Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas vėl neatvyko į svarbų JAV žiniasklaidos atstovų renginį

Vašingtone šeštadienį surengta vakarienė turėjo tapti kasmetiniu prezidento ir žiniasklaidos bičiulystę sutvirtinančiu renginiu, kuriame Baltųjų rūmų žurnalistai ir ankstesni JAV prezidentai paprastai apsikeisdavo humoristiniais pastebėjimais. Visgi šį šeštadienį prezidentas Donaldas Trumpas pokštavo savaip.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tuo metu, kai peteliškėmis ir vakarinėmis suknelėmis pasipuošę Baltųjų rūmų Korespondentų asociacijos (WHCA) nariai susirinko į „Washington Hilton“ viešbutį, D.Trumpas buvo už 1,1 tūkst. kilometrų.

Prezidentas lankėsi Viskonsino valstijos Grin Bėjaus apygardoje, kur susitiko su savo šalininkais.

Kaip įprasta, savo kalboje – kaip ir daugumoje kitų kalbų – D.Trumpas nepamiršo paminėti ir „netikrų naujienų žiniasklaidos“, kurios prezidentas nevengia pavadinti „tautos priešu“.

Žiniasklaida – tai „klastotojai“, pareiškė prezidentas kaip visada triukšmingai miniai. „Pasakysiu jums – ar žinote, kas nervina? Jų reitingai nervina, nes žmonės jais netiki“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Vašingtone WHCA prezidentas Olivier Knoxas susitikimo dalyviams pareiškė nenorintis gilintis į D.Trumpo elgesį, tačiau paragino atmesti prezidento retoriką.

„(Posakiai) „melagingos naujienos“ ir „tautos priešas“ negali būti laikomi humoristinėmis frazėmis, pravardėmis ar prezidento sąmoju. Turime pasipriešinti politiniams užsipuolimams, nukreiptiems prieš vyrus ir moteris, kurių sunkus darbas verčia galinguosius prisiimti atsakomybę“, – pareiškė O.Knoxas.

Nors JAV prezidentui nėra privaloma lankytis WHCA vakarienėse, šalies prezidentai laikėsi tradicijos apsilankyti minėtame renginyje bent kartą per kadenciją nuo pat 1921 metų.

Paskutinis renginyje nepasirodęs prezidentas buvo Ronaldas Reaganas. Tai įvyko 1981-aisiais, o prezidentas turėjo svarią priežastį – jis buvo sužeistas per pasikėsinimą į jo gyvybę.

Visgi D.Trumpas jau trejus metus iš eilės boikotuoja jo vertinimu „nuobodžius“ ir „negatyvius“ susitikimus – kol kas visą savo kadencijos laiką.

Paprastai į iškilmingą renginį susirinkusius šimtus žurnalistų, Holivudo įžymybių ir prezidentą linksmindavo garsūs komikai ar kiti atlikėjai.

Visgi dabar garsenybės nebesidomi renginiu, o šiais metais svečių nelinksmino net komikas.

Vietoj to pagrindinę kalbą pasakė istorikas ir biografas Ronas Chernowas, kritikavęs tai, ką apibūdino kaip „klastingą“ ir „negailestingą kampaniją prieš pasitikėjimą žiniasklaida“.

Pripažindamas, kad jo kalba skyrėsi nuo tradicinių pasisakymų, R.Chernow pridūrė: „Šios siurrealistinės Amerikos gyvenimo interliudijos metu mums labiau nei bet kada anksčiau reikia jų (komikų).“

„Įžeidus, linkęs į konfrontacijas“

Pabrėždamas savo ignoruojantį požiūrį, D.Trumpas įsakė Baltųjų rūmų personalui, įskaitant vyriausiąją atstovę spaudai Sarah Sanders – kuri irgi dalyvavo mitinge Viskonsine – taip pat atsisakyti kvietimų į WHCA renginį.

Tai buvo naujausias D.Trumpo šūvis kovoje su žiniasklaida, anot prezidento, neobjektyviai nušviečiančia jo veiklą.

Pagrindinis D.Trumpo ginklas šiame kare yra socialinis tinklas „Twitter“, kurį jis naudoja, kad kasdien pasiektų maždaug 60 mln. sekėjų. Be to, prezidentas turi milijonus sekėjų ir kitose platformose.

Dar vienas prezidento naudojamas būdas apeiti potencialius kritikus yra jo ypatingi santykiai su „Fox News“ – žiniasklaidos magnatui Rupertui Murdochui priklausančiu tinklu, kuris kritikuojamas už tai, kad vis labiau panašėja į valstybinę televiziją.

Ir net jei daugelis „Fox News“ žurnalistų išlieka nepriklausomi, kai kurie iš garsiausių žurnalistų bei laidų vedėjų ištikimai laikosi D.Trumpui lojalios pozicijos.

Mainais jie gauna išskirtinę prieigą prie administracijos pareigūnų ir paties prezidento. Tuo metu kiti spaudos atstovai dažniausiai arčiau neprileidžiami.

Baltųjų rūmų spaudos konferencijų salė, kurioje valdant kitiems prezidentams beveik kasdien vykdavo spaudos konferencijos, dabar dažniausiai būna tuščia.

Ir nors D.Trumpas mielai bendrauja per chaotiškus neoficialius renginius, šis šeštadienis buvo 48-a diena nuo S.Sanders paskutinės spaudos konferencijos.

O tais atvejais, kai prezidentas neignoruoja Baltųjų rūmų žurnalistų, jie gali tikėtis sulaukti naujų įžeidimų, nes D.Trumpas į savo kalbas visuomet įtraukia pasisakymų, kuriuose skatina minią nušvilpti į renginį pakviestus žurnalistus.

Nevykęs humoras

Jau daugelį metų WHCA vakarienės suteikdavo išskirtinę progą šiek tiek atsipalaiduoti rimtumo kupiname mieste. Tarp svečius linksminusių atlikėjų buvo ir tokios garsenybės kaip Bobas Hope'as, Frankas Sinatra ar Barbra Streisand.

Nuo 9-o dešimtmečio centrine vakaro ašimi tapdavo komikų pasirodymai ir jų ne visada švelnus humoras.

To paties būdavo tikimasi ir iš prezidentų. Ypač tai buvo akivaizdu 2011-aisiais, kai tuometinio prezidento Baracko Obamos pokštų taikinyje atsidūrė pats D.Trumpas.

Visgi praėjusiais metais humoras nebuvo itin vykęs.

Komikės Michelle Wolf kritikos strėlės buvo nukreiptos į S.Sanders, o pasirodymas ne tik prajuokino, bet ir įžeidė. Net WHCA manė, kad komikė nuėjo pernelyg toli, ir pavadino šį pasirodymą „neatitinkančiu renginio dvasios“.

Savo ruožtu M.Wolf pavadino WHCA „bailiais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius