-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo kaltinimai „netikromis naujienomis“ ima skambėti iš pasaulio diktatorių lūpų

JAV prezidento Donaldo Trumpo nuolat vartojama frazė „netikros naujienos“ (angl. fake news) tapo retoriniu įrankiu siekiant pakenkti konkurentams, sutelkti politinę bazę ir diskredituoti JAV žiniasklaidos priemones, agresyviai kritikuojančias jo prezidentavimą. Tokią D.Trumpo techniką perėmė ir daugybė pasaulio autokratų bei diktatorių, rašo „The New York Times“.
Donaldo Trumpo vizitas Kinijoje
Donaldo Trumpo vizitas Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ paviešino ataskaitą apie brutalius nužudymus Sirijos kalėjimuose, šalies prezidentas Basharas al Assadas atkirto, neva „gyvename netikrų naujienų eroje“.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, stabiliai šalyje naikinantis demokratiją, apkaltino pasaulinę žiniasklaidą „daugybe melagingų versijų, daugybe melų“ ir teigė, kad „štai, ką mes šiandien vadiname netikromis naujienomis“.

Mianmaro, kuriame tarptautiniai stebėtojai kaltina kariuomenę vykdant musulmonų mažumos rohinjų genocidą, saugumo pareigūnas „The New York Times“ teigė, kad „nėra tokio dalykai kaip rohinjai“ ir pridūrė, esą, tai – „netikros naujienos“.

Rusijos užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Marija Zacharova JAV transliuotojo CNN reporteriui pasakė „nustoti skleisti melus ir netikras naujienas“. Pats ministras Dmitrijus Medvedevas savo internetinėje svetainėje jam nepatinkančias naujienas ir istorijas žymi dideliu raudonu antspaudu „MELAGYSTĖ“.

Autokratai, populistai ir kiti politiniai lyderiai visame pasaulyje ėmė naudoti D.Trumpo pamėgtą frazę „netikros naujienos“ kaip priešininkų puolimo įrankį, kai kuriais atvejais visiškai pamindami demokratines institucijas.

Šalyse, kuriose žodžio laisvė ribojama ar jai kyla tokia grėsmė, pavyzdžiui, Rusijoje, Kinijoje, Turkijoje, Libijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Tailande ar Somalyje, politiniai lyderiai pasitelkia terminą „netikros naujienos“ kaip žiniasklaidos puolimo pateisinimą.

Visai neseniai Kinijos komunistų partijos laikraštis „People's Daily“ panaudojo D.Trumpo žodžius kritikuojant kritišką žurnalistiką vis labiau autoritariniame Pekine.

„JAV prezidentas tikina, kad lyderiaujantys jo šalies žiniasklaidos kanalai yra juoda dėmė Amerikai, – rašoma laikraštyje. – Tuomet negatyvios naujienos apie Kiniją ir kitas šalis turėtų būti vertinamos skeptiškai, kadangi jos greičiausiai yra šališkos, o politinės darbotvarkės iškraipo tikrąjį vaizdą.“

Nustelbia žmogaus teises?

Kiek mažiau nei per metus D.Trumpas šūkiu „Amerika – pirmiausia“, panieka pasaulinei prekybai ir daugiašaliams susitarimams supurtė pasaulinį status quo (liet. esama padėtis) ir apsunkino santykius su tradicinėmis sąjungininkėmis.

M.Schaake: „Trumpas ne tik kalba apie netikras naujienas, bet ir puola žiniasklaidą kaip neva skleidžiančią tas netikras naujienas, ir tai yra laisvos spaudos puolimas.“

Vis dėlto prezidento „netikrų naujienų“ mantra užsienio politikams ir analitikams kelia kiek kitokį nerimą. Jie baiminasi, kad tuo metu, kai į daugybę regionų grįžta populizmas ir autoritarizmas, tokia retorika mažina visuomenės pasitikėjimą demokratinėmis institucijomis.

„Trumpas ne tik kalba apie netikras naujienas, bet ir puola žiniasklaidą kaip neva skleidžiančią tas netikras naujienas, ir tai yra laisvos spaudos puolimas, – teigia Marietje Schaake, olandė Europos Parlamento (EP) narė. – Kaip prezidentas šalies, tradiciškai ginančios žmogaus teises, tai yra labai rimta, ir, žinoma, daro didžiulę įtaką visame pasaulyje.“

Richardas Javadas Heydarianas, politikos mokslininkas De La Salle universitete Maniloje ir knygos apie Filipinų prezidentą Rodrigo Duterte autorius, sako, kad JAV minkštoji galia, ilgą laiką gynusi žmogaus teises, yra „visiško žlugimo stadijoje“ ir suteikia tokiems lyderiams kaip R.Duterte daugiau laisvės nepaisyti demokratinių normų.

„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte
„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte

„Kai Trumpas yra valdžioje, niekas nekalba apie žmogaus teises, tik apie netikras naujienas, o tai yra naudinga Dutertei, – tikina R.J.Heydarianas. – Jie abu mato save kaip populistus, prieš kuriuos yra susimokęs liberalų elitas. Jie mano, kad yra netikrų naujienų aukos.“

Anot „Merrian Webster“ žodyno, terminas „netikros naujienos“ egzistuoja mažiausiai nuo 1890-ųjų, tačiau D.Trumpui tenka didžiausia atsakomybė už tai, kad jis tapo svarbia dabartinių tarptautinių pokalbių dalimi. Šis terminas vartojamas taip dažnai, kad žodynas „Collins Dictionary“ nusprendė jį nominuoti „metų žodžiu“. Lapkričio duomenimis, frazės vartojimas nuo 2016-ųjų išaugo 365 proc.

Pavojus socialiniams tinklams

Vis dėlto netikros naujienos – reali problema, ypač socialiniuose tinkluose. JAV žvalgybos tarnybos nustatė, kad Rusija, bandydama D.Trumpo naudai paveikti 2016-ųjų prezidento rinkimus, pasitelkė netikras naujienas. Apskritai pasauliniame žiniasklaidos sraute nyksta riba tarp netikrų ir tradicinių, faktais paremtų naujienų.

J.Lloydas: „Žinoma, žurnalistai daro klaidų, tačiau tas klaidas išpučia kaltinimai netikromis naujienomis. Tradicinė žiniasklaida vaizduojama kaip arogantiško, nuo realybės atitrūkusio elito įrankis siekiant numalšinti marginalus.“

Sunku pasakyti, kaip netikrų naujienų epitetas paveikė žurnalistiką. Kai kuriose šalyse žiniasklaida ir taip buvo po vyriausybės padu, o žurnalistai – žudomi ar įkalinami.

Vis dėlto beveik neabejojama, kad socialiniai tinklai, pasiekiantys daugybę žmonių ir tokie pažeidžiami manipuliacijoms, pagarsino politinių lyderių kritiką ir sumažino pasitikėjimą tradicine žurnalistika.

„Trumpui pavyko sukurti alternatyvią realybę, atskirą nuo tradicinės žiniasklaidos pastangų demokratiškoje, racionalioje politikoje, – mano Johnas Lloydas iš „Reuters“ Žurnalistikos studijų instituto. – Žinoma, žurnalistai daro klaidų, tačiau tas klaidas išpučia kaltinimai netikromis naujienomis. Tradicinė žiniasklaida vaizduojama kaip arogantiško, nuo realybės atitrūkusio elito įrankis siekiant numalšinti marginalus.“

Netikrų naujienų naratyvas apsunkina demokratijos gynybą tose šalyse, kuriose jai gresia pavojus. „Human Rights Watch“ organizacijos direktorius Kennethas Rothas sako, kad „liūdna ironija yra ta, jog Trumpas didžiausią žalą žmogaus teisėms daro ne žavėdamasis jas paminančiais lyderiais, bet menkindamas faktais paremtą diskursą, būtiną jų (lyderių – red.) išlikimui valdžioje.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Filipinuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Filipinuose

„Šalyse, kuriose teisinė sistema nesugeba ar nenori gerbti žmogaus teisių – daugumoje šalių – pagrindinis žmogaus teises ginančių judėjimų įrankis – tirti ir viešinti netinkamą pareigūnų elgesį. Autokratai labai stengiasi išvengti gėdijimo, kadangi jis paverčia juos mažiau teisėtais visuomenės ir kitų autokratų akyse“, – tikina K.Rothas.

Vladimiro Putino stilius

Kai kurie analitikai įžvelgia panašumų tarp priešišką žiniasklaidą puolančio D.Trumpo ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino taktikų. Jie teigia, kad Kremliaus propagandistai jautriomis temomis, pavyzdžiui, Ukrainos konflikto, sukuria „daugybę netikrų naujienų“ tam, kad pasėtų cinizmą ir neužtikrintumą. Rusija ir Kinija socialiniuose tinkluose kuria teigiamas melagingas naujienas tam, kad stiprintų patriotizmą.

J.Lloydas: „Žmonės patiki šiomis versijomis arba yra jų supainiojami, pasidaro neaišku, kas yra teisinga. Putinas tai jau suprato ir naudoja prieš savo priešus. Netikrų naujienų sąvoka yra naudojama apjuodinti kiekvieną nepatogų faktą.“

„Žmonės patiki šiomis versijomis arba yra jų supainiojami, pasidaro neaišku, kas yra teisinga, – sako J.Lloydas. – Putinas tai jau suprato ir naudoja prieš savo priešus. Netikrų naujienų sąvoka yra naudojama apjuodinti kiekvieną nepatogų faktą.“

Kitos vyriausybės D.Trumpo juodinamų žiniasklaidos priemonių puolimui taip pat pasitelkė šį terminą. Pavyzdžiui, kai CNN paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota prekyba vergais Libijoje, Tripolis, pasinaudodamas į transliuotoją nukreiptomis D.Trumpo atakomis, viešai abejojo reportažu.

Kambodžos premjeras Hun Senas uždraudė laikraštį „The Cambodia Daily“ ir įkalino žurnalistus, taip pat uždraudė opozicinės partijos veiklą. Dabar jis puola Vakarų žiniasklaidą, rašančią jautriais klausimais – nuo korupcijos iki represijų ar prekybos žmonėmis. „Norėčiau pasiųsti žinią prezidentui, kad jūsų CNN puolimas yra teisingas. Amerikietiška žiniasklaida yra labai bloga“, – rugpjūtį sakė Hun Senas.

Daugybė žiniasklaidos priemonių dabar pristato įvairius įrankius, padedančius skaitytojams patikrinti faktus. Pavyzdžiui, BBC pradeda naują projektą, mokantį vidurinių mokyklų mokinius atskirti tikras naujienas nuo melagingų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasmetinė V.Putino spaudos konferencija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasmetinė V.Putino spaudos konferencija

Anot M.Schaake, tai padaryti – sudėtinga, kadangi kaltinimų šaltinis yra JAV prezidentas. „Padaryta didžiulė žala JAV, kaip žmogaus teisių ir demokratijos principų gynėjai. O žiniasklaidos laisvė yra vienas iš (demokratijos – red.) pamatų“, – teigė M.Schaake.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius