-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 09 /08:45

D.Trumpas rodo demokratams ir apkaltos tyrimui vidurinį pirštą: N.Pelosi piktinasi

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi antradienį apkaltino Baltuosius rūmus „neteisėtu bandymu nuslėpti faktus“, administracijai atsisakius bendradarbiauti su prezidento Donaldo Trumpo apkaltos tyrimu.
Nancy Pelosi ir Donaldas Trumpas
Nancy Pelosi ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Taip N.Pelosi sureagavo į Baltųjų rūmų jai atsiųstą laišką, kuriame apkaltos procesas vadinamas šališku, neteisėtu ir nekonstituciniu.

„Šis laiškas yra akivaizdžiai neteisingas, tiesiog dar vienas neteisėtas bandymas nuslėpti faktus apie Trumpo administracijos įžūlias pastangas spausti užsienio galias įsikišti į JAV prezidento 2020 metų rinkimus“, – sakoma N.Pelosi pareiškime.

Anksčiau antradienį Baltieji rūmai užtrenkė duris bet kokiam respublikono D.Trumpo administracijos bendradarbiavimui su demokratų vykdomu prezidento apkaltos tyrimu, kurį pavadino „konstituciškai negaliojančiu“.

Aštuonių puslapių laiške, kurį pasirašė Baltųjų rūmų teisinis konsultantas Patas Cipollone, atmetamas visas Atstovų Rūmuose vykstantis procesas, kurio metu aiškinamasi, ar D.Trumpas piktnaudžiavo savo postu siekdamas korupcijos tyrimo Ukrainoje dėl jo rinkimų varžovo, buvusio JAV viceprezidento Joe Bideno.

„Atsižvelgiant į tai, kad jūsų tyrimui trūksta teisėtų konstitucinių pagrindų, sąžiningumo ir net elementariausio proceso saugumo, negalima tikėtis, kad vykdomoji valdžia jame dalyvaus“, – parašė P.Cipollone.

Tai reiškia, kad duoti parodymų Kongrese nebus leista daugiau jokiems asmenims, pavaldiems Baltųjų rūmų administracijai, taip pat nebus tenkinami jokie prašymai perduoti dokumentus, sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

Daugelio apžvalgininkų D.Trumpo Baltieji rūmai taip stumia JAV konstitucinės krizės link. Prieš tai prezidento administracija neleido svarbiam diplomatui, JAV ambasadoriui prie ES Gordonui Sondlandui liudyti Kongrese, kuris tiria apkaltos D.Trumpui dėl spaudimo Ukrainai galimybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gordonas Sondlandas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gordonas Sondlandas

Baltiesiems rūmams, regis, ypač nepatinka tai, kad Atstovų Rūmai nesurengė formalaus balsavimo dėl apkaltos tyrimo, nors, pavyzdžiui, dėl apkaltos Richardui Nixonui ar Billui Clintonui balsuojama buvo.

N.Pelosi savo ruožtu tvirtina, kad Atstovų Rūmai neabejotinai gali vykdyti tyrimą, kurį JAV konstitucija leidžia ir be balsavimo.

Manoma, kad D.Trumpo administracija išgirdo kritikus, kurie ligšiolinius Baltųjų rūmų veiksmus reaguojant į demokratų inicijuojamą apkaltą vadino bejėgiškais, ir elgiasi agresyviau.

P.Cipollone laiške labiau politikuojama nei remiamasi teisiniais argumentais. Pavyzdžiui, rašoma, kad demokratai nusiteikę pakeisti 2016 metų prezidento rinkimų rezultatus ir padaryti įtaka kitų metų balsavimui.

Demokratai, kaip rodo N.Pelosi pasisakymai, nusiteikę ryžtingai, bet stebėtojai tvirtina, kad jiems bus labai sunku tęsti tyrimą, jei administracija visiškai nutrauks bendradarbiavimą, o šaukimus į liudijimus ir apklausas tiesiog ignoruos.

Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas visgi tviteryje pažymėjo, kad D.Trumpo sprendimas nebendradarbiauti vykdant apkaltos tyrimą atspindi jo poziciją, kad „prezidentas yra aukščiau įstatymų“.

„Konstitucija sako ką kita“, – rašė jis.

Demokratai anksčiau yra įspėję, kad administracijos atsisakymas perduoti dokumentus ir užtikrinti galimybę išklausyti liudininkus gali tapti vienu iš apkaltos straipsnių dėl „trukdymo“ Kongreso tyrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius