-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalis Kuboje mįslingai nukentėjusių JAV diplomatų patyrė „smegenų traumų“

Kai kurie JAV diplomatai, nukentėję per mįslingą „persekiojimą panaudojant akustinį prietaisą“ prieš JAV ambasadą Kuboje, patyrė smegenų traumas arba visam laikui apkurto, penktadienį paskelbė diplomatinių darbuotojų asociacija.
JAV ambasada Kuboje
JAV ambasada Kuboje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonas neseniai paskelbė, kad mažiausiai 16 ambasados darbuotojų sveikata buvo sutrikdyta per virtinę incidentų, prasidėjusių Havanoje praeitais metais, bet pareigūnai neatskleidė koks buvo šių sutrikimų mastas.

Amerikos užsienio tarnybos asociacija (AFSA), JAV diplomatams ir tarptautiniams pagalbos darbuotojams atstovaujanti profsąjunga, gavo galimybę pakalbėti su 10 diplomatų, kuriems prireikė gydymo.

„Diagnozės įvairios – nuo silpnos smegenų traumos iki visiško klausos praradimo, su tokiais papildomais simptomais kaip pusiausvyros praradimas, stiprūs galvos skausmai bei smegenų paburkimas“, – sakoma profsąjungos pranešime.

JAV Valstybės departamentas tiesiogiai nepateikė savo įtarimų dėl išpuolių kaltininkų, tačiau pačius išpuolius pavadino „neturinčiais precedento“ ir įspėjo Havaną, kad jai tenka atsakomybę užtikrinti Kubos teritorijoje dirbančių užsienio pasiuntinių saugumą.

2015 metais JAV ambasada Kuboje buvo iš naujo atidaryta po pusę šimtmečio trukusios diplomatinių santykių krizės, prasidėjusios Šaltojo karo metais. Ambasados darbuotojai negalavimais pradėjo skųstis pernai.

JAV pareigūnai žurnalistams sakė manantys, kad buvo panaudotas nežinomas „akustinis prietaisas“, siekiant slaptai paveikti pasiuntinių sveikatą.

Apie 16 nukentėjusių darbuotojų buvo evakuoti į Majami ir gydomi JAV ligoninėse, kitus prižiūri amerikiečiai gydytojai atvykę į Havaną dirbti ambasadoje.

Atskirame pranešime Kanada sako, kad vienas šalies diplomatų dirbančių Havanoje irgi gydomas dėl pablogėjusios klausos.

Gegužės mėnesį JAV įsakė dviems Kubos diplomatams palikti neseniai Vašingtone vėl atidarytą ambasadą ir grįžti į Havaną, tačiau viešai nepaskelbė priežasties.

Žinoma, kad Vašingtonas Kubos vyriausybę dar šių metų vasario 17 dieną įspėjo apie incidentus, bet Havana juos vadino „menamais“.

Tačiau JAV pareigūnai oficialų skundą pareiškė tik praėjusį mėnesį, kai JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pabrėžė, kad Kuba turi padėti tiriant incidentus ir siekiant užkirsti kelią tolimesniems išpuoliams.

R.Tillersono atstovė Heather Nauert praėjusį ketvirtadienį sakė, kad tokie incidentai, regis, nebesikartoja, bet tyrimas ir kaltininkų paieškos tęsiamos.

„Šis naujausias išpuolis, deja, tėra vienas iš pavyzdžių, su kokiais pavojais susiduria diplomatai, tarnaujantys savo šaliai užsienyje“, – sakoma AFSA pranešime.

Profsąjunga paragino JAV vyriausybę „imtis visų įmanomų priemonių, kad nukentėjusiems būtų suteikta tinkama pagalba, ir dirbti siekiant užtikrinti, kad tokie incidentai ateity nepasikartotų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius