Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 18 /10:51

D.Trumpas sutinka, kad Rusija kišosi į rinkimus: teigia ne taip išreiškęs mintį

Į JAV grįžęs prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad Helsinkyje vykusios bendros spaudos konferencijos su Vladimiru Putinu metu jis padarė klaidą: esą norėjo pasakyti, kad neturi priežasčių galvoti, jog Maskva nesikišo į JAV prezidento rinkimus 2016-aisiais, rašo „NBC News“.
Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Helsinkyje
Grįžęs į JAV Donaldas Trumpas persigalvojo: sutinka, kad Rusija kišosi į rinkimus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Maniau, kad kalbėjau labai aiškiai, tačiau ką tik peržiūrėjau pasisakymo išrašą... Suvokiau, kad reikia kai ką paaiškinti. Sakinys turėjo skambėti taip: neturiu priežasčių galvoti, kodėl tai negalėjo būti Rusija“, – antradienį Baltuosiuose rūmuose kalbėjo D.Trumpas.

Pirmadienį spaudos konferencijos metu D.Trumpas, kalbėdamas apie galimą Maskvos kišimąsi į 2016-ųjų prezidento rinkimus, teigė: „Putinas ką tik pasakė, kad tai – ne Rusija. Pasakysiu štai ką: neturiu priežasčių galvoti, kad tai galėjo būti Rusija.“

Antradienį D.Trumpas taip pat pareiškė „visiškai tikintis ir palaikantis“ JAV žvalgybos bendruomenę, teigė pasitikintis jos išvadomis, kad Rusija bandė paveikti rinkimus JAV. Tiesa, prezidentas pridūrė, kad kitos šalys taip pat gali tai daryti.

„Manau, kad nors Rusijos veiksmai neturėjo jokio poveikio rinkimų rezultatams, leiskite man paaiškinti, kad aš pritariu mūsų žvalgybos bendruomenės išvadoms, jog Rusija kišosi į 2016-ųjų rinkimus“, – sakė Baltųjų rūmų vadovas.

Jis pridūrė, kad „tai galėjo būti ir kiti žmonės, yra daug žmonių“.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as ir valstybės sekretorius Mike'as Pompeo privačiai susitiko su prezidentu ir ragino jį paaiškinti savo komentarus, skambėjusius spaudos konferencijos Helsinkyje metu, „NBC News“ teigė šaltinis.

VIDEO: Politologai įvertino D.Trumpo ir V.Putino susitikimą: jokių didesnių pasekmių tarptautinei politikai

Helsinkyje D.Trumpui pareiškus, kad jis nepasitiki žvalgybos bendruomenės išvadomis, jog Maskva bandė paveikti rinkimus, jį pasmerkė tiek demokratai, tiek respublikonai.

Prezidentas tai pareiškė praėjus vos keletui dienų po to, kai specialusis tyrėjas Robertas Muelleris pateikė kaltinimus 12-ai Rusijos žvalgybos pareigūnų už kišimąsi į rinkimus.

VIDEO: Su V.Putinu susitikęs D.Trumpas: „Pasaulis nori, kad mes sutartume“

Antradienį D.Trumpas pareiškė, kad Rusijos kišimąsi administracija vertina rimtai ir pažadėjo užkirsti kelią bandymams paveikti rinkimus ateityje.

Neatsižada kitų pareiškimų

Prezidentas neatšaukė kitų pareiškimų, kuriais aiškiai deklaravo tikėjimą V.Putino „itin tvirtu ir įtaigiu“ paneigimu, abejojo savo paties žvalgybos agentūrų išvadomis ir pateikė diskredituotų sąmokslo teorijų apie kišimąsi į rinkimus.

Be to, dėl abiejų šalių santykių pablogėjimo jis kaltino ankstesnius Amerikos lyderius, o ne Rusijos destabilizuojamus veiksmus Jungtinėse Valstijose ir kitur pasaulyje. D.Trumpas taip pat nekalbėjo apie kitus probleminius savo pareiškimus, padarytus per savaitę trukusią kelionę Europoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas

Keliomis akimirkomis anksčiau Senato daugumos lyderis M.McConnellas manė esant reikalinga dar kartą patikinti Amerikos sąjungininkes Europoje, su kuriomis D.Trumpas buvo surėmęs ietis per savo audringą kelionę praėjusią savaitę, ir tiesiai pareiškė: „Europos šalys yra mūsų draugai, o rusai nėra.“

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeris sakė, kad D.Trumpas bando „išsirangyti“ po savo komentarų, pasakytų stovint greta V.Putino.

„Tai 24 valandomis pavėluota ir (pasakyta) ne toje vietoje“, – sakė Ch.Schumeris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alyssa Milano prie Baltųjų rūmų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alyssa Milano prie Baltųjų rūmų

Pradėjus temti šimtai aktyvistų, kuriems vadovavo advokatas Michaelas Avenatti ir aktorė Alyssa Milano, surengė protestą netoli Baltųjų rūmų ir skandavo „Išdavikas!“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius