Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Danija paerzino Jungtinę Karalystę dėl „Brexit“: pavadino „maža šalimi“

Per Kopenhagoje antradienį vykusią konferenciją „Road to Brexit“ Danijos finansų ministras Kristianas Jensenas nusprendė pasišaipyti iš Jungtinės Karalystės iliuzijų apie didybę. Londono diplomatai įsižeidė, praneša „Politiken“.
Danijos finansų ministras Kristianas Jensenas
Danijos finansų ministras Kristianas Jensenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

K.Jensenas iš pradžių pareiškė, kad Jungtinė Karalystė negali elgtis kaip chuliganė su Danija ar kitomis ES narėmis per derybų dėl „Brexit“ – britų pasitraukimo iš Bendrijos – procesą.

„Europoje yra dviejų rūšių valstybės – mažos šalys ir šalys, kurios dar nesuprato, kad yra mažos“, – kandžiai pridūrė Danijos finansų ministras.

Jungtinės Karalystės ambasadorius Danijoje Dominicas Schroederis iškart atsikirto – esą jis nemato jokių „išnykusios ar nykstančios galios“ ženklų.

Diplomatas pridūrė, kad šalies narystė Didžiajame septynete ir Didžiajame dvidešimtuke įrodo, jog Jungtinė Karalystė nėra maža valstybė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“

Londono ir Briuselio derybos dėl „Brexit“ turėtų prasidėti birželio 19 dieną, tačiau pokalbių startas greičiausiai bus nukeltas, kadangi premjerės Theresos May konservatoriai dar nesusitarė su Šiaurės Airijos Demokratine unionistų partija dėl pastarosios paramos mažumos vyriausybėje.

Kristianas Jensenas: „Bendroji rinka yra ne švediškas stalas, o vientisas paketas. „Brexit“ mums yra nesėkmė, bet Britanijai – katastrofa.“

K.Jensenas taip pat pareiškė, kad britai rizikuoja tik dar labiau pabloginti savo derybinę padėtį, jei mano galintys spausti ES šalis.

„Atrodo, jie mano galintys susitarti taip, kad išlaikytų narystės naudą, bet išvengtų nuostolių. Tačiau Bendroji rinka yra ne švediškas stalas, o vientisas paketas. „Brexit“ mums yra nesėkmė, bet Britanijai – katastrofa“, – įspėjo ministras.

Anot jo, 44 proc. britų eksporto keliauja į kitas ES šalis. O į Jungtinę Karalystę išvežama tik 6 proc. kitų Bendrijos šalių eksporto.

„Tad kur didžiausi mūsų politiniai ir ekonominiai interesai? Europos Sąjungoje. Kur didžiausi ES-27 interesai? ES šalyse. Britanija keliauja į spąstus“, – svarstė K.Jensenas.

Britų ambasadorius D.Schroederis taip pat atsikirto primindamas, kad Jungtinė Karalystė skiria 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai, taip pat – 0,7 proc. BVP pagalbai besivystančioms šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius