-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalai Lama sako nesantis nusivylęs JAV prezidentu

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama ketvirtadienį sakė, kad JAV prezidento Baracko Obamos sprendimas nesusitikti su juo per vizitą Vašingtone yra priimtinas, taip pat tvirtino nenorintis kelti rūpesčių ir supykdyti Kinijos.
Dalai Lama
Dalai Lama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš 50 metų iš Kinijos valdomo Tibeto pasitraukusio Dalai Lamos vizitas Vašingtone truks savaitę, tačiau pirmą kartą per pastaruosius 18 metų į jo programą neįtrauktas susitikimas su JAV prezidentu.

„Niekam nenoriu sukelti jokių nepatogumų“, – Nobelio taikos premijos laureatas sakė televizijai CNN.  Budistų vienuolis pridūrė, jog jam priimtina, kad B.Obama nusprendė nesusitikti „šiuo metu, kad nepapiktintų Kinijos prezidento“.  „Taigi nesu nusivylęs“, – pareiškė jis.

Baltieji rūmai pranešė, kad B.Obama susitiks su tremtyje gyvenančiu Tibeto dvasiniu vadovu vėliau šiais metais, tačiau tik po savo pirmojo oficialaus vizito Kinijoje, Vašingtonui siekiant stiprinti santykius su šia šalimi.

Kai kurie JAV įstatymų leidėjai ir Tibeto aktyvistai pasipiktino B.Obamos sprendimu, baimindamiesi, jog Pekinas šį žingsnį supras kaip leidimą nevaržomai malšinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas daugiausia budistų gyvenamame regione, kurį Kinijos pajėgos užėmė 1950 metais.

Tačiau Dalai Lama sakė tebesantis patenkintas B.Obamos politika ir pabrėžė, kad prezidentas su juo susisiekė asmeniniais kanalais.

„Manau, jog kai kuriais atvejais taip geriau, – sakė jis. – Manau, rimtesnė diskusija geriau nei vien (jos) įvaizdis.“

B.Obama su Dalai Lama buvo susitikęs, kai dirbo Ilinojaus senatoriumi. Praeitą mėnesį jis pasiuntė į Tibeto dvasinio vadovo rezidenciją Indijos mieste Dharamsaloje aukšto lygio delegaciją, kurioje dalyvavo svarbi prezidento patarėja Valerie Jarrett. Ši delegacija turėjo patvirtinti B.Obamos sprendimą.

Viešėdamas Vašingtone Dalai Lama susitiko su naująja JAV politikos koordinatore Tibeto reikalams Maria Otero, taip pat su įtakingais Kongreso nariais, tarp jų – su Atstovų rūmų pirmininke Nancy Pelosi ir senatoriumi Johnu Kerry.

Tačiau šis vizitas gerokai skyrėsi nuo budistų vienuolio viešnagės Vašingtone 2007 metais: tuometinis JAV prezidentas George'as W.Bushas žengė precedento neturintį žingsnį, viešai pasirodydamas su Dalai Lama ir įteikdamas jam prestižinį Kongreso aukso medalį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius