Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalyvavimu Sirijos konflikte kaltinamam latviui gresia kalėjimas iki gyvos galvos

Neteisėtu dalyvavimu ginkluotame konflikte Sirijoje kaltinamas latvių jaunuolis neigia aktyviai dalyvavęs kovos veiksmuose, tačiau prokuratūra pateikė jam sunkesnius kaltinimus, nei siekė Saugumo policija (SP), todėl dabar jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.
Latvijos pilietis dalyvavo kare Sirijoje
Latvijos pilietis dalyvavo kare Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Latvijos saugumo policija (SP) prašė Rygos apygardos prokuratūros iškelti baudžiamąją bylą šiam jaunuoliui dėl neteisėto dalyvavimo ginkluotame konflikte ir priklausymo organizacijai, siekiant vykdyti itin sunkius nusikaltimus žmoniškumui arba taikai, karo nusikaltimus, genocidą arba itin sunkius nusikaltimus prieš valstybę.

Už tokius nusikaltimus Baudžiamajame kodekse numatoma 10–17 metų laisvės atėmimo bausmės.

Tačiau kaltinamojo advokatas Raitis Medinis naujienų agentūrai BNS sakė, kad Rygos apygardos prokuratūra apkaltino jaunuolį neteisėtu dalyvavimu ginkluotame konflikte ir dalyvavimu nusikalstamoje organizacijoje vykdant nusikaltimus žmoniškumui, taikai, valstybei ir karo nusikaltimus.

Už dalyvavimą vykdant tokius nusikaltimus numatoma laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė arba įkalinimas nuo 10 iki 20 metų.

R.Medinis pažymėjo, kad kaltinimai rimti, todėl reikia laiko juos nuodugniai išnagrinėti ir parengti argumentuotą nuomonę.

Vis dėlto teisininkas pridūrė, kad jo klientas vienareikšmiškai neigia aktyviai dalyvavęs kovos veiksmuose. Sirijoje jis nedalyvavo ginkluotuose susirėmimuose nei su konflikto šalimis, nei su civiliais, teigė advokatas.

„Be to, jau netrukus po atvykimo į Siriją, supratęs tikrąją padėtį, mano klientas intensyviai ieškojo galimybės nutraukti savo veiklą vienoje konflikto stovyklų ir ištrūkti iš Sirijos, ir tai 2015 metų pradžioje jam pavyko. Jam atvykus į Turkiją jo iniciatyva buvo užmegztas ryšys su Latvijos pasiuntinybe ir teisėsaugos organais, nurodyta jo buvimo vieta“, – sakė advokatas.

Tai pirmas teisinio persekiojimo dėl dalyvavimo Sirijos konflikte atvejis Latvijoje.

Jaunuolį vasarą sulaikė Turkijos pareigūnai, o rugsėjį buvo priimtas sprendimas jį deportuoti. Į tėvynę parskraidintam įtariamajam buvo skirtas kardomasis kalinimas.

Šiuo metu SP tiria tris bylas dėl galimo neteisėto Latvijos gyventojų dalyvavimo Sirijos konflikte. Minimas jaunuolis yra vienintelis asmuo, kurį SP pavyko sulaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius