Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Trumpas teigia visiškai išsprendęs nesutarimus su Australijos premjeru

JAV prezidentas Donaldas Trumpas Niujorke ketvirtadienį susitiko su Australijos premjeru Malcolmu Turnbullu – JAV vadovas prisipažino, kad visiškai išsprendė nesutarimus, kilusius per ankstesnį jų pokalbį telefonu.
D.Trumpas ir M.Turnbullas
D.Trumpas ir M.Turnbullas / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Trumpas tvirtino, kad jo kadencijos pradžioje įvykęs šiurkštus pokalbis su Australijos premjeru buvo melagingos žinios, žiniasklaida, komentuodama situaciją, smarkiai sutirštino spalvas.

Visgi vėliau tą vakarą prezidentas pripažino, kad per minėtą pokalbį kilo šioks toks kivirčas.

Pranešimuose buvo sakoma, kad JAV vadovas šiurkščiai nutraukė pokalbį su M.Turnbullu, prieš tai sukritikavęs Baracko Obamos prezidentavimo metu sudarytą susitarimą dėl pabėgėlių perkėlimo iš Australijos į Ameriką.

Vėlai vakare po to pokalbio D.Trumpas pratrūko socialiniame tinkle „Twitter“ ir pavadino minėtą susitarimą kvailu. Toks jo pareiškimas sukrėtė ištisus dešimtmečius gyvavusį aljansą tarp dviejų valstybių.

„Viskas jau išspręsta. Viskas buvo išspręsta jau seniai“, – ketvirtadienį sakė JAV prezidentas. Smokingus dėvintys D.Trumpas ir M.Turnbullas šypsojosi ir dalijosi istorijomis apie karus dėl įstatymų leidybos.

D.Trumpas: „Puikiai sutariame. Mūsų santykiai fantastiški. Myliu Australiją, visuomet mylėjau.“

„Kalbėjomės telefonu. Jūs, bičiuliai, perdėjote, pranešdami apie tą pokalbį. Smarkiai perdėjote. Mes nesam kūdikiai“, – sakė D.Trumpas per savo pirmąjį susitikimą su Australijos premjeru. JAV lyderis ir vėl ėmėsi savo mėgstamiausios taktikos –išplūsti žiniasklaidą.

„Puikiai sutariame. Mūsų santykiai fantastiški. Myliu Australiją, visuomet mylėjau“, – pridūrė jis.

M.Turnbullas savo ruožtu sakė, kad „galime pamiršti pabėgėlių susitarimą ir eiti toliau“.

JAV ir Australijos lyderiai susitiko istoriniame JAV lėktuvnešyje „USS Intrepid“, kur pažymėjo 75-ąsias Koralų jūros mūšio metines. Be to, jiedu siekė užtikrinti ilgamečio aljanso stabilumą, nes Azijos ir Ramiojo vandenyno regione augant įtampai šie santykiai truputį pašlijo.

Per Antrąjį pasaulinį karą prieš Japonijos pajėgas kartu kovojusios valstybės sudarė aljansą, nuo to laiko Australija padėdavo Jungtinėms Valstijoms kiekviename didesniame konflikte, į kuriuos įsitraukdavo JAV.

Santykių gerinimas

Krizė dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketinių programų ir praėjusį mėnesį surengta JAV viceprezidento Mike'o Pence'o kelionė į Sidnėjų, kuria buvo siekiama pagerinti dvišalius santykius, ko gera, sumažino įtampą tarp JAV ir Australijos.

Susitikęs su M.Turnbullu, M.Pence'as sakė, kad JAV priims pabėgėlius, tačiau pridūrė, jog „tai nereiškia, kad mums patinka tas susitarimas“.

M.Turnbullas savo ruožtu sakė, kad jis džiaugiasi, galėdamas susitikti su JAV prezidentu D.Trumpu ir patvirtinti dvišalius santykius.

Tuo tarpu JAV vadovas teigė, kad būtų laimingas, jei galėtų nukeliauti į Australiją. Pasak jo, Jungtinės Valstijos ir Australija yra „tų pačių tėvų maištingi vaikai“.

„Na, tai įvyks. Tai viena iš puikių vietų. Tai viena gražiausių vietų Žemėje. Turiu ten daug draugų. Nuvažiuosiu ten. Apsilankysime ten, būtinai ten apsilankysime“, – sakė D.Trumpas.

Vienas iš tų draugų yra žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas, taip pat dalyvavęs vakarienėje su D.Trumpu ir M.Turnbullu.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rupertas Murdochas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rupertas Murdochas

JAV prezidentas pasakojo susirinkusiems istorijas, kaip jis sutiko duoti televizijos „Fox News“ savininkui pinigų, skirtų JAV ir Australijos labdaros fondui.

Keli buvę aukšto rango Australijos diplomatai ragino Kanberą iš naujo apmąstyti savo ryšius su Vašingtonu, didėjant Kinijos įtakai.

Tuo tarpu M.Turnbullas pabrėžė artimus karinius ryšius tarp Australijos ir JAV.

„Kartu kovojome Irake ir Afganistane, kad nugalėtume ir sunaikintume teroristus, keliančius grėsmę mūsų gyvenimo būdui“, – sakė jis.

„Šiandien australai ir amerikiečiai stovi petys į petį, gindami mūsų laisves“, – pridūrė Australijos ministras pirmininkas.

Nepaisant tokios draugiškos atmosferos per susitikimą, D.Trumpo iškilimas išprovokavo diskusijas dėl Australijos vaidmens pasaulyje ir klausimus, su kuo sieti savo ateitį – nenuspėjamomis Jungtinėmis Valstijomis ar siekti artimesnių santykių su savo pagrindine prekybos partnere Kinija.

Keli buvę aukšto rango Australijos diplomatai ragino Kanberą iš naujo apmąstyti savo ryšius su Vašingtonu, didėjant Kinijos įtakai.

Sunkias pirmąsias D.Trumpo dienas Baltuosiuose rūmuose dar labiau sukrėtė Vašingtono pasitraukimas iš Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos sutarties. Pastarasis susitarimas būtų suteikęs Australijos verslui geresnę prieigą prie Amerikos ir kitų svarbių regiono rinkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius