Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 15 /12:00

D.Tuskas: ES viršūnių nepaprastasis susitikimas dėl „Brexit“ įvyks lapkričio 25 dieną

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį paskelbė, kad lapkričio 25 dieną bus surengtas Europos Sąjungos viršūnių nepaprastasis susitikimas, per kurį lyderiai, kaip planuojama, pasirašys anksčiau šią savaitę su Jungtine Karalyste suderintą ir Londono vyriausybės patvirtintą „Brexit“ sutartį.
Michelis Barnier ir Donaldas Tuskas
Michelis Barnier ir Donaldas Tuskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu neįvyks nieko nepaprasta, surengsime Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kad užbaigtume derinti ir formalizuotume „Brexit“ susitarimą. Jis įvyks sekmadienį, lapkričio 25 dieną, 9 val. 30 min.“, – pareiškė D.Tuskas.

Ankstesnę dieną Jungtinės Karalystės vyriausybė po penkias valandas trukusių įtemptų debatų išreiškė „kolektyvinį“ pritarimą 585 puslapių apimties „Brexit“ sutarties projektui.

D.Tuskas, Briuselyje spaudos konferencijoje pasirodęs su ES vyriausiuoju derybininku dėl „Brexit“ Micheliu Barnier, pridūrė: „Visada sakėme, kad dėl „Brexit“ abi pusės praloš. Šios derybos visada reiškė žalos suvaldymą.“

Iš D.Tusko M.Barnier susilaukė liaupsių, nes esą pavyko pasiekti du ES svarbiausius tikslus – pirma, apriboti „Brexit“ žalą, antra, apsaugoti 27 Bendrijos narių ir ES kaip institucijos interesus.

Pats susitarimas, kuris, žinma, nėra galutinis, D.Tuskui irgi patinka: „Jei nebūčiau tikras, kad padaryta viskas, jog būtų apsaugoti 27 narių interesai, nesiūlyčiau formalizuoti šio susitarimo.“

D.Tuskas išreiškė viltį, kad 27 ES šalys narės „per daug nekomentuos dokumento juodraščio“, ir perdavė žinią britams: „Kad ir kaip man liūdna dėl jūsų pasitraukimo, padarysiu viską, kad šis atsisveikinimas būtų kuo mažiau skausmingas tiek jums, tiek mums.“

M.Barnier savo ruožtu sakė, kad susitarimas yra „sąžiningas ir subalansuotas“, nors sulaukė neigiamų vertinimų iš „Brexit“ šalininkų Th.May vyriausybėje, kaltinančių premjerę ignoruojant rinkėjų valią, pareikštą 2016 metų birželį vykusiame referendume.

Sutartis apima piliečių teises, Britanijos finansinių įsipareigojimų klausimo sprendimą ir planus dėl pereinamojo laikotarpio po „Brexit“, per kurį abi pusės tikisi pasiekti naują prekybos susitarimą.

Prieštaringiausia sutarties nuostata – „apsidraudžiamasis mechanizmas“ (backstop), numatantis, kad Britanija liks ES muitų sąjungoje, kol bus sudaryta nauja prekybos sutartis. Tai leis išvengti patikrų pasienyje su Airijos Respublika.

„Brexit“ šalininkai būgštauja, kad dėl to Britanija liks „vasaline valstybe“, neribotam laikui susieta su ES.

VIDEO: Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: patenkinti ne visi, bet lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius