Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D. Trumpui Nevadoje prognozuojama partijos nominacija

Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pavardės nebus balsalapiuose antradienį rengiamuose respublikonų pirminiuose rinkimuose Nevadoje, bet jis vis tiek turėtų laimėti šios valstijos paramą.
CHIP SOMODEVILLA / Getty Images via AFP
CHIP SOMODEVILLA / Getty Images via AFP

Kilus ginčui tarp Nevados pareigūnų ir Respublikonų partijos vietos skyriaus, buvęs prezidentas varžysis atskirai ketvirtadienį rengiamose partijos sueigose ir tik jos, kaip tvirtina valstijos respublikonai, bus svarbios.

Vienintelė likusi reali D. Trumpo varžovė kovoje dėl Respublikonų partijos kandidato į prezidentus statuso Nikki Haley (Niki Heili) antradienį Nevados pirminiuose rinkimuose praktiškai nesusidurs su konkurencija, tačiau jai garantuota pergalė, bet ne rezultatas.

Kai bus suskaičiuoti sueigose atiduoti balsai, D. Trumpas neabejotinai užsitikrins 26 Nevados delegatų liepą vyksiančiame respublikonų suvažiavime paramą, o pirminiai rinkimai valstijoje bus praėję net nebūtinai visiems atkreipus į juos dėmesį.

„Iš tiesų nesvarbu, kas nutiks, [...] nes žmonės nekreipia didelio dėmesio“, – sakė Peteris Loge'as (Piteris Lodžas) iš George'o Washingtono (Džordžo Vašingtono) universiteto.

Paklausus daugumos amerikiečių, kas šią savaitę vyksta Nevadoje, tikriausiai būtų paminėtas amerikietiškojo futbolo didysis finalas „Super Bowl“.

Sekmadienį įvyksiantis įspūdingas renginys, kai čempiono titulą ginantis klubas „Kansas City Chiefs“ susigrums su „San Francisco 49ers“, tikriausiai bus žiūrimiausia šių metų televizijos transliacija.

Ir tai dėmesį atitraukiantis priedas prie visos balsavimų Nevadoje painiavos: vyks ir demokratų, ir respublikonų pirminiai rinkimai, o tada – respublikonų sueigos. Be to, balsavimų rezultatai aiškūs iš anksto, tad nenuostabu, kad susidomėjimas jais nėra didelis. 

Paranku D. Trumpui?

Abi partijos Nevadoje dėl savo kandidatų prezidento rinkimams nuspręsdavo sueigose, bet 2021 metais įstatymų leidėjai įpareigojo rengti pirminius rinkimus, per kuriuos galima balsuoti paštu.

D. Trumpą remiantys Nevados respublikonų šulai – kaip ir daugelis partijos nacionalinių veikėjų – nemėgsta tokių priemonių ir tvirtina, kad balsavimas asmeniškai atvykus yra vienintelis būdas balsavimo šventumui apsaugoti.

Galbūt neatsitiktinai toks formatas turėtų būti palankesnis D. Trumpui, sako Danielis Lee (Danielis Li) iš Las Vegase įsikūrusio Nevados universiteto.

„Sueigų dalyviai bus iš tiesų aistringi žmonės, [...] tikrai entuziastingi, energingi kandidato šalininkai, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Jie skirs savo laiko [...] ir kaip tik tokio tipo yra Trumpo šalininkai.“

N. Haley kampanijos vadovas pirmadienį pareiškė, kad Nevados procesas organizuojamas gudraujant D. Trumpo naudai.

Kai kurie valstijos respublikonų rinkėjai su tuo sutinka.

„Nėra prasmės dalyvauti sueigoje. Negaliu balsuoti už savo kandidatę“, – laikraščiui „Las Vegas Review Journal“ sakė N. Haley šalininkas Charlesas Fruitas (Čarlzas Friuitas).

„Jie iš esmės atima mano pilietines teises. Ir tai daro mano paties Respublikonų partija. Man tai labai nepatinka“, – sakė jis.

Ir respublikonų, ir demokratų pirminių rinkimų Nevadoje rezultatai turi paaiškėti antradienį maždaug 19 val. vietos (trečiadienį 5 val. Lietuvos) laiku. Demokratų balsavimą turėtų laimėti prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), savaitgalį dalyvavęs kampanijos renginiuose šioje svarbioje „svyruojančioje“ valstijoje.

Nevados respublikonų partijos interneto svetainėje skelbiama, kad sueigų rezultatai bus paskelbti ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius