-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas sušvelnins apribojimus, taikomus JAV religinėms grupėms

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį išleis naują vykdomąjį įsaką, kuris leis bažnyčioms ir religinėms grupėms paprasčiau dalyvauti politiniame gyvenime nerizikuojant prarasti savo statuso, leidžiančio nemokėti mokesčių, pranešė vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiame įsake taip pat bus deklaruojama D.Trumpo administracijos politika „apsaugoti ir aktyviai skleisti religijos laisvę“. Šiuo dokumentu siekiama apeiti federaliniame mokesčių kodekse numatytą nuostatą, vadinamąją Johnsono pataisą, draudžiančią religinėms organizacijoms tiesiogiai reikšti paramą ar nepalaikymą politiniams kandidatams.

Šis įsakas „IRS (Mokesčių tarnybai) suteiks didžiausią veikimo laisvę, kad būtų palengvinta Johnsono pataisos, draudžiančios religiniams lyderiams iš sakyklų kalbėti apie politiką ir kandidatus, našta“, sakė pareigūnas.

Vis dėlto, „vykdomajame įsake iš tikrųjų nenurodome, kokios bus konkrečios to palengvinimo detalės“, pridūrė pareigūnas.

Vis dėlto, „vykdomajame įsake iš tikrųjų nenurodome, kokios bus konkrečios to palengvinimo detalės“, pridūrė pareigūnas.

Be to, dėl šios priemonės, kuri bus priimta Nacionalinės maldos dienos proga, kompanijų savininkams bus leista lengviau veikti pagal savo religinius įsitikinimus – pavyzdžiui jie galės atsisakyti mokėti už kontraceptines priemones, nors tai daryti įpareigotų Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymas (Affordable Care Act).

2014 metais nagrinėdamas bendrovės „Hobby Lobby“ bylą Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad negalima reikalauti kompanijų savininkų, kurie atvirai laikosi religinių įsitikinimų, mokėti už tam tikras savo darbuotojų kontraceptines priemones. Tokia nuostata taikoma pelno siekiantiems verslams, kurių bent 50 proc. akcijų priklauso penkiems arba mažiau asmenų.

Minėtas vykdomasis įsakas išplėstų nutartį „Hobby Lobby“ byloje, teigė tas pareigūnas. „Turime užtikrinti reguliavimo nuostatų palengvinimą, kad susitvarkytume su tomis neišspręstomis problemomis, esančiomis ne tik tokiose kompanijose kaip „Hobby Lobby“, – sakė jis.

Teisių gynėjų grupės baiminasi, kad tokiu būdu D.Trumpo administracija įteisins LGBT bendruomenės ir kitų mažumų diskriminaciją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./LGBT eitynės
AFP/„Scanpix“ nuotr./LGBT eitynės

Dvi žinomos pilietinių teisių grupės sakė, kad paduos į teismą prezidento administraciją, jei naujuoju įsaku bus nusitaikyta į LGBT – lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų – bendruomenę, pranešė tinklapis „Buzzfeed“.

Ketvirtadienio rytą D.Trumpas priims religinių lyderių delegaciją. Kai kurie iš jų nebuvo patenkinti, kad prezidentas nusprendė būtent dabar švelninti apribojimus, taikomus religinėms grupėms, o kiti konservatyvūs religiniai lyderiai veikiausiai bus nepatenkinti, kad šis vykdomasis įsakas nebus tokio didelio masto, kokio jie norėtų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius