-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Tuskas: „Brexit“ sutartis be sprendinio dėl Airijos – negalima

Jungtinė Karalystė privalo rasti sprendinį dėl sienos su Airijos Respublika ateities po „Brexit“, nes priešingu atveju nebus galima sudaryti sutarties dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos ir potencialaus pereinamojo laikotarpio, trečiadienį perspėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Pastangos rasti išeitį, kaip būtų galima išvengti tikrinimų prie ES nare liekančios Airijos Respublikos ir britų Šiaurės Airijos provincijos sienos, kai JK išstos iš bloko, yra vienas opiausių „Brexit“ derybų klausimų.

D.Tuskas, buvęs Lenkijos premjeras, sakė norįs „išnaudoti teigiamą postūmį“, pasiektą per pastaruoju metu vykusias abiejų pusių diskusijas, kad su Airija susiję klausimai būtų galutinai išspręsti.

„JK sprendimas dėl „Brexit“ sukėlė šią problemą, tad JK turės padėti ją išspręsti“, – D.Tuskas rašo Europos Parlamentui pateiktoje ataskaitoje apie praeitą mėnesį vykusį ES viršūnių susitikimą.

„Be sprendinio nebus jokios išstojimo sutarties ir jokio pereinamojo laikotarpio“, – perspėjo jis.

Per ES lyderių derybas buvo patvirtintos gairės, numatančios, kad po 2019 metų kovą įvyksiančio „Brexit“ bus 21 mėnesio pereinamasis laikotarpis. Taip pat buvo parengtos rekomendacijos naujam derybų etapui.

Tačiau jie taip pat nustatė, kad iki birželio turi būti pasiekta pažanga sprendžiant Airijos klausimą.

Jungtinė Karalystė sako paliksianti ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą, tačiau „realios“ sienos su Airija perspektyva kelia nuogąstavimų, ar dešimtmečius neramumų krėstoje saloje išliks atkurta trapi taika.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos

ES ir Jungtinė Karalystė sutarė dėl „atsarginio“ plano: jei nebus rasta geresnio sprendinio, Šiaurės Airija liks ES muitų sąjungoje, nors tai labai nepatinka Londonui.

D.Tuskas pripažino, kad „tūžo“ galvodamas „Brexit“ per anksčiau šį mėnesį surengtą vizitą Dubline, kai buvo minimos Didžiojo penktadienio taikos susitarimų 20-osios metinės.

Europos Parlamento „Brexit“ reikalų koordinatorius Guy Verhofstadtas savo ruožtu sakė, kad europarlamentarai skirs didelį dėmesį, kad po „Brexit“ būtų užtikrintos ES šalių piliečių teisės. Šis komentaras nuskambėjo plečiantis ginčui dėl žmonių, 6-ame ir 7-ame dešimtmečiais persikėlusių į Jungtinę Karalystę iš Karibų regiono, deportacijų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guy Verhofstadtas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guy Verhofstadtas

„Privalome išvengti biurokratinio košmaro ES piliečiams po „Brexit“. Mums reikia tvirtų garantijų, atsižvelgiant į „Windrush“ skandalą“, – pabrėžė G.Verhofstadtas.

Britų įstatymų leidėjai ragino imtis veiksmų dėl „nežmoniško“ elgesio su žmonėmis, priskiriamais „Windrush“ kartai, taip pramintai pagal pirmąją tokių imigrantų grupę iš Karibų 1948 metais atgabenusio laivo pavadinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius