Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Trumpo draudimų sąraše atsidūrusiose šalyse – šokas ir sumaištis

Šeimos, verslininkai, atletai ir turistai iš septynių valstybių Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje penktadienį apstulbo sužinoję, kad jų kelionių (ir ateities) planus laikinai sustabdė JAV prezidentas Donaldas Trumpas, rašo „The New York Times“. Jis pasirašė įsaką, kuriuo laikinai uždraudžiama į JAV atvykti septynių šalių piliečiams – jiems nebus išduodamos vizos.
Iranas
Iranas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis įsakas įšaldys beveik visas keliones į JAV iš Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno mažiausiai 90-iai dienų. Trys iš šių šalių yra vadinamos terorizmo rėmėjomis (Iranas, Sudanas ir Sirija), dar trys – nerimą keliančiomis šalimis (Libija, Somalis ir Jemenas).

Net ir tie šių šalių piliečiai, kurie jau turi Amerikos vizas, bet šiuo metu yra ne JAV teritorijoje, nebegalės į JAV atvykti. Šeštadienį jau pasirodė pranešimų, kad šių šalių piliečiams jau nebuvo leista įlipti į lėktuvus, skrendančius į JAV.

Pasirašydamas įsaką Pentagone D.Trumpas aiškino, kad į JAV norima įleisti tik tuos, kurie „remia mūsų šalį ir labai myli mūsų žmones. Mes niekada nepamiršime nei Rugsėjo 11-osios pamokų, nei didvyrių, kurie neteko savo gyvybių Pentagone“.

19 asmenų, kurie įvykdė 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro aktą buvo Egipto, Libano, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų piliečiai. Nė viena iš šių šalių nepateko į D.Trumpo draudimų sąrašą.

Pagal D.Trumpo įsaką, per 90 dienų jo administracija vertins, ar užsienio valstybės šiame sąraše suteikia pakankamai informacijos apie savo piliečius, prašančius vizų į JAV, kad būtų galima nustatyti, ar jie nekelia terorizmo grėsmės. Jeigu minėtų šalių valdžios nebendradarbiaus, draudimas bus pratęstas.

Kol kas šių šalių oficiali reakcija į D.Trumpo įsaką buvo atsargi. Tačiau aišku, kad toks informacijos reikalavimas bus iššūkis Iranui, iš kurio kasmet į JAV vyksta daugiau žmonių (apie 35 tūkst.) nei iš bet kurios kitos sąrašo šalies.

Prognozuojama, kad Iranas nepaklus D.Trumpui

Nors Iranas leidžia savo piliečiams vykti į JAV, informacijos dalijimusi su Vašingtonu jis ideologiškai prieštarauja. Jeigu savo nuomonės Teheranas nepakeis, daug Irano piliečių neteks galimybės aplankyti savo giminaičių Amerikoje, kurių, manoma, JAV gyvena apie milijoną.

Draudimas taip pat yra ankstyvas ženklas, kokie bus santykiai tarp Irano ir D.Trumpo administracijos, teigia analitikas.

„D.Trumpas Irano reakciją laikys išbandymu, – sakė Farshadas Ghorbanpouras, kuris yra artimas prezidento Hassano Rouhani vyriausybei. – Jeigu Iranas nepaklus, jis to nedarys ir kitais klausimais. Pamatysime po 30 dienų.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV oro uoste

Kitas analitikas abejojo, ar Irano valdžia nusileis JAV reikalavimui. „Mes neprivalome pateikti informacijos apie savo piliečius D.Trumpo administracijai, – sakė griežtosios linijos šalininkas Hamidreza Taraghi. – Toks žingsnis yra nepateisinamas.“

Tuo tarpu iraniečių kilmės amerikiečiai JAV neslėpė šoko ir baimės po naujienų apie naująjį D.Trumpo įsaką. Ypatingai jie nerimauja dėl savo giminaičių ir draugų Irane.

Jaukia žmonių likimus

Tie, kurie yra išvykę, bijo, kad nebebus įleisti, o esantys JAV baiminasi, kad negalės net trumpam išvykti, nes nebegalės grįžti.

Nacionalinės Amerikos iraniečių tarybos prezidentas Trita Parsi sakė, kad daug Irano piliečių, turinčių galiojančias Žaliąsias kortas ir JAV vizas, išsigando. Tie, kurie yra išvykę, bijo, kad nebebus įleisti, o esantys JAV baiminasi, kad negalės net trumpam išvykti, nes nebegalės grįžti.

„Jaučiama sumaištis, taip pat, kad tai – neteisinga“, – apie Irano įtraukimą į sąrašą sakė T.Parsi. Nė vienas iranietis nėra apkaltintas teroro akto rengimu JAV teritorijoje. Tuo tarpu, T.Parsi teigimu, Rugsėjo 11-osios teroro išpuolio vykdytojai yra iš šalių, kurios net nepateko į sąrašą. „O JAV „Islamo valstybei“ atsiuntė daugiau kovotojų nei Iranas“, – pridūrė jis.

Viena populiariausių Irano aktorių Taraneh Alidoosti paskelbė, kad atšaukia savo kelionę į JAV, kur vasario 26 d. turėjo pasirodyti Los Andžele vyksiančioje Oskarų ceremonijoje. Ji atliko pagridninį vaidmenį filme „Komivojažierius“ („The Salesman“), kuris nominuotas geriausio užsienio filmo kategorijoje.

Ji beveik garantuotai būtų gavusi kultūrinę vizą, bet pareiškė, kad nebenori vykti į JAV.

„Tai yra toks keistas draudimas, tai su šaknimis rauna žmonių gyvenimus neįsivaizduojamais būdais“, – rašė ji tviteryje.

Irane nėra JAV ambasados, tad norintys gauti vizą turi vykti į Turkiją, Tadžikistaną arba JAE. „Tikėkimės, kad tai netikros žinios, – sakė Ali Reza Falahati, vadovaujantis Ankaros įmonei, tarpininkaujančiai dėl vizų. – Žmonės mums nuolat skambina, klausia, ar jų susitikimai atšaukti. Jie yra sumokėję vizos mokesčius – apie 160 JAV dolerių, užsisakę bilietus, viešbučius. Tikiuosi, viskas bus gerai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Keleivių patikra JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Keleivių patikra JAV

28-erių restorano Teherane vadybininkė vos sulaikė ašaras kalbėdama apie D.Trumpo draudimą. Ji sakė, kad laukė Žaliosios kortos – ji kartu su vyru jau kelerius metus planavo persikraustyti į Floridą, kur jau gyvena jos tėvai ir brolis. Dėl šių planų jie net atidėjo vaiko susilaukimą.

Afrikoje naujienos iš JAV taip pat kelia sumaištį. Daug žmonių Mogadiše, Somalyje, kalbėdami apie D.Trumpą vartoja žodį „dabaal“, reiškiantį „kvailį“. Gatvėse „The New York Times“ kalbinti žmonės sakė, kad vizų išdavimo draudimas yra kvailas ir neteisingas.

Jie neneigia, kad šalis turi terorizmo problemą, tačiau mano, kad bausmė visai šaliai dėl dalies jos žmonių veiksmų yra neteisinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius