Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo patarėjas J.Kushneris aptarė Artimųjų Rytų taikos planą su Egipto prezidentu

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris ketvirtadienį Kaire susitiko su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi, kad aptartų Vašingtono parengtą Artimųjų Rytų taikos planą.
Jaredas Kushneris
Jaredas Kushneris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jiedu aptarė „būdus užtikrinti taiką ir stabilumą regione atsižvelgiant į nestabilumą, nuo kurio jis kenčia“, pranešime sakė Egipto prezidentūros atstovai.

„Kushneris papasakojo apie kontaktus, JAV delegacijos užmegztus su įvairiomis šalimis, kad atgaivintų palestiniečių ir izraeliečių derybas“, – priduriama pranešime.

JAV prezidento patarėjas pastarosiomis dienomis lankosi regiono šalyse ir jau aptarė su Jordanijos ir Izraelio lyderiais prieštaringai įvertintą taikos planą, kurį palestiniečiai jau atmetė.

J.Kushnerį lydi D.Trumpo pasiuntinys Artimiesiems Rytams Jasonas Greenblattas. Išvakarėse JAV prezidento patarėjas ir žentas susitiko su Jordanijos karaliumi Abdullah II ir Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu.

Amerikiečių iniciatyvos ekonominė dalis buvo pristatyta birželį, kai J. Kushneris per Bahreine surengtą konferenciją paskelbė apie numatomas 50 mlrd. JAV dolerių (43,9 mlrd. eurų) investicijas Artimuosiuose Rytuose.

Tačiau „šimtmečio galimybėje“, kaip planą praminė pats J.Kushneris, kol kas nenumatyta, kaip spręsti pagrindinius klausimus, tokius kaip palestiniečių reikalavimai įkurti nepriklausomą valstybę.

A.F.al Sisi biuras pabrėžė, kad Egiptas yra įsipareigojęs laikytis „dviejų valstybių sprendimo, [numatančio] Palestinos valstybės įkūrimą su sostine Rytų Jeruzalėje“.

Egiptas ir Jordanija yra vienintelės arabų valstybės, užmezgusios su Izraeliu diplomatinius santykius, ir buvo atsiuntusios savo atstovus į konferenciją Bahreine.

Pirmadienį A.F.al Sisi priėmė Kaire Jordanijos karalių. Per šį susitikimą jie dar kartą pabrėžė, kad bet koks taikos susitarimas privalo būti paremtas dviejų valstybių sprendimu.

Palestiniečių vadovybė jau atmetė amerikiečių planą, nurodydama, kad D.Trumpo veiksmai pademonstravo jį esant akivaizdžiai šališką Izraelio naudai.

D.Trumpas 2017 metų gruodį priėmė sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, pažeisdamas dešimtmečius gyvavusį konsensusą, kad dėl šio miesto statuso turi būti sprendžiama platesnio Artimųjų Rytų taikos proceso kontekste.

Be to, JAV prezidentas nutraukė šimtų milijonų dolerių paramą palestiniečiams ir uždarė faktinę jų ambasadą Vašingtone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius