Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalai Lama paragino paleisti iš kalėjimo Nobelio premija apdovanotą kinų disidentą L.Xiaobo

Tremtyje gyvenantis Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama penktadienį pareikalavo nedelsiant paleisti iš kalėjimo kinų disidentą Liu Xiaobo, kai sužinojo apie jam paskirtą Nobelio taikos premija.
Dalai Lama lankosi Indijoje
Dalai Lama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dalai Lama, 1989 metų Nobelio taikos premijos laureatas, pareiškė, kad Nobelio komiteto sprendimas atspindi tai, jog tarptautinė visuomenės pripažįsta „kinų visuomenėje vis garsiau skambančius balsus, raginančius šalį imtis politinių, teisinių ir konstitucinių reformų“.

Tremtyje Indijos šiaurėje, Dharamsaloje, gyvenančio Tibeto dvasinio lyderio pareiškime raginama nedelsiant paleisti Liu Xiaobo ir „kitus sąžinės kalinius, kurie nuteisti už tai, kad laisvai reiškė savo nuomonę“.

54 metų vyras, kuris anksčiau buvo kalinamas dėl savo veiklos organizuojant demokratijos aktyvistų protestus Pekino Tiananmenio aikštėje 1989 metais, pernai gruodį buvo nuteistas kalėti dar 11 metų už „ardomąją veiklą“.

Liu Xiaobo buvo suimtas 2008 metų pabaigoje kaip vienas iš „Chartijos 08“ autorių. Šioje po pasaulį išplatintoje peticijoje, kurią pasirašė daugiau kaip 300 kinų intelektualų, mokslininkų ir rašytojų, raginama imtis politinės reformos komunistų valdomoje šalyje.

Dalai Lama sakė, kad jį labai sujaudino Chartiją pasirašusiųjų drąsa.

„Tikiu, kad netolimoje ateityje kitos kinų kartos galės pasinaudoti dabartinių Kinijos piliečių, siekiančių atsakingos valdžios, pastangomis“, – pridūrė jis.

1989 metų Nobelio komiteto sprendimas Taikos premiją skirti Dalai Lamai supykdė Kiniją, kuri Tibeto lyderį laiko pavojingu separatistu. Tas pats įvyko ir šį penktadienį. Pekinas pareiškė, kad Nobelio komitetas, pasirinkdamas Liu Xiaobo, „suniekino šį apdovanojimą“.

Dalai Lama pasisako už plačią Tibeto autonomiją Kinijos sudėtyje, tačiau Pekinas jį kaltina slapta siekiant nepriklausomybės ir kurstant neramumus. Dešimtmečiais prasidedančios ir vėl nutrūkstančios derybos su Kinija nedavė jokių apčiuopiamų rezultatų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius