-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalai Lama: į Tibeto ateitį žvelgiu optimistiškai

Tibeto dvasinis lyderis tremtyje Dalai Lama teigia norįs pasitraukti iš savo veiklos. „Aš taip pat esu žmogus... Išėjimas į pensiją yra ir mano teisė“, – duodamas interviu CNN televizijai sakė Dalai Lama.
Dalai Lama lankosi Indijoje
Dalai Lama lankosi Indijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiksliai neįvardindamas, kada svarsto tai padaryti, Nobelio taikos laureatas sakė: „Anksčiau ar vėliau man teks tai padaryti. Man jau daugiau nei 75–eri metai, taigi per ateinančius dešimt ar 20 metų, vieną dieną aš išeisiu“.

Dalai Lama taip pat sakė remiąs neseniai Tibete įvykusius prostestus, kurių metu studentai į gatves išėjo protestuodami prieš Kinijos valdžios planus šios šalies universitete paskaitas dėstyti mandarinų, o ne tradicine tibetiečių kalba.

„Mano tikrasis bosas yra tibetiečiai, gyvenantys Tibete. Taigi dabar, kai tik jie suburia kokius nors judėjimus, aš turiu juos palaikyti“, – teigė Dalai Lama. Jis taip pat pridūrė, kad tol, kol protestai nėra smurtiniai, jie turėtų būti laikomi teisėtais ir pagrįstais.

Į ateitį žvelgia optimistiškai

Pasak Tibeto dvasinio lyderio, jis mato pokyčių Tibete ir išlieka optimistiškai nusiteikęs dėl šio regiono ateities.

Viskas keičiasi. Kai tik Kinija taps atviresnė visuomenė, kai joje bus daugiau žodžio laisvės, viskas paprastai išsispręs. Jau dabar vyksta pokyčiai.„Į Tibeto ateitį žvelgiu pozityviai. Palyginti su tuo, kas buvo anksčiau, akivaizdu, kad įvyko daug pozityvių pokyčių. Keičiasi pati Kinija. Pavyzdžiui, visi kalba apie politinio dialogo būtinybę. Prieš 30–40 išgirsti tokius dalykus būtų buvę neįmanoma. Dabar jie tapo realybe. Taigi viskas keičiasi. Kai tik Kinija taps atviresnė visuomenė, kai joje bus daugiau žodžio laisvės, viskas paprastai išsispręs. Jau dabar vyksta pokyčiai. Per pastaruosius porą metų pastebėjome daugiau nei tūkstantį straipsnių, parašytų kiniečių, kurie visiškai remia mūsų prieigą. Tai ženklas, kad dalykai keičiasi, todėl aš esu nusiteikęs optimistiškai“, – tvirtino Dalai Lama.

Interviu jis dar sykį pabrėžė savo paramą šių metų Nobelio taikos premijos laureatui Liu Xiaobo, šiuo metu kalinčiam Kinijoje. Dalai Lama sakė prisijungęs prie Nobelio premijos laureatų, tarp kurių yra ir Arfikos arkivykupas Desmondas Tutu, kurie kreipėsi į Kinijos valdžią prašydami paleisti  Liu iš kalėjimo.

Tibeto dvasinis lyderis taip pat sakė nepykstąs, kai pasaulio lyderiai atsisako su juo susitikti, nenorėdami supykdyti Kinijos. „Tai nesvarbu. Jei jie mano, kad tai sukelia tam tikrų nepatogumų, tuomet, žinoma, viskas gerai“, – pažymėjo Dalai Lama.

Pasak Tibeto dvasinio lyderio – jo pagrindinis tikslas yra susitikimai su žmonėmis, kurių metu jis galėtų skatinti žmogiškas vertybes ir religinę harmoniją.

Dalai Lama tiki, kad internetas ir socialinė žiniasklaida yra „labai naudingi“ norint atverti tokią „uždarą visuomenę“, kaip Kinija. Pats Tibeto dvasinis lyderis aktyviai dalyvauja socialinio tinklalapio „Twitter“ veikloje, nors taip pat pripažįsta, kad „kiek tai susiję su technologija, aš esu visiškai neišmanantis“. Dalai Lamos teigimu, jo darbuotojai minėtame tinklalapyje užrašo jo mintis, kurias vėliau perskaito bemaž 1 mln. Dalai Lamos gerbėjų.

Šiuo metu Tibeto dvasinis lyderis keliauja Šiaurės Amerikoje, kur susitinka su įvairiomis bendruomenėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius