-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 06 /15:30

D.Trumpas Varšuvoje: „Lenkija ir jos kaimynės niekada nebus paliktos vienos“

Pakeliui į liepos 7-8 dienomis vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimą Hamburge, JAV prezidentas Donaldas Trumpas vėlų trečiadienio vakarą atvyko į Lenkiją. Čia Baltųjų rūmų vadovas susitiko su šalies prezidentu Andrzejumi Duda ir visais Rytų bei Vidurio Europos valstybių vadovais, įskaitant Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.
Donaldas Trumpas Lenkijoje
Donaldas Trumpas Lenkijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
VIDEO: Donaldo Trumpo kalba Lenkijoje

D.Trumpas sakė kalbą Varšuvos Krasinskio aikštėje, kurioje stoti paminklas Varšuvos pasipriešinimui prieš nacių okupaciją. Per šį sukilimą žuvo daugiau nei 150 tūkst. lenkų.

Tam, kad būtų surinkta didžiulė minia, žmonės čia buvo vežami autobusais. D.Trumpui ir jo žmonai Melaniai užlipus ant scenos, minia džiaugsminai skandavo „JAV! JAV!“.

15.32 val. D.Trumpas paragino Rusiją nustoti remti priešiškus režimus

D.Trumpas paragino Rusiją nutraukti destabilizuojančią veiklą Ukrainoje ir liautis rėmus „priešiškus režimus“, tarp kurių itin paminėjo Siriją ir Iraną.

JAV vadovas pakvietė Rusiją prisijungti prie „atsakingų tautų bendruomenės“ ir kartu kovoti su bendrais priešais ir ginti civilizaciją. Tokį raginimą jis išsakė numatomo jo pirmąjį susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu išvakarėse.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – pažeidžiamesnis nei gali atrodyti
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – pažeidžiamesnis nei gali atrodyti

Rusija 2014 metais aneksavo Krymo pusiasalį, šios aneksijos JAV nepripažįsta teisėta. Maskva taip pat remia prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

Raginimus Rusijai D.Trumpas išsakė savo kalboje Varšuvoje. Ji dar pareiškė, kad Europai nebekyla komunizmo grėsmė, tačiau Vakarai dabar susiduria su naujomis „rimtomis gresmėmis“.

Raginimus Rusijai D.Trumpas išsakė savo kalboje Varšuvoje. Ji dar pareiškė, kad Europai nebekyla komunizmo grėsmė, tačiau Vakarai dabar susiduria su naujomis „rimtomis gresmėmis“.

Savo kalboje D.Trumpas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai Europoje patyrė dažnų teroro aktų. Jis pažadėjo, kad „mes stosime su jais į kovą ir nugalėsime“.

Prezidentas itin pabrėžė frazę „radikalus islamo terorizmas“. Ją dažnai jis naudojo ir per savo rinkimų kampaniją. Tačiau jos nevartojo per savo vizitą Saudo Arabijoje gegužės pabaigoje.

Pasak D.Trumpo, ekstremistinės grupuotės kelia grėsmę Vakarų „gyvenimo būdui“. Taip jis netiesiogiai gynė savo administracijos sprendimą riboti imigraciją iš musulmoniškų šalių.

15.29 val. Palaiko energijos šaltinių diversifikavimą Lenkijoje

D.Trumpas pareiškė, trokštąs plėsti JAV ir Lenkijos partnerystę,ypač energijos eksporto srityje.

Ketvirtadienį sakydamas savo pagrindinę kalbą Varšuvoje, jis sakė norįs užtikrinti, kad Lenkija ir jos kaimynės „niekada daugiau nebetaptų vienintelio energijos tiekėjo įkaitėmis“.

Rusija yra didžiausia energijos išteklių tiekėja Europos Sąjungai. D.Trumpas ketina penktadienį susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

15.20 val. Rusija nesupranta, ko nori Vašingtonas

D.Trumpas apie destabilizuojančius Rusijos veiksmus kalbėjo ir spaudos konferencijoje su Lenkijos prezidentu A.Duda, ir sakydamas kalbą Krasinskio aikštėje.

Rusija netruko į tai sureaguoti. „Vis dar nesuprantame, ko iš Maskvos nori Vašingtonas“, – sakė V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

15.10 val. „Kaukimės kaip lenkai“

D.Trumpo kalboje netrūko pompastiškų frazių. Kalbos pabaigoje prezidentas šnekėjo apie Vakarų idealus ir kartojo, kad „mūsų vertybės nugalės“.

„Kaukimės kaip lenkai už šeimą, už laisvę, ir už Dievą“, – sakė JAV prezidentas.

14.52 val. „Parodėme ne žodžiais, o veiksmais, kad palaikome NATO penktąjį straipsnį"

D.Trumpas kalbėjo apie stiprios partnerystės su nepriklausomomis valstybėmis svarbą JAV.

„Todėl mano administracija pareikalavo, kad visos NATO šalys įgyvendintų finansinius įsipareigojimus. To rezultatas – NATO biudžetas pasipildė milijardais dolerių. Žmonės yra šokiruoti“, – sakė prezidentas.

„Tiems, kurie kritikavo mūsų poziciją, mes parodėme ne žodžiais, o veiksmais, kad palaikome NATO penktąjį straipsnį. Tačiau Europa turi padaryti daugiau ir įrodyti, kad tiki savo ateitimi investuodama pinigus į gynybą“, – miniai teigė D.Trumpas.

14.30 val. „Lenkija ir jos kaimynės niekada nebus paliktos vienos“

D.Trumpas kalbėjo apie sudėtingą Lenkijos istoriją, paženklintą nuolatinių okupacijų ir kovų už laisvę. „Jūs esate žmonės, suprantantys vertę tų dalykų, dėl kurių kovojate“, – tikino JAV prezidentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas su šeima lankosi Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas su šeima lankosi Lenkijoje

„Lenkija yra geografinė Europos širdis. Tačiau svarbiau yra tai, kad lenkuose mes matome Europos sielą, – kalbėdamas Krasinskio aikštėje susirinkusiai minia sakė D.Trumpas. – Jūsų tauta yra puiki, nes jūsų dvasia yra puiki, jūsų dvasia yra stipri.“

Lenkiją jis pavadino pavyzdžiu kitoms tautoms. Lenkijos pergalė prieš negandas suteikia tautoms viltį, jog gėris nugali blogį, o taika nugali karą.

Kalbėdamas apie Europai kylančias grėsmes, JAV prezidentas pridūrė reikalaujantis, kad Rusija sustabdytų destabilizuojančius veiksmų Ukrainoje ir kitose šalyse.

„Lenkija ir jos kaimynės niekada nebus paliktos vienos“, – susirinkusiai miniai žadėjo D.Trumpas.

14.24 val. „JAV myli Lenkiją ir Lenkijos žmones“

„Atvykome perduoti svarbią žinią – JAV myli Lenkiją ir Lenkijos žmones, – sakė JAV prezidentas. – Lenkai puikiai praturtina šį regioną, o Amerikos lenkai praturtina JAV. Esu labai dėkingas už jų palaikymą rinkimuose.“

D.Trumpas dėkojo už tai, kaip lenkai priima JAV karius, simbolizuojančius JAV įsipareigojimą, kad Lenkija išliktų stipri demokratija.

Prezidentas teigė, kad JAV nori sustiprinti prekybos ryšius Trijų jūrų iniciatyvos šalyse. JAV užtikrins valstybių prieigą prie alternatyvių energijos šaltinių, ir pasirūpins, kad Lenkija bei kitos šalys „nebebūtų vieno tiekėjo įkaitės“.

14.20 val. „Žmonės turi gyventi be baimės“

Pirmoji JAV ponia Melania Trump, ketvirtadienį „šildydama“ Lenkijos sostinėje susirinkusią minią prieš savo vyro kalbą, pasakė, kad visiems žmonėms turi būti leista „gyventi savo gyvenimą be baimės“.

M.Trump pažymėjo, kad Amerikos žmonių „saugumo“ garantavimas yra svarbiausias prezidento Donaldo Trumpo administracijos tikslas. Ji sakė turinti vilties, kad visi žmonės pasaulyje galės naudotis tuo saugumu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Melania Trump
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas ir Melania Trump

Pirmoji JAV ponia užsiminė apie anksčiau šią dieną aplankytą Varšuvoje mokslo centrą, kur žmonės ateina „stebėti, eksperimentuoti, užduoti klausimų, ieškoti klausimų“, kurie, anot jos, įkvėptų žmones ir Jungtinėse Valstijose, ir Lenkijoje.

Melania Trump, atliekanti ryškų vaidmenį savo vyro užsieninėje kelionėje, dar pasveikino Lenkijos žmones ir jų „nuostabią šalį“.

13.47 val. JAV niekada nenaudos energijos daryti spaudimą Vidurio ir Rytų Europai

D.Trumpas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos niekada nenaudos energijos, kaip įrankio spaudimui Vidurio ir Rytų Europos šalims.

Jis taip pat pabrėžė neleisiąs to daryti ir kitoms šalims.

Tai Amerikos prezidentas pareiškė kalbėdamas Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime Varšuvoje. Jame dalyvauja dvylikos prie Baltijos, Adrijos ir Juodosios jūrų įsikūrusių Vidurio ir Rytų Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, vadovai. Šios šalys siekia sumažinti savo energetinę priklausomybę nuo rusiškos naftos ir dujų.

D.Trumpas: „Bet aš asmeniškai nieko neužsidirbau. Bet nieko tokio. Visi kiti kraunasi turtus. Bet viskas gerai, esu patenkintas.“

D.Trumpas pareiškė besididžiuojąs tuo, kad šis regionas gauna naudos iš JAV energijos išteklių. Lenkija praėjusį mėnesį sulaukė pirmos amerikietiškų suskystintųjų gamtinių dujų siuntos.

Kalbėdamas apie ekonomika JAV prezidentas taip pat pažymėjo, kad, rodos, visi gauna naudos iš klestinčios Amerikos ekonomikos, išskyrus jį.

D.Trumpas gyrėsi dėl pastaruoju metu akcijų rinkose fiksuojamo augimo. „Bet aš asmeniškai nieko neužsidirbau. Bet nieko tokio. Visi kiti kraunasi turtus. Bet viskas gerai, esu patenkintas“, – sakė jis, kreipdamasis į Vidurio ir Rytų Europos šalių vadovus.

Kaip žinoma, po jo išrinkimo prezidentu D.Trumpas savo turto valdymą perdavė savo dviem sūnums, tačiau realiai turto neatsisakė. Jį perdavė specialiam turto valdymo fondui, kurio kontrolę gali perimti bet kuriuo metu.

13.12 val. Ilgalaikė SGD tiekimo sutartis gali būti sudaryta labai greitai

Sutartį dėl JAV suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo į Lenkiją galima sudaryti labai greitai, pareiškė Varšuvoje viešintis JAV prezidentas D.Trumpas.

„Manau, galime sudaryti sutartį kad ir per kitas 15 minučių“, – pareiškė jis spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Lenkijos prezidentas A.Duda.

„Tampame labai galingu energijos eksportuotoju, netrukus juo tapsime“, – pridūrė JAV valstybės vadovas.

Tuo tarpu Lenkijos prezidentas pažymėjo, kad Lenkija galėtų tapti JAV SGD tiekimo į kitas šalis centru.

VIDEO: Donaldas Trumpas Varšuvoje susitiko su Lenkijos prezidentu

12.39 val. Perspės dėl Vakarų ateities

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pasinaudos istorine galimybę ir vėliau ketvirtadienį Varšuvoje sakomoje kalboje perspės, kad kils abejonių dėl Vakarų ateities, jeigu šalys nepademonstruos didesnio ryžto.

„Vakarų gynyba galiausiai priklauso ne tik nuo priemonės, bet ir nuo žmonių noro nugalėti“, – pasakys D.Trumpas, kurio kalbos ištrauktas paskelbė Baltieji rūmai.

D.Trumpas: „Vakarų gynyba galiausiai priklauso ne tik nuo priemonės, bet ir nuo žmonių noro nugalėti“

„Esminis mūsų laikų klausimas yra tas, ar Vakarai turi noro išgyventi“, – pareikš Amerikos vadovas.

Skelbiama, kad D.Trumpas nupieš su egzistencialistiniais iššūkiais susiduriančių Vakarų vaizdą. Vakarai priversti „ginti mūsų civilizaciją“ nuo terorizmo, biurokratijos ir tradicijų nykimo, rodo kalbos ištraukos.

JAV prezidentas taip pat pažymės nacių ir sovietinę okupaciją patyrusios Lenkijos drąsa priešintis. „Lenkijos istorija yra tai yra istorija žmonių, kurie niekada neprarado vilties, kurių niekada nepalaužė ir kurie niekada nepamiršo, kas jie yra“, – pasakys D.Trumpas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Akcentuodamas tokias pačias konservatyvias tradicijas, kuriomis dalijasi su Lenkijos valdančia Įstatymo ir teisingumo partija, D.Trumpas taip pat paragins Vakarus ginti savo tradicijas.

„Amerikiečiai, lenkai ir Europos tautos vertina asmenų laisvę ir suverenitetą, – pasakys JAV prezidentas. – Privalome dirbti kartu, kad pasipriešintume jėgoms – vidinėms ar išorinėms, iš Pietų ar Rytų, kurios grasina pakenkti šioms vertybėms ir sunaikinti kultūrinius, religinius ir tradicinius ryšius, kurie daro mus tuo, kas mes esame.“

D.Trumpas taip pat „reiganiškai“ paragins kovoti su biurokratija, kurią pavadins ne tik taisyklių paremtos visuomenės nepatogumu ar šalutiniu produktu.

„Abejose Atlanto pusėse mūsų piliečiai susiduria su dar viena grėsmę, kurią tikrai galime kontroliuoti. Šis pavojus kai kam yra nepastebimas, tačiau pažįstamas lenkams. Tai nuolatinis vyriausybės biurokratijos plitimas, kuris siurbia žmonių gyvybingumą ir turtą“, – sakys D.Trumpas.

„Vakarai tapo didūs ne dėl biurokratijos ar taisyklių, bet todėl, kad žmonėms buvo leista siekti savo svajonių išsipildymo ir kurti savo ateitį“, – pareikš JAV prezidentas.

12.30 val. Svarsto rūsčias atsakymo Šiaurės Korėjai priemones

D.Trumpas buvo paklaustas apie „Twitter“ pasidalintą vaizdo įrašą, kuriame jis neva grumiasi su CNN, ir ką jis mano apie tai, jog CNN paviešino vaizdo įrašą sukūrusio žmogaus tapatybę.

D.Trumpas taip pat paragino pasaulį stoti prieš „labai labai blogą Šiaurės Korėjos elgesį“ ir labiau spausti ją po naujausių balistinės raketos bandymų .

„Tai, ką padarė CNN, yra blogai jiems patiems. Jie ilgą laiką skelbė netikras naujienas (angl. fake news), apie mane rašė labai nesąžiningai. CNN priėmė tai pernelyg rimtai ir sau labai pakenkė. JAV norime matyti sąžiningą laisvą žiniasklaidą ir nenorime jokių melagingų naujienų“, – tikino JAV prezidentas.

D.Trumpas taip pat paragino pasaulį stoti prieš „labai labai blogą Šiaurės Korėjos elgesį“ ir labiau spausti ją po naujausių balistinės raketos bandymų .

D.Trumpas sakė svarstąs apie kai kurias „labai rūsčias“ atsakymo Šiaurės Korėjai priemones, bet neketinąs tuoj pat jų imtis.

Jis sakė norįs pažiūrėti, kas įvyks artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais, bei vadino Pchenjano elgesį „gėdingu“.

D.Trumpas sakė, kad Šiaurė elgiasi „labai labai pavojingai ir kad kažką reikia daryti“.

11.47 val. „JAV niekada nebuvo arčiau Lenkijos nei yra dabar“

Po lyderių susitikimo vykusioje spaudos konferencijoje A.Duda teigė, kad lyderiai kalbėjo apie sutartis, susijusias su Lenkijos kariuomenės modernizavimu. Lenkijos vadovas tikino pajutęs, kad D.Trumpas labai rimtai žvelgia į Lenkijos saugumą, o JAV Lenkiją laiko ištikima partnere.

Anot A.Dudos, buvo kalbėtasi ir apie ekonomiką, taip pat dujų importą iš JAV. Prezidentas priminė, kad praeitą savaitę buvo gauta pirmoji suskystintų dujų siunta, ir viskas praėjo sklandžiai.

Savo ruožtu D.Trumpas sakė, kad „JAV niekada nebuvo arčiau Lenkijos nei yra dabar“. JAV prezidentas dėkojo už Lenkijos vaidmenį kovoje su „Islamo valstybe“ (IS).

Savo ruožtu D.Trumpas sakė, kad „JAV niekada nebuvo arčiau Lenkijos nei yra dabar“. JAV prezidentas dėkojo už Lenkijos vaidmenį kovoje su „Islamo valstybe“ (IS).

JAV vadovas gyrė partnerę už tai, kad pastaroji yra viena nedaugelio NATO narių, įgyvendinančių finansinį įsipareigojimą gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Prezidentu teigimu, Lenkijos pavyzdžiu turėtų pasekti ir kitos šalys.

Kaip ir buvo tikėtasi, D.Trumpas teigė, kad JAV yra įsipareigojusios užtikrinti taiką pasaulyje, valstybė taip pat stengsis, kad Europoje nebepasikartotų karas.

„Dirbame su Lenkija atsakydami į Rusijos veiksmus ir destabilizuojantį elgesį“, – tikino Baltųjų rūmų vadovas.

Tiesa, paklaustas, ar buvo pasiekta konkrečių susitarimų dėl JAV pajėgų Lenkijoje tol, kol šalis jaučia grėsmę iš Rusijos, D.Trumpas atsakė trumpai.

„Mes neaptarėme garantijų, tačiau Lenkijoje esame dislokavę pakankamai pajėgų ir toliau tai darysime“, – sakė D.Trumpas.

Spaudos konferencijoje netrūko ir aštrių klausimų. Žurnalistė iš Lenkijos paklausė, kodėl D.Trumpas nesiryžta pripažinti, kad Rusija bandė paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

„Manau, kad tai galėjo būti Rusija, galėjo būti ir kiti žmonės. Manau, kad daug žmonių kišosi į rinkimus ir tai tęsėsi ilgą laiką. Man kyla klausimas, kodėl prezidentas Barackas Obama, sužinojęs rusų kišimąsi rugpjūtį, nieko nesakė iki pat rinkimų, kurie vyko lapkritį.

Manau, kad jis tikėjosi, jog rinkimus laimės Hillary Clinton, ir tuomet būtų ėmęsis veiksmų“, – sakė JAV prezidentas.

Kalbėjo už uždarų durų

D.Trumpas ir A.Duda susitiko Varšuvos karališkoje pilyje, į kurią JAV prezidentas atvyko netrukus po 9 val. 30 min. vietos (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Prezidentai paspaudė vienas kitam rankas priešais paskutinio Lenkijos karaliaus Stanislawo Augusto Poniatowskio biustą iš balto marmuro.

Papozavę fotografams, jie nuėjo į kitą patalpą pabendrauti be žiniasklaidos atstovų.

Prieš susitikimą – Briuselio nerimas

Tuo tarpu D.Trumpo susitikimas su Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovais buvo pramintas Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimu, kadangi jame dalyvausiančios šalys ribojasi su Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūromis.

Vienas D.Trumpo patarėjų ekonomikos klausimais teigė, kad prezidentas planuoja šių valstybių lyderiams pasiūlyti JAV gamtinių dujų eksportą. Šį mėnesį Lenkija iš JAV sulaukė pirmosios suskystintų gamtinių dujų siuntos.

Tuo tarpu Briuselio diplomatai šį susitikimą vertina kaip Lenkijos siekį sustiprinti savo įtaką už Europos Sąjungos (ES) ribų, su kuria lenkų nacionalistų vyriausybė jau ne kartą konfrontavo

Aukšto rango A.Dudos padėdėjas Krzysztofas Szczerskis tokias Briuselio baimes paneigė.

„Norime, kad susitikimas Varšuvoje sustiprintų jausmą, jog kartu dirbame dėl stipresnės Europos ir stipresnių euroatlantinių ryšių“, – teigė K.Szczerskis

Savo ruožtu Lenkijos ir kitų susitikime dalyvausiančių šalių vadovai tikisi, kad D.Trumpas, praeityje pavadinęs NATO aljansą atgyvenusiu, dar kartą patvirtins JAV karinius įsipareigojimus Rytų Europoje siekiant įgyvendinti Rusijos atgrasymo politiką.

Panašu, kad D.Trumpo vizitas prasidėjo produktyviai. Lenkijos gynybos ministras ketvirtadienį pranešė, kad su JAV prezidento administracija sutarta, jog Lenkijai bus parduotas naujas vidutinio nuotolio raketų „Patriot“ kompleksas, pritaikytas šios Europos šalies oro erdvės gynybai.

„Džiaugiuosi galėdamas šią informaciją pranešti tą dieną, kai prezidentas Trumpas lankosi Varšuvoje“, – sakė A.Macierewiczas.

Minimą sandorį dar reikia pasirašyti.

Varšuva stengiasi didinti savo gynybinį potencialą, kai Rusijos karinis aktyvumas vis labiau stiprėja, taip pat ir prie Lenkijos oro erdvės.

Anot A.Macierewicziaus, bendra pirkinio kaina gali sudaryti apie 30 mlrd. zlotų (7 mlrd. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius