Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 02 /14:49

D.Trumpas turi pritarti FTB piktnaudžiavimą esą atskleidžiančio memorandumo paskelbimui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas turi pritarti skandalingo memorandumo, kuris esą atskleidžia FTB piktnaudžiavimą tiriant jo rinkimų kampaniją, paskelbimui, ketvirtadienį sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.
JAV prezidento Donaldo Trumpo  pirmasis metinis pranešimas
Donaldas Trumpas turi pritarti FTB piktnaudžiavimą esą atskleidžiančio memorandumo paskelbimui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisant Teisingumo departamento ir Federalinio tyrimų biuro prašymų dėl galimo itin slaptų kontržvalgybos duomenų atskleidimo blokuoti šį dokumentą, prezidentas penktadienį tikriausiai duos leidimą, naujienų agentūrai AFP sakė minėtas pareigūnas.

„Prezidentui tinka ... Abejoju, kad bus kokio nors redagavimo. Po to tai atsidurs Kongreso rankose“, – sakė jis.

Baltųjų rūmų pareigūnas: „Prezidentui tinka ... Abejoju, kad bus kokio nors redagavimo. Po to tai atsidurs Kongreso rankose.“

Keturių puslapių memorandumą parengė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Devinas Nunesas, siekęs pavaizduoti Teisingumo departamentą ir FTB kaip itin politizuotas, prieš D.Trumpą nusistačiusias agentūras.

Dokumento paskelbimas reikštų, kad visiškai atmetamas FTB ypatingasis perspėjimas. Antradienį FTB nurodė „labai nerimaujanti dėl faktų ... nutylėjimų, kurie iš esmės paveikia šio memorandumo tikslumą“.

Demokratai ir kritikai žvalgybos bendruomenėje sako, kad šis paskelbimas yra triukas siekiant priversti suabejoti Teisingumo departamento ir FTB nepriklausomybe, naudojant labai selektyvią informaciją, kurios negalima viešai atremti neatskleidžiant daugiau paslapčių apie vyriausybės kontržvalgybos operacijas.

Pasak jų, galutinis D.Nuneso tikslas, pritariant D.Trumpui, yra pakirsti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimą dėl D.Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnų galimo slapto susimokymo su Rusija.

D.Nunesas „siekia paskelbti memorandumą sąmokslo tema, kuriame selektyviai išsirenkama slapta informacija, skirta diskredituoti ankstesnį Federalinio tyrimų biuro darbą ir, galiausiai, specialųjį prokurorą Muellerį“, sakė Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris.

Dėmesio centre – Rusija

D.Nuneso memorandume, grindžiamame griežtai įslaptintais dokumentais, susijusiais su Rusijos šnipų veikla, apžvelgiamos priežastys, dėl kurių 2016 metais FTB paprašė Užsienio žvalgybos stebėjimo teismo (FISA) išduoti vadinamąjį nacionalinio saugumo orderį, leidusį sekti D.Trumpo rinkimų kampanijos patarėją Carterį Page'ą, palaikiusį glaudžius ryšius su Rusija.

D.Nunesas teigia, kad prašymas išduoti orderį buvo grindžiamas „Rusijos dosjė“, informacija apie kontaktus tarp D.Trumpo kampanijos ir Maskvos, kurią sukaupė buvęs britų žvalgybos agentas Christopheris Steele'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Devenas Nunesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Devenas Nunesas

Šis dosjė tebėra ginčijamas ir neįrodytas. Jį iš dalies finansavo demokratės Hillary Clinton prezidentinė kampanija, ir šis faktas, kaip sako D.Nunesas, rodo FTB ir Teisingumo departamento nusistatymą prieš D.Trumpą bei piktnaudžiavimą įgaliojimais.

Vaizdas, kurį turėtų pateikti D.Nuneso memorandumas, atitinka seniai skelbiamus D.Trumpo pareiškimus, kad įtarimai dėl jo kampanijos slapto susimokymo su Rusija, siekusia paveikti 2016 metų rinkimų rezultatus, yra „melagingos naujienos“.

Pilietinių laisvių klausimas

Atstovų Rūmų pirmininkas, respublikonas Paulas Ryanas (Polas Rajenas) ketvirtadienį gynė memorandumą kaip pastangų apginti Amerikos pilietines laisves dalį.

„Šis memorandumas nėra kaltinamasis aktas FTB ar Teisingumo departamentui“, – sakė P.Ryanas.

P.Ryanas: „Šis memorandumas nėra kaltinamasis aktas FTB ar Teisingumo departamentui.“

„Tai ... teisėta Kongreso priežiūros funkcija siekiant užtikrinti, kad FISA procesu būtų naudojamasi teisingai“, – sakė jis ir pridūrė: „Tai neįtraukia Muellerio tyrimo.“

Kiti respublikonai, tarp jų Atstovų Rūmų narys Jeffas Duncanas (Džefas Dankanas), atrodė ne taip santūriai pasitelkiantys politinį aspektą.

„Perskaitęs „Memorandumą“ FTB teisingai „labai nerimauja“, nes tai supurtys šią organizaciją iki pat pamatų – parodys amerikiečiams, kaip (Baracko) Obamos pareigūnai/DNC (Demokratų nacionalinis komitetas)/HRC (Hillary Rodham Clinton, Hilari Rodam Klinton) šią agentūrą pavertė ginklu prieš politinius priešininkus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J.Duncanas.

Dėl šio memorandumo kilęs triukšmas privertė spėlioti, kad Christopheris Wray gali tapti antru per vienus metus atleistu FTB direktoriumi. Pernai gegužės mėnesį D.Trumpas iš šio posto atleido Jamesą Comey.

Per jo paskyrimo tvirtinimą pernai rugpjūtį Ch.Wray pažadėjo ginti agentūros nepriklausomybę nuo politikos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jameso Comey liudijimas

Buvęs FTB agentas Jamesas Gagliano, kuris dirbo vadovaujant keturiems direktoriams, sakė, kad Baltųjų rūmų ir agentūros konfliktai yra normalus dalykas ir kad Ch. Wray gali atsilaikyti.

„Atsižvelgdamas į tai, kad jau atleistas vienas FTB direktorius, ... nemanau, kad Trumpas pasinaudos proga ir atleis dar vieną. Manau, kad ir respublikonai, ir demokratai dėl to sukiltų“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

FTB agentų asociacija paskelbė pareiškimą, kad „vertina FTB direktoriaus Chriso Wray stovėjimą petys į petį su FTB vyrais ir moterimis, mums drauge saugant mūsų šalį nuo kriminalinių ir nacionaliniam saugumui (iškylančių) grėsmių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius