Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 04 /10:07

D.Trumpas ragino Džordžijos sekretorių „rasti“ balsų, kad būtų paskelbta jo pergalė

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ragino Džordžijos valstijos sekretorių „rasti“ pakankamai balsų, kad būtų pakeisti rinkimų rezultatai.
 Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpo ir Džordžijos valstijos sekretoriaus Brado Raffenspergero telefoninį pokalbį paviešino laikraštis „The Washington Post“. Jo galite pasiklausyti čia.

Pokalbio metu D.Trumpas kritikavo B.Raffenspergerą, vėliau bandė jį girti, ragino imtis veiksmų, grasino neaiškiomis teisinėmis priemonėmis. D.Trumpas įspėjo valstijos sekretorių, esą jis „labai rizikuoja“.

VIDEO: Svarbiausi 2020 m. užsienio įvykiai: nuo koronaviruso atneštų geopolitinių iššūkių iki A.Navalno apnuodijimo

Savo ruožtu B.Raffenspergeras paaiškino, kad prezidentas remiasi nepagrįstomis sąmokslo teorijomis dėl rinkimų klastojimo, ir kad demokrato Joe Bideno pergalė 11 779 balsais yra sąžininga bei tiksli.

„Džordžijos žmonės yra pikti, šalies žmonės yra pikti. Nėra nieko blogo sakyti, žinote, kad neteisingai paskaičiavote“, – kalbėjo D.Trumpas.

„Na, pone prezidente, iššūkis yra tas, kad jūsų turimi duomenys yra neteisingi“, – atsakė B.Raffenspergeras.

Vienu metu kadenciją baigiantis prezidentas sakė: „Žiūrėkite. Man tereikia, kad padarytumėte tai. Tiesiog noriu, kad rastumėte 11 780 balsų. Vienu daugiau, nei turime. Nes laimėjome valstiją.“

„Neįmanoma, kad pralaimėjau Džordžijoje. Neįmanoma. Gavome šimtus tūkstančių balsų“, – kalbėjo D.Trumpas.

Pokalbyje dalyvavo ir Baltųjų rūmų vadovas Markas Meadowsas ir teisininkė Cleta Mitchell.

Baltieji rūmai, D.Trumpo kampanija ir M.Meadowsas neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Sekmadienį D.Trumpas tviteryje rašė kalbėjęs su B.Raffenspergeru, tikino, kad sekretorius „nenorėjo arba negalėjo“ atsakyti klausimus apie sukčiavimą rinkimuose.

B.Raffenspergeras tviteryje atsakė, kad prezidentas sako netiesą.

Lygino su Votergeito skandalu

Demokratai netrukus pasmerkė šį pokalbį.

„Trumpo panieka demokratijai yra apnuoginta. Dar kartą. Įraše“, – „Twitter“ sakė Atstovų Rūmų narys Adamas Schiffas.

„Spaudimas rinkimų pareigūnui, kad jis „rastų“ balsų, jog jis galėtų laimėti, yra potencialiai nusikalstamas dalykas, ir dar vienas skandalingas korumpuoto žmogaus, kuris būtų despotas, jei mes jam leistume, piktnaudžiavimo valdžia atvejis. Mes to neleisime“, – pridūrė demokratas.

Kai kurie politiniai apžvalgininkai palygino tą pokalbį su Votergeito („Watergate“) skandalu 8-e dešimtmetyje, dėl kurio atsistatydino tuometinis prezidentas Richardas Nixonas.

Carlas Bernsteinas, vienas iš žurnalistų, atskleidusių Votergeito skandalą, pavadino tą D.Trumpo ir B.Raffenspergerio pokalbio įrašą „akivaizdžiu įkalčiu“.

D.Trumpas nepateikdamas jokių įrodymų tvirtina, kad per rinkimus buvo sukčiaujama.

Tačiau balsų perskaičiavimai keliose valstijose patvirtino J.Bideno pergalę, teismai atmetė D.Trumpo komandos skundus, o gruodžio pradžioje tuometinis JAV generalinis prokuroras Billas Barras sakė, jog Teisingumo departamentas nerado įrodymų, kad per rinkimus būtų vykęs reikšmingas klastojimas.

Vienu metu D.Trumpas buvo pakvietęs respublikonų rinkimų pareigūnus iš Mičigano į Baltuosius rūmus, matyt, stengdamasis juos paspausti dėl jų balsų patvirtinimo.

Kitame pokalbyje telefonu prezidentas spaudė respublikoną Džordžijos gubernatorių Brianą Kempą.

B.Raffenspergeris ir kiti rinkimų pareigūnai, atmetę D.Trumpo prašymus, Džordžijoje ir kitose valstijose sulaukė iš jo šalininkų grasinimų mirtimi.

Pagal Džordžijos įstatymus B.Raffenspergeris turėjo teisę įrašyti pokalbį su D.Trumpu be pastarojo sutikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius