-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo rėmėjai subruzdo: JAV prezidentas niekaip nesugeba skaudžiau įgelti J.Bidenui

Iki JAV prezidento rinkimų lapkritį, žinoma, dar yra laiko, bet Donaldo Trumpo, kuris sieks perrinkimo, komanda jau sulaukia priekaištų iš sąjungininkų ir finansinių rėmėjų: kodėl nepakankamai aršiai puolate Joe Bideną? Nominalus demokratų kandidatas apklausose ir toliau nuosekliai lenkia dabartinį prezidentą.
Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas
Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Politico“, respublikonų kandidatų į prezidentų kampanijų veteranai ir apskritai įtakingi konservatoriai mano, kad D.Trumpo komanda niekaip nesugeba pakenkti buvusiam JAV viceprezidentui J.Bidenui, su kuriuo kausis rudenį.

J.Bidenas neabejotinai puolamas. Pavyzdžiui, bandoma Ukrainos linija, esą jis darė spaudimą svetimos šalies vadovybei.

Taip pat vis užsimenama apie jo amžių (J.Bidenui – 77-eri, o D.Trumpui – 73-eji, – red.), Amerika vis išgirsta, kaip J.Bidenas yra dirbęs su Kinija. Aišku, kad jis dirbo su Baracku Obama.

Nepadeda niekas. Naujausios apklausos rodo, kad D.Trumpas atsilieka nuo J.Bideno visose svarbiausiose vadinamosiose svyruojančiose valstijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Atsilieka svarbiausiose valstijose

J.Bidenas gana užtikrintai pirmauja Viskonsine, Pensilvanijoje, Mičigane, Šiaurės Karolinoje ir, svarbiausia, Floridoje. Nelaimėk poroje iš šių valstijų, nelaimėsi ir visų rinkimų.

Negana to, regis, kyla grėsmė ir varžytuvėse dėl Senato kontrolės. Dar neseniai kalbėta, kad respublikonai išsaugos daugumą šiuose Kongreso rūmuose, bet dabar, kai Amerika sunerimusi dėl ekonominės depresijos ir koronaviruso epidemijos, dešinieji turi saugotis vadinamosios demokratų „mėlynosios bangos“.

Prastų rezultatų nuojauta spindi kone visose JAV. Tad įtakingiausi ir turtingiausi rėmėjai, tradiciškai gausiai finansuojantys prezidento rinkimų kampanijas, jau skelbia nerimą.

Kyla grėsmė ir varžytuvėse dėl Senato kontrolės, nors dar neseniai kalbėta, kad respublikonai išsaugos daugumą šiuose Kongreso rūmuose.

Norima, kad D.Trumpo komanda iš esmės padidintų pastangas prispausti J.Bideną – taip, kaip elgėsi B.Obama prieš 2012-ųjų rinkimus, kai sėkmingai įstūmė savo varžovą Mittą Romney į beviltišką situaciją. M.Romney tada niekaip nenusiplėšė plutokrato etiketės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney ir Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney ir Barackas Obama

„Nusimaukite pirštines ir išsiųskite Bideną toli toli. Finansinis pranašumas yra, be to, bus laisvas visas birželis, tad kodėl Bidenas nelaidojamas?“ – „Politico“ tvirtino vienas įtakingas respublikonas.

Tokie dešinieji puikiai mato, kad pamažu atsidarinėja jau daugelis JAV valstijų, kuriose gyvenimas buvo sustabdytas kovojant su koronavirusu, ir tikina, jog laikas kampanijos variklį užkurti visu pajėgumu.

Esą kitu atveju rinkimai taps referendumu, per kurį bus vertinamas tik D.Trumpo darbas ir per pastaruosius pusketvirtų metų, ir per pandemiją, o J.Bidenui, kaip mėgsta sakyti prezidentas, tereikės toliau ramiai „slėptis rūsyje“.

J.Bidenas per pandemiją laikosi nuošaliai

„Amerikiečiai Bideną atsimena kaip laimingą senuką prezidentaujant Obamai. Kuo labiau pagadinsime Bideno įvaizdį iki rudens, tuo daugiau išloš Trumpo kampanija“, – sako su D.Trumpo prieš 2016-ųjų balsavimą dirbęs respublikonas.

Tiesa, D.Trumpo atstovai gina ligšiolinę strategiją. Esą reklamai socialiniuose tinkluose ir televizijoje jau išleista milijonai dolerių, o pranešimuose nuolat kalbama apie J.Bideno požiūrį į Kiniją, energetiką, užsienio politiką, mokesčius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

„Gana akivaizdu, kokią žinią apie Bideną stengiamasi siųsti – kad jis yra senas Vašingtono vilkas, kad jo blogos idėjos, kad jis yra blogas kandidatas. Tai kartojama kiekvieną dieną“, – „Politico“ teigė vienas šaltinis.

Kovojant su koronavirusu J.Bidenas viešai beveik nesirodo, o jo pavardė plačiausiai nuskambėjo praėjusios savaitės pabaigoje, kai viename radijo interviu jis pareiškė, kad afroamerikiečiai, neapsisprendžiantys, ar remti jį, ar D.Trumpą, „nėra juodaodžiai“.

TJ Ducklo: norint pakenkti tikram visuomenės tarnui, kuris už viduriniąją klasę kovoja daugiau nei 45 metus, prireiks daugiau nei pigių rinkodaros triukų iš Trumpo universiteto.

Tokie žodžiai supykdė nemenką dalį demokratų rinkėjų ir spėjama, kad jais pasinaudos respublikonai, nors J.Bidenas jau po kelių valandų atsiprašė.

Pirmadienį J.Bidenas išlindo iš namų, kad padėtų vainiką Žuvusių per karus atminimo dienos proga. Jis nieko nekomentavo, o jo veidą puošė juoda kaukė – taip J.Bidenas parodė, kad rimtai žiūri į ekspertų rekomendacijas. D.Trumpas kaukės dar nėra dėvėjęs.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

„Trumpas į Bideną svaido viską iš eilės – senas pravardes, melą, dezinformaciją, taip norėdamas parodyti, kad Bidenas yra toks, koks iš tikro nėra.

Visa tai veltui – Bidenas pavasarį iškovojo daug pergalių ir suvienijo Demokratų partiją greičiau nei 2016 ar 2008 metais.

Kodėl? Nes rinkėjai pažįsta Joe Bideną, žino jo būdą. Norint pakenkti tikram visuomenės tarnui, kuris už viduriniąją klasę kovoja daugiau nei 45 metus, prireiks daugiau nei pigių rinkodaros triukų iš Trumpo universiteto“, – tvirtino vienas J.Bideno kampanijos vadovų TJ Ducklo.

Reitingai iš tiesų geri

Sutinka, regis, ir dalis respublikonų bei net karšti D.Trumpo rėmėjai – esą laikas skaudžiai smūgiuoti J.Bidenui senka. Baltųjų rūmų adresu skrieja ir priekaištų, kodėl nesugebėta pasinaudoti koronaviruso krize išryškinant D.Trumpo kaip lyderio sunkiu metu įvaizdį.

„Politico“ teigimu, D.Trumpo komanda bando imtis kažkokių veiksmų – tarkime, vienas gabus strategas Billas Stepienas antradienį buvo paaukštintas iki kampanijos vadovo pavaduotojo.

O dar vienas Baltųjų rūmų administracijos atstovas dabar teigia, kad tiek pats D.Trumpas, tiek jo žentas Jaredas Kushneris suvokia, jog kampanijai kol kas trūksta strategijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris

Tiesa, kiti D.Trumpo rėmėjai įsitikinę, kad prezidentui pulti J.Bideną koronaviruso epidemijos šalyje metu kaip tik nebūtų buvę protinga.

Apklausos, rodančios, jog prezidentas keliais punktais atsilieka nuo J.Bideno, gali klysti – taip, kaip klydo 2016 metais, kai D.Trumpas netikėtai nugalėjo Hillary Clinton.

„Lengviausia kritikuoti bendrą, plačią kryptį – ar kampaniją, ar Baltuosius rūmus. Komanda kaip tik elgiasi protingai, nes rinkėjams politika šiuo metu nerūpi“, – teigė 2016-aisiais D.Trumpui dirbęs komunikacijos specialistas Jasonas Milleris.

Dar vienas D.Trumpui artimas respublikonas tikino, kad apklausos, rodančios, jog prezidentas keliais punktais atsilieka nuo J.Bideno, gali klysti – taip, kaip klydo 2016 metais, kai D.Trumpas netikėtai nugalėjo Hillary Clinton.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

D.Trumpo reitingai gegužės viduryje buvo aukštesni nei bet kada anksčiau, rodo „Gallup“ duomenys. O jei atsigaus ekonomika, prezidento pozicijos bus labai geros, nes jis galės aiškinti, kad tai įvyko tik jo dėka.

„Visgi vis vadinti Bideną apsimiegojusiu Joe nebus efektyvu. Žinutė, esą Bidenas nebėra svarbus, žmonių negąsdina. Labai daug amerikiečių tiesiog nenori, kad dėl vyriausybės klaidų jiems pablogėtų gyvenimas“, – tvirtino vienas respublikonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius