-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 03 /19:48

Danija atsisako „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso

Danijos sveikatos apsaugos valdyba pirmadienį pranešė nusprendusi atsisakyti „Johnson & Johnson“ („J&J“) vakcinos nuo pandeminio koronaviruso, kilus būgštavimų dėl rimtų šalutinių poveikių.
„Johnson & Johnson“ vakcina
„Johnson & Johnson“ vakcina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Danijos sveikatos apsaugos valdyba pažymėjo, jog Europos vaistų agentūra (EVA) „padarė išvadą, kad galimas ryšys tarp retų, bet sunkių kraujo krešulių atvejų“ ir „J&J“ vakcinos.

Tiek Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tiek EVA yra patvirtinusios „J&J“ skiepus ir nurodo, kad jų teikiama nauda nusveria galimą riziką.

Tačiau danų sveikatos apsaugos pareigūnai sakė, kad šalyje susiklosčius palankiai epidemiologinei situacijai, ji gali išsiversti be „J&J“ vakcinos ir nuo šiol skiepys tik „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinomis.

„Danijos sveikatos apsaugos valdyba padarė išvadą, kad „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo COVID-19 naudojimo nauda nėra didesnė už riziką sukelti galimą neigiamą poveikį... tiems, kurie gauna šią vakciną“, – sakoma agentūros pranešime.

„Todėl Danijos sveikatos apsaugos valdyba tęs Danijos masinės vakcinacijos nuo COVID-19 programą be „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo COVID-19“, – priduriama jame.

Sveikatos apsaugos valdyba pažymėjo, kad epidemija Danijoje šiuo metu kontroliuojama, skiepijimas patekinamai vykdomas naudojant kitas vakcinas.

Tačiau valdyba pripažino, jog priimtas sprendimas sulėtins vakcinavimo kampaniją.

Kaip pranešama, „J&J“ preparatas pašalinamas iš programos gavus informacijos apie kelis neįprastų kraujo krešulių su trombocitų kiekio sumažėjimu atvejus tarp „J&J“ vakcina paskiepytų žmonių JAV.

EVA balandžio 20-ąją pareiškė, kad neįprasti kraujo krešuliai turėtų būti įvardyti kaip „labai retas“ „J&J“ vakcinos nuo koronaviruso šalutinis poveikis, tačiau pabrėžė, kad šių skiepų nauda vis tiek viršija riziką.

Balandį JAV laikinai sustabdė „J&J“ vakcinos naudojimą, susiejus ją su retais trombozės atvejais.

„J&J“ buvo atidėjusi savo sukurtos vienadozės vakcinos platinimą Europoje ir nusprendusi palaukti, kol EVA paskelbs savo tyrimo rezultatus, tačiau pareiškė „tvirtai pasitikinti“ savo vakcina.

Balandį Danija paskelbė, kad nebenaudos „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso, pranešus apie retus, bet rimtus kraujo krešulių atvejus asmenims, kurie buvo paskiepyti šiuo preparatu.

Nepaisant PSO ir EVA rekomendacijų tęsti skiepijimą šia vakcina, „Danijos vakcinacijos kampanija tęsis be „AstraZeneca“ vakcinos“, tada sakė Danijos sveikatos apsaugos valdybos direktorius Sorenas Brostromas (Siorenas Brostriomas).

Danija buvo pirmoji šalis Europoje, sustabdžiusi „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą.

Keliolika šalių pasekė danų pavyzdžiu, tačiau visos jos, išskyrus kelias, atnaujino skiepijimą minima vakcina, EVA akcentavus vakcinos naudą ir pareiškus, kad laiko ją „saugia ir veiksminga“.

Danija yra sakiusi, kad gali iš naujo vertinti abiejų šių vakcinų naudojimo naudą, jei situacija pasikeistų.

„Gali paaiškėti naujos informacijos arba gali pasikeisti padėtis Danijoje, pavyzdžiui, kalbant apie infekcinį spaudimą, ligos naštą, epidemijos kontrolę ar kitų vakcinų prieinamumą“, – nurodė Sveikatos apsaugos valdyba.

Iš 5,8 mln. Danijos gyventojų 11,5 proc. yra visiškai paskiepyti, o 23,4 proc. gavo pirmąją skiepo dozę.

Šiuo metu ES yra patvirtintos keturios vakcinos nuo COVID-19: „Pfizer/BioNTech“, „Moderna“, „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“. Pastarosios dvi daugumoje Europos valstybių skiriamos vyresnio amžiaus žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius