Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 30 /09:28

D.Trumpas susitiks su JAV žvalgybos vadovais išklausyti faktų apie Rusijos kibernetines atakas

JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas į Rusijai dėl kišimosi į Amerikos rinkimų procesą ketvirtadienį Vašingtono įvestas sankcijas sureagavo raginimu šaliai „judėti pirmyn“ ir pažadu susitikti su JAV žvalgybos vadovais, kuriuos yra griežtai kritikavęs.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Laikas mūsų šaliai pereiti prie didesnių ir geresnių dalykų“, – sakė D.Trumpas, atkartodamas savo ankstesnius pasisakymus dėl įtarimų, kad lapkričio rinkimuose jo pasiekta pergalė prieš demokratę Hillary Clinton yra sutepta Rusijos kišimosi.

„Vis dėlto, mūsų šalies ir jos didžių žmonių labui, kitą savaitę susitiksiu su žvalgybos bendruomenės lyderiais, kad gaučiau naujausią informaciją apie šios situacijos faktus“, – pridūrė jis.

Dėl programišių įsilaužimų, kuriais, pasak JAV pareigūnų, buvo siekiama sutrikdyti lapkričio rinkimus, prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį nurodė įvesti virtinę diplomatinių ir ekonominių sankcijų Rusijai.

Ilgą laiką D.Trumpas tokius kaltinimus vertino kaip nelabai užmaskuotas kadenciją baigiančio demokratų prezidento pastangas pakirsti jo, respublikono, pergalės teisėtumą. Tačiau tokia išrinktojo prezidento pozicija sulaukia vis griežtesnės kritikos jo paties partijoje.

Nors žvalgybininkai jau nekart pateikė D.Trumpui informaciją apie rinkimus, o viešojoje erdvėje esama nemažai svarių Rusijos kišimosi į rinkimų procesą įrodymų, susitikimas su žvalgybos vadovais gali tapti puikia proga išrinktajam prezidentui sušvelninti tokią savo poziciją.

Rusija skelbia nepasitenkinimą

Tuo metu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad naujos JAV sankcijos Rusijai reiškia abiejų šalių santykių perkėlimą į žemesnį lygį.

D.Peskovas pareiškė, kad Rusija „neskubės“ reaguoti į naujas sankcijas, ir priminė, jog už Atlanto netrukus pasikeis Baltųjų rūmų administracija.

Paklaustas, ar naujos JAV sankcijos Rusijai reiškia abiejų šalių „santykių nuleidimą“ į žemesnį lygį, D.Peskovas sakė: „Žinoma, kad reiškia“.

„Dar daugiau, didžiausią suglumimą kelia faktas, kad štai tokių veiksmų, tokio griaunamojo, destruktyvaus pobūdžio imasi administracija, kuriai jau tuoj tuoj trauktis. Tai, be abejo, atrodo kaip absoliučiai neprognozuojama agresijos apraiška“, – pažymėjo Kremliaus atstovas.

Tiesa, D.Peskovas pridūrė, kad Rusija „neskubės“ reaguoti į naujas sankcijas, ir priminė, jog už Atlanto netrukus pasikeis Baltųjų rūmų administracija.

„Šiuos sprendimus priėmė prezidentas B.Obama, bet už trijų savaičių prie valstybės vairo stos D.Trumpas. Žinoma, į šį į faktorių vienu ar kitu būdu bus atsižvelgta“, – teigė D.Peskovas.

Tikėtina, kad Rusija amerikiečiams atsakys irgi išsiųsdama iš šalies dešimtis JAV diplomatų. Įtariamiems Rusijos žvalgybininkams ir jų šeimoms buvo duotos 72 valandos palikti Ameriką.

Kongreso narių nuomonė skirtinga

Tuo tarpu kai kurie įtakingi JAV Kongreso nariai pareiškė manantys, kad Baracko Obamos Rusijai įvestos naujos sankcijos už kibernetines atakas yra nepakankamos, ir ragina pagalvoti apie jų griežtinimą.

Respublikonų senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas, šią savaitę viešėję Baltijos šalyse, naująsias sankcijas pavadino „maža kaina, kurią sumokės Rusija“. Jie pažadėjo „vadovauti pastangoms Kongrese dėl griežtesnių sankcijų įvedimo“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./John McCain
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./John McCain

Atstovų Rūmų narys demokratas Adamas Schiffas savo ruožtu pareiškė, jog „ateityje visai gali prireikti platesnio sankcijų spektro, kad Rusija būtų įtikinta nesikišti“ į Amerikos vidaus reikalus.

„Sankcijos Rusijai, apie kurias šiandien paskelbė, tai tik simbolinis žingsnis. Prezidentui derėtų kitą savaitę kreiptis į Kongresą per uždarą pasitarimą ir nustatyti kursą į iš tikrųjų rimtas sankcijas“, – mano kitas Atstovų Rūmų narys demokratas, Užsienio reikalų komitete dirbantis Bradley Shermanas.

Įvestos sankcijos yra „tik būtinų veiksmų pradžia reaguojant į Rusijos kibernetines atakas“ prieš JAV, sakė demokratų senatorius Richardas Blumenthalis, kurio komentaras buvo paskelbtas Senato interneto svetainėje.

Pasak jo, „gyvybiškai būtina suformuoti specialų tyrimų komitetą“ ir „nustatyti visą Rusijos agresijos mastą“.

„Donaldo Trumpo administracijos atsakomybė bus griežtas šių sankcijų vykdymas“, – pabrėžė Richardas Blumenthalis.

Respublikonų senatorius Marco Rubio, kuris šiemet kėlė savo kandidatūrą į JAV prezidento postą, bet pasitraukė gimtojoje Floridoje pralaimėjęs partijos pirminius rinkimus, pareiškė, jog V.Putinas „taip išdrąsėjo, kad leidžia persekioti amerikiečių personalą Rusijoje ir bando pakirsti mūsų demokratiją kišdamasis į rinkimus“.

M.Rubio pažymėjo, kad Kongrese dirbantiems abiejų partijų žmonėms dera „stiprinti įvestas sankcijas“ ir „nuodugniai ištirti Rusijos pastangas pakirsti JAV“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius