-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas teisina atsitraukimą iš Sirijos, kurį Kongrese pasmerkė abi partijos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį „strategiškai nuostabiu“ pavadino savo sprendimą atitraukti amerikiečių karius iš Sirijos, Atstovų Rūmams retu abiejų partijų pritarimu pasmerkus šį žingsnį.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas teisina atsitraukimą iš Sirijos, kurį Kongrese pasmerkė abi partijos / „Scanpix“/AP nuotr.

Iš viso 129 D. Trumpo Respublikonų partijos nariai prisidėjo prie demokratų, Atstovų Rūmams 354 balsais pasmerkiant JAV pajėgų išvedimą iš Sirijos šiaurės. Prieš šią iniciatyvą balsavo 60 Atstovų Rūmų narių.

Bendroje rezoliucijoje Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas raginamas tuojau pat sustabdyti karines operacijas prieš kurdų kovotojus Sirijoje.

Tai, kad D.Trumpo santykiai su Kongresu prastėja, parodė ir Atstovų Rūmų, atliekančių prezidento apkaltos tyrimą, pirmininkės demokratės Nancy Pelosi bei Senato mažumos lyderio Chucko Schumero demonstratyvus išėjimas iš „pikto“ susitikimo Baltuosiuose rūmuose su D.Trumpu.

Pasak Ch.Schumero, D.Trumpas pavadino N.Pelosi „trečiarūše politike“, o Atstovų Rūmų pirmininkė sakė, kad prezidentas „nesivaldė“.

Tuomet D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ apkaltino N.Pelosi pačiai „nesivaldžius“ ir pridūrė, kad demokratų lyderei „skubiai reikia pagalbos“.

„Arba jai kažkas negerai su galva, arba ji tiesiog atvirai nemėgsta mūsų didžios šalies“, – rašė prezidentas.

VIDEO: R.T.Erdoganas: Turkija „niekada negalės paskelbti ugnies nutraukimo“ Sirijos šiaurėje

Susidūręs su vis griežtesne abiejų partijų kritika Vašingtone dėl staigaus JAV pajėgų atitraukimo iš Sirijos, D.Trumpas neigė uždegęs žalią šviesą R. T. Erdoganui pradėti operacijas prieš kurdus.

„Prezidento Erdogano sprendimas manęs nenustebino, nes jis tai norėjo padaryti jau seniai, – anksčiau trečiadienį Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė D.Trumpas. – Jis ilgą laiką telkė karius pasienyje su Sirija.“

JAV prezidentas prastai atsiliepė apie savo kritikus Respublikonų partijoje ir sąjungininkus kurdus, kuriuos apleido prieš Turkijos puolimą, pareikšdamas, kad jie „nėra angelai“.

„Neuždegiau jam žalios šviesos, – tvirtino jis, turėdamas galvoje telefoninį pokalbį su R.T.Erdoganu prieš Turkijos puolimą. – Kaip tik priešingai žaliai šviesai. Iškart po to pokalbio parašiau laišką, labai įtaigų laišką.“

Laiške, kuriame nurodyta spalio 9 diena, D.Trumpas R.T.Erdoganui rašė: „Jūs nenorit būti atsakingas už tūkstančių žmonių išžudymą, o aš nenoriu būti atsakingas už Turkijos ekonomikos sunaikinimą.“

„Istorija palankiai į jus pažiūrės, jei tai pasieksite teisingu ir humanišku būdu, – rašė D. Trumpas. – Ji amžinai žiūrės į jus kaip į velnią, jei gerų dalykų nebus.“

„Nebūkit griežtas vyrukas. Nebūkit kvailas“, – pridūrė JAV prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius