Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Grybauskaitė apie Ukrainos prezidento rinkimus: tai – savotiškas „pažadinantis skambutis“ Europai

Europos Sąjungos (ES) vadovai sekmadienį įvykusius Ukrainos prezidento rinkimus pripažins demokratiškais, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienio vakarą dalyvaujanti Briuselyje vykstančiame neformaliame ES viršūnių susitikime.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
„Įvertinsime ir Ukrainos rinkimų rezultatus. Jau dabar žinome, kad Europos (Vadovų) Taryba pripažins ir įvertins kaip demokratiškus rinkimus. Mes ir toliau siūlysime pasirašyti susitarimą su Ukraina birželio pabaigoje formalioje taryboje“, – Belgijos sostinėje žurnalistams prieš ES viršūnių susitikimą sakė D.Grybauskaitė.

Užsienio žiniasklaidos paklausta, ar sutinka su Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono mintimi, jog ES po euroskeptiškoms jėgoms palankių Europos Parlamento (EP) rinkimų turėtų pakeisti kryptį, sakė, ir ar D.Cameronas gautų kitų valstybių vadovų palaikymą vykdant reformas, D.Grybauskaitė tvirtino, kad Europa nuolat juda kita kryptimi.

Kiekvieni rinkimai yra „pažadinantis skambutis“, tik ne visada mes pabundame laiku, – užsienio žurnalistams Briuselyje sakė prezidentė.

Prezidentė taip pat sakė, kad keisti Europą „yra visų Europos valstybių lyderių prievolė“, nes žmonės pademonstravo slogias nuotaikas šiuose EP rinkimuose. Ji pripažino, kad tai yra savotiškas „pažadinantis skambutis“ Europai.

„Kiekvieni rinkimai yra „pažadinantis skambutis“, tik ne visada mes pabundame laiku. Manau, kad tai krizės, ekonominės situacijos Europoje pasekmės. Tai buvo nuspėjama. Tačiau jei pažvelgtumėte į bendrą vaizdą Europos Parlamente, proeuropietiškos jėgos vis dar yra pagrindiniame vaidmenyje“, – užsienio žurnalistams Briuselyje sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė tvirtino, kad ekonominė padėtis Europoje stabilizavosi ir krizės pažeistos šalys po truputį atsigauna, tačiau ekonomikos augimą turi pajusti kiekvienas europietis. Pasak jos, euroskeptikų pergalė ES senbuvėse ir rodo tai, kad žmonės yra nusivylę ir skaudžiai išgyveno sunkumus.

„Todėl naujosios Komisijos uždavinys – nedelsiant imtis visų būtinų priemonių Europos ekonomikai sustiprinti ir užtikrinti ES finansinį stabilumą", – sakė Prezidentė.

Neformaliame ES viršūnių susitikime ketinama ne tik aptarti EP rinkimų rezultatus, bet ir Europos Komisijos (EK) sudėtį, taip pat ir kandidatus į EK prezidento postą.

Paklausta, ar ji pati nesvarsto galimybės užimti vieną iš svarbių postų Briuselyje, D.Grybauskaitė priminė, jog sekmadienį buvo perrinkta Lietuvos prezidente ir „turi įsipareigojimą žmonėms likti savo šalyje“.

Europos valstybių ir vyriausybių vadovų susitikime taip pat planuojama aptarti ES valstybių ekonominio augimo užtikrinimo, Europos konkurencingumo problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius