-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpui patarėjų pozicija neįdomi: JAV prezidentas stabdo planą skelbti naujas sankcijas Rusijai dėl paramos Sirijai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį paragino ES jungtis prie JAV, pranešusių, kad skelbs sankcijas Rusijai už pagalbą Damasko režimui. Tačiau dabar Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas, regis, atmetė galimybę skelbti naujus suvaržymus, taip pasipriešindamas savo nacionalinio saugumo komandai, rašo „The New York Times“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV, kurios kartu su Jungtine Karalyste ir Prancūzija ankstų šeštadienio rytą subombardavo tris objektus Sirijoje, ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley sekmadienį buvo paskelbusi, kad Vašingtonas pritaikys naujas sankcijas Rusijai.

Jei konkrečiai, Rusijos kompanijoms, kurios padeda Sirijai vystyti cheminių ginklų programą. Anot N.Haley, sankcijas turėtų skelbti JAV Iždo departamentas.

Bet Baltieji rūmai netrukus atsitraukė nuo tokio ambasadorės pareiškimo. Du D.Trumpo administracijos pareigūnai naujienų agentūrai AP paaiškino, kad jokių panašių pranešimų nebuvo suplanuota.

Negana to, Baltųjų rūmų atstovės Sarah Sanders paaiškinimas buvo toks miglotas, kad iš jo buvo galima suprasti, jog D.Trumpas asmeniškai įsikišo ir blokavo sankcijų paskelbimą.

Rusija tik juokiasi

„Mes svarstome apie papildomas sankcijas Rusijai ir sprendimas bus priimtas artimiausioje ateityje“, – pranešė S.Sanders, pridūrusi, kad D.Trumpas nepritarė papildomoms priemonėms.

Kiek vėliau, prezidentiniame lėktuve „Air Force One“, kuriuo D.Trumpas keliavo į Floridą, S.Sanders pridėjo: „Prezidentas aiškiai leido suprasti, kad su Rusija elgsis kietai, bet tuo pat metu jis norėtų palaikyti su šia šalimi gerus santykius.“

„Scanpix“/AP nuotr./Sarah Huckabee Sanders
„Scanpix“/AP nuotr./Sarah Huckabee Sanders

Dar vienas Baltųjų rūmų pareigūnas žurnalistams, garantavusiems jo anonimiškumą, irgi teigė, kad D.Trumpas nusprendė neskelbti sankcijų – esą jos nereikalingos, nes Maskva į antskrydžius Sirijoje, jo manymu, reaguoja siautėdama tik retorine prasme.

Rusijos ekspertų teigimu, sprendimo pakeitimas dar kartą paliudija, kad nuoseklios politikos Kremliaus, kuris per pastaruosius ketverius metus aneksavo Krymą, sukėlė karą Donbase, kišosi į rinkimus JAV ir surengė karinę intervenciją Sirijoje, atžvilgiu D.Trumpo administracija neturi.

D.Trumpas daugiausia kalba apie savo pastangas susibičiuliauti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu – pastarąjį JAV lyderis pasveikino, kai jis buvo perrinktas, ir net pakvietė susitikti Baltuosiuose rūmuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas

Tiesa, tuo pat metu administracija per pastarąjį mėnesį Rusijai net du kartus skelbė sankcijas. Be to, dėl buvusio dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo nuodinga medžiaga „Novičiok“ Anglijoje JAV išsiuntė iš šalies net 60 rusų diplomatų ir uždarė Rusijos konsulatą Sietlo mieste.

Kita vertus, „The Washington Post“ savaitgalį kaip tik skelbė, kad D.Trumpas įdėmiai nesiklausė savo patarėjų, kai jie jam pasakojo apie planus išgrūsti 60 rusų žvalgybininkų po diplomatine priedanga iš JAV.

Bet kai apie išsiuntimus buvo paskelbta viešai, JAV prezidentas įsiuto, nes pamatė, kad Prancūzija ir Vokietija išsiunčia tik po 4 rusus. Dienraščio šaltinių teigimu, D.Trumpui labai nepatiko žiniasklaidoje sudaromas įspūdis, kad JAV imasi lyderystės reaguojant į S.Skripalio apnuodijimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Solsberyje

„Atrodo, D.Trumpas mano, kad jei jis lyginėmis dienomis sutiks su savo patarėjų rekomendacijomis, o nelyginėmis – rekomendacijas atmes, galutinį rezultatą bus galima vadinti strategija“, – teigė Kolumbijos universiteto Niujorke mokslininkas Stephenas Sestanovichius.

„Iš esmės kitų šalių vyriausybės nežino, ar dėl visų šių reikalų juoktis, ar verkti, – pridūrė analitikas, anksčiau dirbęs diplomatu buvusioje sovietinėje erdvėje. – Tačiau Rusijoje nugali juokas.“

Kokią žinią siunčia pasauliui?

Skelbiama, kad D.Trumpas nebuvo patenkintas N.Haley paskubėjimu pranešti apie galimas naujas sankcijas ir nurodė viešai paneigti jos žodžius. JAV ambasadorė JT yra viena aršiausių Rusijos kritikių šioje administracijoje.

Tiesa, administracijos pareigūnai teigė, kad naujos sankcijos vis dar įmanomos kažkuriuo metu – jei Rusijos veiksmai pasirodys verti suvaržymų. Dar du šaltiniai AP teigė, kad su Sirija susijusios priemonės jau buvo įtrauktos į praėjusį mėnesį paskelbtą sankcijų paketą.

„Scanpix“/AP nuotr./Nikki Haley
„Scanpix“/AP nuotr./Nikki Haley

Vis dėlto jei Rusija nuspręstų sustoti ir nebeeskaluoti padėties, kaip tuomet reikėtų paaiškinti D.Trumpo praėjusios savaitės pažadą priversti Rusiją „sumokėti“ už paramą Sirijos cheminių ginklų programai.

Balandžio pradžioje įtariama cheminė ataka tuomet sukilėlių kontroliuotame Dumos mieste pražudė mažiausiai 40 žmonių ir dar šimtus sužeidė.

Pati Rusija į pranešimus apie sankcijas – dar prieš D.Trumpui jas atšaukiant – reagavo tūžmingai. V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė: „Sankcijos Rusijai tampa apsėdimu.“

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

„Esame įsitikinę, kad bet kuris ekonomistas gali įžvelgti atvirus bandymus išvyti Rusijos kompanijas iš pasaulinių rinkų“, – pridūrė D.Peskovas.

D.Trumpo kritikai, žinoma, piktinasi D.Trumpo sprendimu neskelbti naujų sankcijų Rusijai ir tvirtina, kad toks žingsnis pakenks JAV įvaizdžiui pasaulyje.

„Esu įsiutęs dėl to, kad prezidentas Trumpas sustabdė sankcijas Rusijai dėl jos paramos al Assado režimui, – pareiškė Eliotas Engelis, aukščiausio rangas demokratas Atstovų rūmų Užsienio reikalų komitete. – Vyriausybėms visame pasaulyje siunčiama žinia, kad jos gali remti brutalų, nusikalstamą elgesį nesulaukdamos rimtų pasekmių.

Prezidentas Trumpas atitrūkęs nuo Amerikos žmonių, Amerikos vertybių ir, kaip parodė ši situacija, nuo savo paties administracijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius