-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas svarsto galimybę susitikti su V.Putinu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad svarsto galimybę susitikti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, ir išsiuntė savo nacionalinio saugumo patarėją į Maskvą aptarti šios idėjos su rusais. Nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas į Maskvą vyks kitą savaitę, ketvirtadienį informavo Baltieji rūmai.
Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas
Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Svarstome galimybes“, – atsakė D.Trumpas, paklaustas apie galimą jo susitikimą su V.Putinu.

Tokios aukšto lygio derybos atsidurtų po didinamuoju stiklu, nes Vašingtone tebesitęsia tyrimas dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus bei įtariamo Maskvos susimokymo su D.Trumpo kampanija.

Rusijos ir Vakarų žiniasklaida jau kurį laiką spėlioja, ar itin laukiamas prezidentų susitikimas įvyks; pirmąkart D.Trumpas ir V.Putinas idėją surengti tokias derybas iškėlė kovą.

Apie J.Boltono vizitą pranešta praėjus beveik dviem savaitėms nuo D.Trumpo pareiškimo, kad Rusija turėtų būti sugrąžinta į galingųjų valstybių Didžiojo septyneto (G-7) klubą, iš kurio ši šalis buvo pašalinta dėl 2014-aisiais įvykdytos Krymo aneksijos.

Baltieji rūmai pranešė, kad nacionalinio saugumo patarėjas birželio 25-27 dienomis susitiks su JAV sąjungininkais Londone ir Romoje, o vėliau vyks į Maskvą.

Antradienį Kremlius nurodė, kad D.Trumpo ir V.Putino susitikimo rengti neplanuojama iki liepos 11-ąją prasidėsiančio NATO viršūnių susitikimo Briuselyje, kur laukiama ir JAV lyderio.

D.Trumpas turėtų dalyvauti liepos 11-12 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime, o vėliau jis vyks į Didžiąją Britaniją, kur susitiks su premjere Theresa May ir karaliene Elizabeth II.

Anksčiau šį mėnesį V.Putinas pareiškė esąs pasirengęs susitikti su savo kolega amerikiečiu, kai tik Vašingtonas bus tam pasirengęs. Pasak Rusijos vadovo, jųdviejų susitikimas galėtų įvykti Vienoje.

Nepaisant Europos Sąjungos Maskvai paskelbtų sankcijų, Austrija tebėra gana artima Rusijai; kitaip nei nemažai kitų Bendrijos valstybių, Viena neišsiuntė rusų diplomatų, kai Britanijoje buvo apnuodytas buvęs dvigubas rusų šnipas ir jo dukra.

Santykiai tarp Vašingtono ir Maskvos yra įtempti dėl tyrimo dėl Rusijos kišimosi į rinkimus, šnipo apnuodijimo Britanijoje bei D.Trumpo sprendimo pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo.

Pastarąjį kartą V.Putinas ir D.Trumpas buvo trumpam susitikę 2017-ųjų lapkritį Vietname per Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius