio, buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus, paskyrimo specialiuoju prokuroru taisyklėse, jis turės pateikti B.Barrui „konfidencialią ataskaitą su paaiškintais sprendimais dėl baudžiamojo persekiojimo arba atsisakymo“ tai daryti.

Pasak ekspertų, ta ataskaita veikiausiai nebus paviešinta visa apimtimi, nes dokumente gali būti konfidencialių duomenų apie asmenis, kuriems nepareikšti kaltinimai, bei itin slaptos informacijos apie šaltinius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris

Tačiau B.Barras taip pat privalės pateikti Kongresui savo paties parengtas to tyrimo išvadas, o šis dokumentas gali būti paviešintas.

B.Barras, kuris dar iki tapdamas generaliniu prokuroru šių metų vasarį nevengdavo kritikuoti R.Muellerio, neturės parengti tokios pat detalios ataskaitos kaip specialusis prokuroras.

Generalinis prokuroras gali nuspręsti išimti informaciją, galinčią pakenkti tokiems veikėjams kaip D. Trumpas, tvirtina teisės ekspertai.

Kita vertus, jei R.Muelleris nustatys, jog D.Trumpas nusižengė, ir, jo vertinimu, bus pakankamai tvirtų įrodymų, kurie leistų Kongresui inicijuoti prezidento apkaltą, su B.Barro leidimu jis galės pateikti atskirą ataskaitą.

Tokiu atveju kyla klausimas, ar B.Barras leistų pateikti tokią ataskaitą ir ar ji būtų paviešinta.

D.Trumpas jau nekart per pastaruosius dvejus metus vadino R.Muellerio tyrimą „neteisėta raganų medžiokle“ ir kaltino specialiojo prokuroro komandą politiniu šališkumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius