-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 28 /23:09

D.Trumpo draudimas jau veikia – pabėgėliai sulaikyti JAV oro uoste, kitose šalyse neleidžiama išskristi į JAV

Penktadienį pasirašytas Donaldo Trumpo įsakas jau pradėjo galioti. Pranešama, kad JAV prezidentui nurodžius neįleisti į šalį pabėgėlių ir septynių musulmoniškų šalių piliečių, oro uostų vartai jiems užsivėrė jau po kelių valandų. Taip pat perspėjama, kad jeigu net ir turintys Žaliąsias kortas ar vizas šių šalių piliečiai išvyks iš JAV, atgal į jas nebus įleidžiami.
Sulaikytas, bet vėliau paleistas pabėgėlis iš Irako Hameedas Khalidas Darweeshas
Sulaikytas, bet vėliau paleistas pabėgėlis iš Irako Hameedas Khalidas Darweeshas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas penktadienį – Tarptautinę holokausto aukų atminimo dieną – įsaku nurodė į JAV neįleisti pabėgėlių, taip pat – Irako, Irano, Sirijos, Sudano, Libijos, Somalio ir Jemeno piliečių. Netrukus Nacionalinio saugumo departamentas išleido direktyvą, kuria įsakoma JAV Muitinės ir sienos apsaugos agentūrai užtikrinto įsako vykdymą.

Niujorke sulaikyti pabėgėliai

Pabėgėliai, kurie jau buvo pakeliui į JAV, kai D.Trumpas pasirašė prieštaringai vertinamą įsaką, nutūpę Niujorko Kenedžio oro uoste buvo sustabdyti ir sulaikyti.

Dėl pabėgėlių sulaikymo dviems pabėgėliams iš Irako atstovaujantys teisininkai ėmėsi teisinių veiksmų, skelbia „The New York Times“. Jie teismui pateikė skundą, kuriuo reikalaujama paleisti jų klientus, taip pat – siūloma pradėti bendrą bylą, kurioje būtų atstovaujama visiems pabėgėliams ir migrantams, kuriuos paveikia D.Trumpo įsakas.

Vienas iš sulaikytų pabėgėlių – Hameedas Khalidas Darweeshas, kuris Irake dešimt metų dirbo JAV valdžiai – vertėju, inžinieriumi, kontraktininku. Jam speciali imigranto viza suteikta sausio 20 d. – tą pačią dieną, kai prisiekė D.Trumpas. Trijų vaikų tėvas kartu su šeima penktadienio vakarą nusileido Kenedžio oro uoste, jo žmona ir vaikai praėjo muitinės patikrą, tačiau Muitinės ir sienos apsaugos vyrą sustabdė ir sulaikė. Po pusdienio pranešta, kad vyras buvo paleistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Keleivių patikra JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Keleivių patikra JAV

Antrasis sulaikytas pabėgėlis – Haideras Sameeras Abdulkhaleqas Alshawi – iš Stokholmo vyko į Niujorką, kur turėjo susitikti su Teksase esančia žmona ir mažamečiu sūnumi. Jo žmona „The New York Times“ žurnalistui parodė sūnaus laišką Kalėdų seniui, kuriame prašoma, kad jis atvežtų jam tėtį iš Švedijos. Tėvas ir sūnus nesimatė trejus metus.

Abu sulaikytieji į JAV atvyko penktadienio vakarą, skrido skirtingais reisais.

Teisininkų teigimu, jiems net neleidžiama susitikti su savo klientais. „Su kuo mums reikėtų kalbėti“, – oro uoste klausė advokatas Markas Dossas. Oro uosto Muitinės ir sienos apsaugos agentūros pareigūnas atšovė: „Ponu prezidentu. Skambinkite ponui Trumpui“.

Vėliau Kenedžio oro uoste sulaikyta ir daugiau pabėgėlių – iš viso 23 val. Lietuvos laiku tokių buvo 11.

Keleiviai sustabdomi Egipte, Nyderlanduose, Kanadoje

Egipto sostinės Kairo oro uosto atstovas naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, septyniems į JAV vykusiems asmenims – 6 iš Irako ir vienam iš Jemeno – buvo neleista lipti į „EgyptAir“ oro linijų lėktuvą, skridusį į Niujorką.

Septyni migrantai, kuriuos lydėjo Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros pareigūnai, buvo sustabdyti Kairo oro uoste, kai egiptiečiai susisiekė su savo kolegomis iš Niujorko Kenedžio oro uosto.

Netrukus Nyderlandų oro linijos KLM pranešė, kad jos privalėjo neleisti skristi 7 asmenims, nes jie būtų neįleisti į JAV. Kanados „Air Canasa“ taip pat paskelbė nebegalinti į JAV skraidinti asmenų su minėtų 7 šalių pilietybėmis.

Nebus įleidžiami net turintys vizas ar Žaliąsias kortas

Patariama atšaukti savo planus išvykti iš JAV, nes išvykę jie gali būti atgal nebeįleidžiami.

Kol kas nėra aišku, kiek visoje JAV po D.Trumpo įsako buvo sulaikyta pabėgėlių ir migrantų. Amerikos arabų antidiskriminacijos komitetas skelbia, kad gavo pranešimų, jog įvairiuose JAV oro uostuose į šalį nebeįleidžiami asmenys iš minėtų 7 valstybių, nors jie turi Žaliąsias kortas arba kitas vizas.

JAV advokatai, dirbantys su imigracijos klausimais, pataria savo klientams iš D.Trumpo draudimų sąraše atsidūrusių šalių atšaukti savo planus išvykti iš šalies, nes jie gali būti atgal nebeįleidžiami.

JAV nacionalinio saugumo departamentas vėliau patvirtino, kad prezidento įsakas galioja net ir tiems asmenims, kurie turi Žaliąsias kortas – leidimus gyventi JAV.

BBC šeštadienį paskelbė, kad „Google“ atšaukė dešimtis savo darbuotojų iš užsienio ir nurodė jiems greičiau grįžti į JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius