Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo ir V.Putino susitikimo analizė: kodėl Rusijos lyderiui šis susitikimas – pergalė

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, panašu, susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kuris truko ilgiau, nei tikėtasi, formatą ir toną laikys pergale – net, jei diskutuota buvo tik apie esminius klausimus.
Vladimiras Putinas Hamburge
Vladimiras Putinas Hamburge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Guardian“ korespondentas Maskvoje Shaunas Walkeris, susitikimo metu buvo iškeltas Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus klausimas, tačiau neatrodo, kad jis buvo aptariamų temų sąrašo viršuje.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas sakė, kad D.Trumpas „teisingai susitelkė ties tuo, kaip judėti pirmyn“, palikus šį klausimą nuošaly, tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas net tvirtino, kad D.Trumpas pasakė V.Putinui, kad jis priėmė Rusijos prezidento paneigimą dėl kišimosi į minėtus rinkimus.

Susitarimas sudaryti darbo grupę dėl nesikišimo į rinkimus ateityje, kaip teigė R.Tillersonas, perša mintį, kad Vašingtonas nerimauja dėl Rusijos veiksmų.

Dar viena V.Putino pergalė buvo judviejų pokalbyje dalyvavę asmenys. Kartu su jais į atskirą salę žengė tik dar keturi žmonės – JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir abiejų pusių vertėjai.

Tai reiškia, kad nėra galimybės informacijos nutekėjimui, kas nutiko, kai S.Lavrovas lankėsi Baltuosiuose rūmuose gegužę ir vėliau pasirodė informacija, kad D.Trumpas pasidalijo su rusais jautria žvalgybos informacija.

Personalizuoto susitikimo formatas lėmė tai, kad nebuvo D.Trumpo komandos narių, kurie skeptiškiau vertina Rusiją, tokių kaip D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas H.R. McMasteris ir JAV prezidento vyriausiosioji Baltųjų rūmų patarėja Europos ir Rusijos klausimais Fiona Hill, ilgametė Kremliaus ekspertė.

Rusijos televizija pabrėžė susitikimo laiką, kuris vyko daugiau kaip keturis kartus ilgiau, nei buvo numatyta, taip pademonstruodama Rusijos svarbą. Susitikimo metu paskelbta apie JAV ir Rusijos susitarimą dėl paliaubų pietvakarinėje Sirijoje (kai žinia pasirodė, susitikimas vis dar tebevyko) kaip apie pavyzdinės diplomatijos žingsnį, kurį V.Putinas norėtų žengti su D.Trumpu.

V.Putinas atrodė abejingas ir ramus, tačiau viduje jis veikiausiai šypsojosi. Kai žurnalistai skubėjo iš salės, V.Putinas, atrodo, davė gestą D.Trumpui ir paklausė, ar šie žurnalistai yra tie, kurie įžeidinėjo D.Trumpą ir ėmė juoktis iš savo pokšto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas

Manoma, kad V.Putinas buvo informuotas, jog nusivylimas, kaip manoma, „netikromis naujienomis“ (angl. – „fake news“) būtų potencialiai vienijanti tema susitikus su JAV prezidentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius