Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas sako, kad yra genijus – kurie JAV prezidentai iš tiesų buvo tikri talentai?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas praėjusį savaitgalį „Twitter“ pareiškė esąs „labai stabilus genijus“. Anksčiau tame pačiame tinkle jis yra gyręsis, kad jo genialumą esą patvirtina intelekto koeficiento (IQ) testai. Visgi įrodymų nėra. Viena studija jau yra nustačiusi, kurie ankstesni JAV prezidentai gali būti laikomi genijais, rašo „The Washington Post“.
Ar D.Trumpas – tikrai genijus?
Ar D.Trumpas – tikrai genijus? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas jau ne kartą ragino kitus politikus paskelbti jų IQ testų rezultatus, tačiau pats, kai buvo paprašytas parodyti savo rodiklius, tiesiog atsakė: „Jie patys aukščiausi, šikniau!“

Kai JAV prezidentas vėl pasigyrė savo nuovokumu, „The Washington Post“ kreipėsi į Baltuosius rūmus su klausimu, ar būtų įmanoma paviešinti D.Trumpo IQ testo rezultatus. Atsakymo nesulaukta.

Žinoma, jokio įstatymo, nurodančio prezidentui paskelbti duomenis apie savo protą, nėra. Tačiau jo intelektą visada gali išmatuoti kas nors kitas – taip jau yra buvę.

Liaupsės – J.Q.Adamsui

2006 metais Kalifornijos universiteto psichologas Deanas Keithas Simontonas pritaikė statistinį algoritmą krūvai JAV prezidentų biografijų, apklausų, tyrimų ir kitų istorinių šaltinių.

Jis nustatė, kad protingiausias visų laikų Amerikos vadovas buvo 6-asis šalies prezidentas – Johnas Quincy Adamsas.

Kaip skelbiama tyrime, J.Q.Adamso IQ siekė 165–175 balus. Tokie rodikliai iš tiesų priskirtini genijams – daugelio žmonių IQ vidutiniškai siekia apie 100 balų.

J.Q.Adamsas buvo vienas iš aštuonių JAV prezidentų, kurie buvo pavadinti genijais dar 1926 metais atliktame tyrime.

Aišku, prie J.Q.Adamsui priskiriamų skaičių reikėtų pridėti paaiškinamąją žvaigždutę – IQ testai buvo išrasti tik praėjusio amžiaus pradžioje, tad šis JAV prezidentas jokio testo tikrai neatliko.

Be to, daugiau nei per 100 metų neabejotinai pakito pats intelekto apibrėžimas.

Vis dėlto D.K.Simontonas pats atkreipė dėmesį, kad J.Q.Adamsas buvo vienas iš aštuonių JAV prezidentų, kurie buvo pavadinti genijais dar 1926 metais atliktame tyrime.

Jo autorė Catharine Cox išnagrinėjo šimtų garsių žmonių biografijas ir sukūrė metodą, kaip nustatyti IQ pagal vaikystės ir paauglystės pasiekimus.

Ir visai nesunku įžvelgti, kodėl C.Cox paliko įspūdį būtent J.Q.Adamsas. Jis buvo antrojo JAV prezidento Johno Adamso sūnus ir vaikystėje laikė save šeimos galva – jo tėvas tuo metu planavo Nepriklausomybės karą.

J.Q.Adamsas, sulaukęs vos 10 metų, kirto Atlanto vandenyną, mulais nujojo iš Ispanijos į Paryžių, o 23-ejų išlaikė egzaminą, leidusį jam verstis teisininko praktika naujosiose Jungtinėse Valstijose.

Stebina D.Trumpo atkaklumas

D.K.Simontonas C.Cox pateiktus J.Q.Adamso ir kitų ankstyvųjų prezidentų IQ duomenis sugretino su moderniųjų JAV vadovų biografine informacija bei sukūrė intelekto matricą visiems šalies prezidentams iki pat George'o W.Busho, kurio, beje, IQ labiausiai ir domėjosi.

Psichologas tada – prieš 11 metų – tikino, kad jo metodas nešališkas ir ypač tikslus. Tyrimą išspausdino mokslinis žurnalas „Political Psychology“.

„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas
„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas

Antrojoje vietoje po J.Q.Adamso rikiavosi Thomas Jefersonas, trečiojoje – Johnas F.Kennedy. 1992 metais išrinktas ir dvi kadencijas valdęs Billas Clintonas liko ketvirtas – jo IQ, pasak mokslininko, siekia 136–159 balus.

D.K.Simontonas: „Atrodo, kad dabartinis lyderis nuo kažko ginasi, kad diskutuoja srityje, kurioje jaučiasi pažeidžiamas.“

„Jis rodė galintis įsisavinti įspūdingą sudėtingos ir išsamios informacijos kiekį, jis kalbėjo sklandžiai, iškalbingai ir savo įpėdinį (G.W.Bushą, – red.), vertinant intelektualinę galią, lenkė visa galva“, – teigė D.K.Simontonas.

Tyrimas buvo atliktas dar prieš tai, kai JAV prezidentais buvo išrinkti demokratas Barackas Obama ir respublikonas Donaldas Trumpas.

„Deja, nors dabartinio lyderio intelektui skiriamas toks didelis dėmesys, niekas nebandė pratęsti mano 2006-ųjų tyrimo. Vis dėlto mane stebina, kad dabartinis lyderis vis kartoja, jog yra labai stabilus ir ypač protingas.

Atrodo, kad jis nuo kažko ginasi, kad diskutuoja srityje, kurioje jaučiasi pažeidžiamas“, – „The Washington Post“ tvirtino D.K.Simontonas.

G.W.Bushas nebuvo smalsus

Tyrėjas pridūrė 2016-aisiais tikrai pastebėjęs, kad „Twitter“ vartotojai bandė įsprausti D.Trumpą į jo pagal tikėtinus IQ duomenis sudarytą JAV prezidentų sąrašą – iškart po J.Q.Adamso. Esą dabartinio prezidento IQ – net 156 balai.

D.Trumpas savo taip mėgstamame „Twitter“ yra skelbęs, kad jo IQ yra „daug aukštesnis“ nei B.Obamos ar G.W.Busho.

Tai melas. Portalas „Snopes“ nustatė, kad šią klaidingą informaciją paskelbė prastos reputacijos tinklalapis BeforeItsNews.com, kurio kūrėjai suklydo net įvardydami, kada, kurioje aukštojoje mokykloje mokėsi D.Trumpas.

Pats milijardierius niekada nėra tiksliai įvardijęs, koks jo IQ. „Jei jis yra atlikęs IQ testą, kodėl tuomet nepaskelbia jo rezultatų? Manau, kad galime nuspėti priežastį“, – teigė D.K.Simontonas.

Tiesa, D.Trumpas savo taip mėgstamame „Twitter“ yra skelbęs, kad jo IQ yra „daug aukštesnis“ nei B.Obamos ar G.W.Busho.

Aišku, G.W.Bushas, jei tikėtume 2006-ųjų studija, turbūt nėra prezidentas, į kurį reikėtų lygiuotis. D.K.Simontonas pripažino, kad šis buvęs JAV vadovas iš tiesų protingas, bet pridūrė, jog beveik visi kiti buvę šalies prezidentai – intelektualesni.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./G.W.Bushas beisbolo rungtynėse
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./G.W.Bushas beisbolo rungtynėse

Prieš 11 metų skaičiuota, kad G.W.Busho IQ siekia 111–139 balus ir yra ketvirtasis nuo galo – lenkia tik Warrenas G.Hardingas, Jamesas Monroe bei Ulyssesas S.Grantas.

„Tai nebūtinai reiškia, kad Bushas kvailesnis, bet jo rezultatai buvo ypač blogi smalsumo srityje. Bushui, regis, rūpėjo tik bėgiojimas, žvejyba ir beisbolas“, – pastebėjo D.K.Simontonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius